Jedinstvena u svijetu: Rakija od algi

Rakiju su nazvali Adria, a pravi se od smeđih i zelenih jadaranskih algi koji se vade iz isključivo čistog mora. Nudi se u od Opatije do Dubrovnika, a obožavaju je japanski i kineski turisti.

Zlatko Marinović, nagrađivani dalmatski kuhar i nekadašnji voditelj reprezentacija podvodnih ribolovaca, u svom restoranu Noštromo u Spitu napravio je “laboratorij” neobičnih morskih delicija. Od morskih trava pripravljao je marmelade, motao u listove alge sarme s ribljim mesom, a napose došao je na ideju da podvodnog raslinja napravi i rakiju. No, za tu jedinstvenu rakiju od algi morao je potražiti pomoć kod renomiranih slavonskih proizvođača rakije iz Cernika.

  • Kad nađem vremena eksperimentiram s algama, odnosno morskim travama kojih je 750 vrsta u Jadranu. Od pet-šest vrsta smeđih i zelenih algi pravio sam marmeladu. Dakako, to nije ona klasična, slatka voćna, kojoj se dodaje se šećer, već bih alge sušio i potom marinirao u maslinovom ulju. Također, eksperimentirao sam s masti od tune – njome punio čokoladne praline, a pokušavao sam napraviti tunine čvarke. No, kako se previše mrve, koristio sam ih samo za posipanje tjestenine. Rakiju od algi sam isprva radio na bazi od lozovače, no, ukus je bio prejak i nikako nisam uspijevao dobiti pravu stvar. Stoga sam zatražio pomoć mog prijatelja Stanka Lazića i njegove tvrtke Stanal

Stanalovo obiteljsko gospodarstvo 16 godina se bavi proizvodnjom voća, vina i rakija na južnim obroncima Psunja. Ne koriste drop, već svoja pića prave od pravog voćnog soka. Za rakiju, alge su odlučili sljubiti s bazom od tri vrste jabuka koje sami uzgajaju i prerađuju.

  • Znamo da osim brojnog bilja, u rakije se u svijetu stavljaju zmije i šišmiši, razni kukci. Pa zbog čega ne bi mogla biti rakija od algi?! Na kraju smo dobili vrhunski proizvod, nismo čuli da u svijetu radio išta slično – dodao je Marinović.

Rakiju su nazvali Adria, a pravi se od smeđih i zelenih jadranskih algi koji se vade iz isključivo čistog mora. Nudi se u od Opatije do Dubrovnika, a obožavaju je japanski i kineski turisti. U Stanalu proizveli su izuzetno bogat okus žestice s pravom morskom aromom, a kako ima 39 % alkohola Adria je svrstana u meke rakije.

Jabuka je nutralna, pa se izvrsno sljubila s algama. Mi na našem imanju koristimo tri vrte jabuka: jonagold, zlatni delišes i kožaru – našu staru vrstu jake kiselosti. Jabuke meljemo u rujnu kad su najžešće i pune soka. Zlatko nam iz Splita pošalje noću vreće s morskim travama u morskoj vodi i one su ujutro zamiješaju sa sokom jabuka. Potom tako pet mjeseci mješavina “spava” “te se kasnije razređuje i dobijemo ovu rakiju s aromom algi koja se pije i u Švicarskoj – objasnio je Stanko Lazić iz Stanala.

Mak Jovanović

foto: tvrtka Stanal

http://stanal.hr/products/ponuda-proizvoda/