Zirojevićev banket za Bono Voxa na Palmižani

Bono Vox & ZirojevicI Bono Vox oduševio se kuhinjom Hrvoja Zirojević, chefa u restoranu Laganini na otočiću Sv. Klement kod Hvara. Splitski majstor i inovator dalmatinske kuhinje i ranije je svojim specijalitetima i originalnim jelima osvajao svjetske zvijezde prilikom posjeta hvarskom otočju. Kuhao je američkom estradnom paru Beyonce i Jay Z-iju, nogometnoj legendi Andriyu Shevchenku, prinčevima Jordana i Saudijske Arabije. Pjevač U2-a obreo se u uvali Palmižana na Paklenim otocima u utorak, te je oduševljen specijalitetima poželio se upoznati sa Zirojevićem. Inače, Bono Voxa se ovog tjedna prešetavao i po Cavtatu, a potom je doplovio na gozbu na Paklenim otocima.

  • Stigao je u grupi od osam ljudi za ručak, odmah sam se prihvatio posla, imao i sam malu tremu jer se radi o glazbeniku kojeg izuzetno cijenim, a posebice po njegovom humanitarnom radu. Niz sam počeo s hladnim morskim predjelima , isprva sa “sirovim pjatom” na kojem su sirovi škampi, ikra od ježa, kamenice i štošta drugo. Zatim smo nastavili s kompotom od tune – gdje idu sirova riba u aceto balsamico, maslinovo ulje i začini. Uslijedio je carpaccio od sabljarke, pa su me već pozvali da im se pridružim da me upoznaju za stolom. No, nisam tada imao vremena sve do deserta, trebalo je još dosta toga im spraviti – ispričao je Zirojević.

Nakon hladnog predjela Voxu i družini na stol je stigao dimljeni rižot s dimljenim morskim plodovima i sladoledom od 4 vrste pikantnog sira, pa domaći makaruni sa suhim koromačem, vrganjima, tartufima i kozicama. Ni tu se Zirojević nije zaustavio, poslao je za stol frigane raviole s jastogom, pa fetucine sa sušenim zelenim algama i mesom raka grancigule.

ZIROJEVIC - Sirovi morski pjat - carpacciop, ikra jeza, bijeli i crveni balsamico u zrnu, skamp..– Napravio sam i tripice od grdobine, te “pijanog jastoga” u prošeku i vinu koje su s guštom jeli po starinski sami vadili iz teče. Poslužen im je ujutro ulovljen pagar od preko 8 kilograma, povrće na žaru i složenac od balancane. Prije deserta došao sam se upoznati, a Bono se digao i dočekao me pljeskom. Bilo mi je neopisivo drago, a posebice kad mi je rekao “svugdje putujem, svašta sam probao, a ovo je bilo nevjerojatno”. Još smo popričali nasamo nekoliko minuta čime se sve bavim i što radim kad ne kuham na Palmižani, te je uzeo moj broj mobitela da mi se javi kad idući put bude dolazio u ove krajeve – rekao je Zirojević.

Obrok je završen laganim slasticama, domaćim kremama i sladoledom, a za kraj je Bono Vox smazao dalmatinski specijalitet paradižot koji mu je poslužen starinskoj šalici.

.ZIROJEVIC - Juha od kamena 01

Mak Jovanović

foto: Hrvoje Zirojević arhiv