ČETVRTA DIOKLECIJANOVA AMFORA: Od prvog natjecanja Mira Bogdanovića 2005. do danas…

U ponedjeljak, 18. prosinca, održati će se četvrta Dioklecijanova amfora. Radi se o natjecanju profesionalnih kuhara u pripremi morskih specijaliteta, a nadmetati će se i splitski novinari u kuhanju gregade.

I ove godine održati će se natjecanje Dioklecijanova amfora koje je lani obnovljeno nakon devetogodišnje stanke, a prilika je posebice mladim profesionalnim kuharima da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu. Prva Dioklecijanova amfora održana je 2005. godine na inicijativu osnivača Saveza kuhara europskih i mediteranskih regija (SKMER) Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta, a druga dvije godine kasnije. Ta je manifestacija pokrenuta povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje. Teme prvog natjecanja bile su artičoka i trešnja, kao i tradicijsko povrće i voće Dalmacije. Dodajmo da su kuhari tom prigodom izvan natjecateljskog dijela zajednički spremali specijalitet Splita i okolice – artičoke s bižima i bobom u ogromnoj posudi za kuhanje i time konkurirali za Guinessovu knjigu rekorda.dioklecijanova-amfora

“Želja nam je da u svakodnevnu prehranu i na stolove restorana vratimo jela koja su ponos Dalmacije i zato smo ovu godinu odlučili proglasiti godinom tradicionalnog jela – brujeta koja počinje odmah” – rekao je Miro Bogdanović 2007. godine na otvaranju druge Dalmatinske amfore, deset godina prije nego je preminuo.miro_bogdanovic_i-skmer-ovci

Njegova želja se ostvarila; dalmatinska kuhinja se dobrano u posljednjem desetljeću izdigla upravo zahvaljujući Bogdanoviću i SKMER-u koji su je promovirali na međunarodnim natjecanjima, a još više kroz educiranje novog naraštaja kuhara koji danas vladaju kuhinjama najboljih restorana Splita i okolice.

Amfora je narednih godina, doduše, utihnula, pred većim manifestacijama poput međunarodnog natjecanja Biser Mora, no, lani u prosincu ponovo su je pokrenuli supružnici Alma Harašić Bremec i Željko Neven Bremec koji su nastavili Bodanovićevu misiju kroz sestrinsku udrugu ŠKMER (Šefovi kuhinja uropskih i mediteranskih regija). Treća Dioklecijanova amfora održana je u prosincu 2016. godine u Vili Dalmaciji ili, kako je mnogi pamte po starom nadimku “Titovoj vili”, a u kuhanju jela od bundeve i sabljarke nadmetali su se profesionalci, a istovremeno i predstavnici medija u spremanju brudeta.

  • Ove pak godine Dioklecijanova amfora seli u prostore ŠKMER-a, a profesionalni kuhari natjecat će se 18. prosinca u pripremi morskih specijaliteta u dvije kategorije. Prva je: PREDJELO (toplo ili hladno) OD POVRĆA I MORSKIH PLODOVA, a druga: GLAVNO JELO OD RIBE.”Natjecatelji mogu sudjelovati u jednoj ili obje kategorije. Namjera je ŠKMER-a kroz Dioklecijanovu amforu promovirati i mlade kuhare koji se još nisu odvažili natjecati u međunarodnim okvirima. Ukupni pobjednici prva tri mjesta osvojiti će pehar i posebne nagrade,a imati ćemo priliku kušati i gregadu koju će spremati novinarske ekipe splitskog HRT-a, AS Medije, te portala Gastrobajter i Skitopisi – najavila je Alma Harašić Bremec.

Program festivala:
PONEDJELJAK, 18.12.2017.

  • 9:00 Otvaranje manifestacije
  • Natjecanje kuhara po kategorijama
  • Natjecanje predstavnika medija u pripremi gregade
  • Proglašenje medijskog pobjednika
  • Proglašenje po kategorijama i ukupnog pobjednika Dioklecijanove amfore

GASTROBAJTER

FOTO: GastroBajter & ŠKMER