Nakon trijumfa u Londonu, Poetica kreće s hrvatskim craft whiskeyem, vinjakom, konceptnim likerima i rumovima u tri varijante.

U vrgorskoj Poetici kreće proizvodnja craft whiskeya, vrgorskog vinjaka po cognac metodi, konceptnih likera i rumova u tri varijante. Grade i modernu destileriju s podrumom za odležavanje, lounge barom za degustaciju te proizvodnim pogonom s multimedijalnom sobom za prezentacije.

Spojite li zaseok Majiće kod Vrgorca, bračni par Nosić, a uz to borovice, izvorsku vodu, biokovske trave i dalmatinske agrume, dobit ćete formulu za pripremu craft džinova Poetica, nagrađenih na ovogodišnjem International Wine & Spirit Competitionu (IWSC) u Londonu. Jelena Majić Nosić i suprug Drago dobili su 4 medalje za sva četiri džina koja su poslali na to najveće svjetsko natjecanje za vina i žestoka pića u Londonu, a riječ je o maloj destileriji pokrenutoj 2021. godine i već dobrano nagrađivanoj. Na Berlin international spirits competitionu Poetica je proglašena najboljom hrvatskom džin destilerijom, a dobijala je medalje na GinIstri.

Njihovoj etiketi Poetica Ginuine na IWSC-u pripalo je zlato, a s 96 bodova ušla je u kategoriju najbolje ocijenjenog hrvatskog džina ikad na tom natjecanju. Riječ je o standardnom London dry ginu nastalom fuzijom borovice, citrusa s otoka Visa i doline Neretve te aromatičnih trava Biokova i izvorske vode. Srebrom i s 92 boda nagrađen je Poetica Olive Infused Gin, infuziran bračkom maslinom oblicom i osmišljen kao službena žestica Svjetskog prvenstva u branju maslina u Postirama na Braču. Za Poetica Limited Barrel Aged Gin, limitiranu seriju od samo 250 boca džina odležanog u bačvama koje vrgoračka vinarija Gašpar koristi za barikiranje vina trnak, pripalo im je 91 bod i srebro, što je do sada najbolje ocijenjeni odležani džin iz Hrvatske. Poetica Summer Sonnet, gin infuziran vrgoračkom jagodom, dobio je 90 bodova i srebro.

Džinove inspirirane vrgorskim krajem, Tinom Ujevićem, mirisima, aromama i bojama svoga zavičaja kreira Jelena Majić Nosić, inače diplomirana inženjerka agronomije specijalizirana za žestoka pića. Nedavno je prošla edukaciju u Speyside Whisky Academy u Škotskoj i dobila diplomu koja će se potvrditi i kroz prve hrvatske whiskeye za koje su Nosići nabavili proizvodnu liniju, a bit će predstavljeni 2027. godine. Grade i modernu destileriju gdje će preseliti proizvodnju, a tamo će se nalaziti proizvodnim pogono s prezentacijskom multimedijalnom sobom, podrum za odležavanje i lounge barom za degustaciju.

„Ove godine krenuli smo i u stvaranje linije konceptnih likera od macerata domaće jagode, višnje, breskve i smokve u kojoj se dodatno maceriraju aromatične trave Biokova kao što su ružmarin, vrisak, kadulja, menta, lavanda… Drugi liker u liniji koju smo začeli je uspjela kombinacija neretvanske naranče i badema, a treći limoncello, od ekoloških limuna obrađenih unutar 24 sata od branja kako bi se sačuvala maksimalna aromatika. Iduće godine planiramo na tržište plasirati vinjak rađen po Cognac metodi, a sirovina je Ugni Blanc, francuska vinska sorta koja je dozrijevala u Vrgorskom polju, uz dodatak dubrovačke malvazije i vrgorskog vina zlatarice. Od 2026. planiramo na tržište plasirati rum i to u dark, light i spiced varijantama, a godinu dana kasnije, dakle 2027., konačno na tržište izlazi whisky za kojeg smo već nabavili proizvodnu liniju“ – najavio je Drago Nosić, inače menadžer u turizmu s položenim WSET Level 2 in Spirits.

Mak Jovanović

foto: ŠKMER & Poetica