MOJITO – Koktel kojim se tješio sir Francis Drake (1540. –1596.) jer na Kubi nije pronašao “zlatni grad”

Riječ je o jednom od najstarijih kubanskih koktela o kojem se ispredaju priče da potječe od miješanog pića iz 16. stoljeća nastalog prilikom iskrcavanja sir Francisa Drake na Kubu. Kako kaže legenda, taj engleski istraživač i moreplovac nakon neuspješne potrage za "zlatnim gradom", složio je sebi piće utjehe "El Draque" od lokalnih sastojaka aguardientea (bazičnog, sirovog ruma), šećera, soka od limete i mente, što je napose postalo baza i za slavni mojito.

Dubrovački koktel majstori Leo Bautović i Mario Saulan, ovogodišnji i lanjski prvak s natjecanja barmena Hrvatske, posljednjeg dana Grand Gourmetu 2017 upriličili su radionicu “Mojito na 12 načina”. Riječ je o jednom od najstarijih kubanskih koktela o kojem se ispredaju priče da potječe od miješanog pića iz 16. stoljeća nastalog prilikom iskrcavanja sir Francisa Drake na Kubu. Kako kaže legenda, taj engleski istraživač i moreplovac nakon neuspješne potrage za “zlatnim gradom”, složio je sebi piće utjehe “El Draque” od lokalnih sastojaka aguardientea (bazičnog, sirovog ruma), šećera, soka od limete i mente, što je napose postalo baza i za slavni mojito. Bez obzira kad je i kako ovaj koktel zaista nastao, svoju je najveću popularnost imao 30-ih do 50-ih godina prošlog stoljeća, a tome je podosta pridonio Ernest Hemingway koji se na Kubi se dobrano koktelizirao za pisanja svog remek djela “Starac i more”.mojito-cocktail

Bautović i Saulan na Grand Gourmetu složili su razne varijante ovog koktela koristeći Metuzalem, jedan od top deset svjetskih rumova. Potekao je s Kube, a danas se proizvodi u Dominikanskoj Republici. Za svoje koktele dubrovački dvojac koristio je kvalitetne voćne pripravke američkog proizvođača Finest Calla iz Kentuckyja.

“Ponudili smo mojito – mango, passion, ginger, classic, jagoda, borovnica, malina, šumsko voće, agava, breskva, obična i divlja trešnja. Sve smo radili uz “real paste” i druge dodatke koju su izrađene od visokokvalitetnog voća i napravljene u vodećoj svjetskoj tvornici bezalkoholnih voćnih proizvoda u SAD-u. Budući da se classic mojito odavno služi, željeli smo ovom lepezom njegovih izvedenica ponuditi gostu nešto novo i drugačije. Dodaci ovih pirea s različitim okusima izvrsno su prihvaćeni i kod naših gostiju iz svijeta” – kazao je Mario Saulan, lanjski prvak Hrvatske.

 

škmer/Gastrobajter