GAST 2018 – Od spolovila na štapiću do pašteta od čvaraka turopoljske svinje

Zaintrigirala nas je Medina kućica, proizvođači čokoladnih pralina iz Popovače koji su se dosjetili da je najbolje privući pažnju kupaca čokoladnim spolovilima na štapiću. I slavonski proizvođači žestica Đanić uvidjeli su da se publika jako veseli čim napune svoje rakije u bočicu koja ima oblik nježnika s testisima.

Žestice punjene u bočice nježnike, te čokoladne lizalice u obliku penisa i vagina privukle su pažnju posjetitelja, kao i čednih Gastrobajterovih istraživača smočnica i trpeza dolutalih na degustacije 23. po redu međunarodnog sajma GAST u Spaladium Areni. Pored mnoštvo proizvoda i izlagača, zaintrigirala nas je Medina kućica, proizvođači čokoladnih pralina iz Popovače koji su se dosjetili da je najbolje privući pažnju kupaca čokoladnim spolovilima na štapiću. Nisu bili usamljeni u toj ideji. Naime, i slavonski proizvođači žestica Đanić uvidjeli su da se publika jako veseli čim napune svoje rakije u bočicu koja ima oblik nježnika s testisima. Što se može raditi s bočicama nakon što se isprazne, nismo uspjeli otkriti.gast-2018_075-lize

“Medina kućica dolazi iz Moslavine i 15-ak godina je na tržištu sa svojim pralinama i drugim čokoladnim slasticama, a pokazalo se da je kupcima vrlo zanimljiv oblik falusa i vagine, jer se radi o dobroj zezanciji kao se rado poklanja prijateljima. No, nismo samo dobri u tome, jer pravimo i razne čokoladne alate za djecu, cipelice i lubanje od belgijske kvalitetne čokolade. Svoje proizvodimo trenutno plasiramo u Sisačko-moslavačkoj županiji u okviru trgovina zajednice proizvođača “Pun ceker” i po sajmovima, a namjera nam je i da otvorimo sebi tržište za turiste na Jadranu” – rekao je čokolatijer Mario “Medo” Novota iz Medine Kućice.

U okviru sajma park prirode Lonjsko polje upriličilo je delicija od turopoljske svinje, vrsta koja je bila gotov izumrla pred komercijalnim i plodnijim hibridnim vrstama, a nedavno je ponovo osovljena sredstvima EU. Tako se na GAST-u dalo kušati čvaraka, kobasica, slanine i ostaloga delikatesnog blaga od ove rijetke i cijenjene vrste. Mogao se nabaviti traminac Dražena Zečića, prirodni pjenušci Don Matea, pršuti i sirevi raznih OPG-ova, kao i brojne druge gastro delicije praćene cooking showovima.

 

 

Mak Jovanović/ Gastrobajter