SPLIT FOOD FESTIVAL: Dva dana slavljenja gurmanske i zdrave ulične hrane

U Splitu smo imali prilike izboriti se s ham steakom od 700 grama za koji trebaju ozbiljne psiho-fizičke pripreme, a moglo se kušati i "Dutch Pancakes" - nizozemske palačinke od heljdinog brašna, te prvu seriju craft piva Pan...

Ham Steak po obujmu kao da je odvaljen od mamuta, janjetina koja se brčka u grčkom tzatziki umaku, burger u plavom siru s krumpirićima, kao i meksički pileći fajitas na jelovniku su Croatia Food Festivalu koji je ovog vikenda dobio splitsku varijantu. Dvodnevna manifestacija upriličena je s petka na subotu na Starom placu, a slavila je gurmansku uličnu hranu s odmakom od one što se nudi u fast foodovima i kojekakvim ćevaparama.

ham-steak-by-mikiANTI-AGE JELA I NAPICI

Organizatorica Lana Klingor Mihić, nekadašnja pjevačica i pobjednica drugog po redu Celebrity MasterChefa, za splitski dio ovog putujućeg “street food” festivala pozvala je splitsku nutricionistkinja Olja Martinić da upotpuni program posebnim “anti age” smoothiejima, te telećim gulašem obogaćenim tajnim dodacima kako bi obilovao hijaluronskom kiselinom, kako nam je pojasnila, korisnom za vitalnost kože i mladački izgled. U to jelo dodan je i varenik – drevni, zdravi i donedavno gotovo zaboravljeni mediteranski dodatak od grožđanog mošta, koji se još u 19. stoljeću izvozio s Brača u bečke restorane.

– Ovaj se festival po prvi put se održava u Splitu, a ponudu smo i po prvi put obogatili “anti-age” jelovnikom, dakle, s dodacima koje sadrže elemente protiv starenja, a sve po primjerenim cijenama. Odučili smo se za smoothie od usitnjenog voća i povrća bez termičke obrade kako ne bi bilo gubitka vitamina, oksidansa i nutrijenta kod sastojaka. Dodatkom posebnih biljnih kapi u napicima dodatno smo pojačali benefite za ljudski organizam. Tako imamo smoothie za dame u kojima su svježem voću i povrću dodane kapi maslačka, inače biljke s iznimnim detoksikacijskim svojstvima i korisnom u borbi s celulitom. Također, stavili smo u njih i kapi zlatnice, vrlo blagotvorne kod urinarnih infekcija Za gospodu smo osmislili smoothie koji sadrže kapi koprive i kreše. Kreša je biljka čije pojedine komponente pomažu osobama s gihtom i blažim oblicima reumatskog artritisa – ispričala je Marinić.

Za smoothie korišteni su ljekovite kapi Soria Natural, jedne od vodećih tvrtki u Europi na području fitoterapije koja 30-ak godina uzgaja ljekovito bilje po biodinamičkim principima, i to na više od 320 hektara ekološki certificirane zemlje u Španjolskoj.

STREET FOOD FESTIVAL PO UZORU NA SAN FRANCISCO

Dodajmo da je Split domaćin bio 14-og izdanja ovog festivala koji je bio osmišljen kao piknik na travnjaku igrališta, a sama manifestacija postoji pet godina. Tijekom tog perioda Croatia Food Festival gostovao je i u Rijeci, Puli, Zadru, Varaždinu, te uvijek nudio nešto posebno svojim jelovnicima. U Splitu smo imali prilike izboriti se s ham steak od 700 grama, za koji trebaju ozbiljne pripreme, a moglo se kušati i “Dutch Pancakes” – nizozemske palačinke od heljdinog brašna, te prvu seriju craft piva Pan.

01.09.2017., Split - Stari plac, Croatia Food Festival. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

– Prve tri godine radili smo samo u Zagrebu, a kad smo vidjeli da postoji jako veliki interes, onda smo se odlučili krenuti i dalje. Naša je želja ovim festivalom posjetiteljima približiti Street food kulturu koja ne znači nužno kobasice i hrenovke, nezdravu hranu, već upravo suprotno. Naš uzor je globalno poznatiji Street Food Festival u San Franciscu za koji postoje posebni čarter letovi, suradnje s hotelima, a predstavljaju zdrave i kvalitetne obroke po pristupačnoj cijeni. Za razliku od brojnih drugih festivala hrane u Hrvatskoj jest što mi nemamo izlagače. Imamo sreću što se ponešto razumijem u gastronomiju o čemu govori moja pobjeda na Masterchefu, pa sam, za svako izdanje festival raspisala menije i sastavila normative, te okupila sjajnu ekipi kuhara koja radi ovaj festival – poručila je Lana Klingor Mihić.

01.09.2017.,Split - Stari plac, Croatia food festival. Lana Klingor Mihic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL,

tekst: Mak Jovanović/Gastrobajter       foto: Croatia Food Festival – Miranda Čikotić/Pixsell