RECEPT: Krem juha od buče i suhih vrganja – chef Nikola Eterović – Hotel PARK

Eterović za blagdanski ručak onima koji žele nešto pojesti žlicom, preporučuje juhu od buče i suhih vrganja, a za glavno jelo sarmu od divljači ili pačja prsa s pireom od crvenog kupusa i mousseom od kruške – specijalitet koje se dobrano naslanja na njemačku zimsku tradiciju, ali u lakšoj varijanti nego se sprema kod njih.

Nikola Eterović (35), executive chef hotela Park, kulinarske vještine stjecao je radeći u Austriji i Njemačkoj dok nije preuzeo kuhinju hotela na splitskim Bačvicama. Kuhao je Eterović za talijanskog pjevača Zucchera, Jay Z-a i Beyonce, Tinu Turner, Axl Rosea i Guns nad Roses, američke vlasnike Ultre, te DJ-eve Carla Coxa i David Guettu. Njegovim specijalitetima rado su se sladili domaći političari, estradnjaci i sportaši, a sve ih je posluživao inovativnim jelima koja su dobrano isprepletena tradicijom i namirnicama podneblja gdje kuha. Ovaj Pučišćanin za blagdanski ručak onima koji žele nešto pojesti žlicom, preporučuje juhu od buče i suhih vrganja, a za glavno jelo sarmu od divljači ili pačja prsa s pireom od crvenog kupusa i mousseom od kruške – specijalitet koje se dobrano naslanja na njemačku zimsku tradiciju, ali u lakšoj varijanti nego se sprema kod njih.

KREM JUHA OD BUČE I SUHIH VRGANJA

500 G HOKAIDO BUČE

1 LUK

1 REŽANJ ČEŠNJAKA

1 ŽLIČICA SUŠENE MAJČINE DUŠICE (TIMIJANA)

1 MALA SUŠENA CHILLI PAPRIČICA

25G SUŠENIH VRGANJA

SOL,PAPAR

MASLINOVO ULJE

POVRTNI TEMELJAC

Očistite buču i narežite je na kockice. Na zagrijanom ulju propirjajte sitno narezani luk, timijan i chilli papričicu. Dodajte buču i sve zalijte povrtnim temeljcem tako da se pokrije buča. Kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Dok se to kuha, u drugu posudu stavite suhe vrganje i polijte ih vrućom vodom, te pustite da se namaču dok se kuha buča. Kada je buča kuhana ispasirajte je štapnim mikserom, isto tako i vrganje, potom ih stavite u juhu još malo prokuhajte da se bolje povežu.