RECEPTI: Fažol na brudet po viški

Ako se na koncertima osjećate kao da ste u kokošinjcu, to je zato što ste upali među Brojlere. Pazite da vas ne pokake, kao Urbana&4 nekidan u Splitu! Isto kao koke nosilje i brojleri su društvene životinje - žive u grupama i imaju socijalnu hijerarhiju. Vole istezati krila, kupanje u prašini, kljucanje, a nadasve kokodakanje

20170214_1136200_resizeFAŽOL NA BRUDET PO VIŠKI

za 4-5 osoba

BRUDET:

2 KG UGORA I MURINE

4 VEĆA LUKA

2 DCL MASLINOVOG ULJA

GLAVICA ČEŠNJAKA

60 DAG PELATA

ŽLIČICA ŠEĆERA

PRTOHVAT SOLI

0,5 DCL KVASINE

VEZICA PERŠINA

ŽLICA KONZERVIRANE RAJČICE

PEPERONČIN

0,5L BIJELOG VINA

Prvo skuhajte repove ugora i murine u 1,5-2 l vode koje ste posolili prstohvatom soli. Kuhajte ih 15-20 minuta, pa procijedite temeljac.

U drugoj posudi zažutite sitno isjeckani luk na zagrijanom ulju. Dolijte vino, pa stavite i sve ostale sastojke osim ribe. Pelate , češnjak i peršin prethodno usitnite. Nakon 10 minuta kad alkohol ispari, a sastojci se povežu, poredajte u posudu za kuhanje komade ribe koje ste isjekli na širinu 2-3 cm. Riba treba biti dobro prekrivena tekućinom, ako je fali možete malo doliti temeljca. Tijekom kuhanja lonac protresite nekoliko puta, ali nikako nemojte miješati. Riba će se skuhati za 10-15 minuta, a gotova je kad se meso počne odvajati joj od kosti.

FAŽOL:

½ KG GRAHA

250 G RIŽA

POLA GLAVICE ČEŠNJAKA

1 DCL MASLINOVOG ULJA

ŽLICA BRAŠNA

ŽLIČICA SLATKE CRVENE PAPRIKE

Grah potopite opreko noći, prokuhajte ga u vodi, pa tu vodu bacite. Dolijte u grah riblji temeljac od repova ugora i murine, pa ga kuhajte dok ne omekša. Potom dodajte rižu i kuhajte 10-ak minuta, a Karuza preferira rižu Zlatno polje jer se zrna ne razvlače. Napravite i zapršku u tavi, tako da na ugrijanom maslinovom ulju izdinstate iskosani češnjak. Dodajate brašno, te na kraju mljevenu papriku. Zapršku ubacite u grah s rižom i prokuhajte sve još 10 minuta.

foto: Smoje by Boris Kragić