MALA POVIJEST KOKTELA…(ili kako što bezbolnije miješati pića)

Ljubitelji koktela mogu ih kvalitetno spremiti u svom domu bez shakera, barskih žlica i batića (mudlera) druge profesionalne opreme, no, razlika će se osjetiti. Dobar i izbalansiran koktel nećete dobiti iz prvog pokušaja, jer za nove okuse treba eksperimentirati, nužna je doza kreativnosti, ali i da imate pokoji zanimljiv liker s voćnim aromama u vašoj ostavi poput Grand Marniera, te Moninovih likera od jagode i grenade.

Stoljećima ljudi miješaju alkoholna pića – neki iz radoznalosti, drugi da ih razblaže i učine pitkijima s kojekakvim dodacima, a dobrano ima i onih koji ih mućkaju kojekakve žestice da se bolje i brže “izbiju iz cipela”. Nema službene povijesti koktela, a niti usaglašenog mišljena o porijeklu naziva – cocktail. No, zabilježeno je da su se pod tim imenom smatrala miješana pića od destiliranog alkohola s dodacima još 1803. godine u američkoj publikaciji The Farmer’s Cabinet. U tamošnjem članku čaša koktela preporučivala se kao korisna za glavobolju kod mamurluka. Tri godine kasnije, također, u američkim novinama “Balance and Columbian Repository”, objavljena je suvisla i danas gotovo prihvatljiva definicija kako su kokteli “stimulirajuća kombinacija žestica s raznim šećerima, vodom i gorkim pićima”. Dodajmo da se prvi vodič o koktelima za barmene pojavio već 1862. godine, a riječ je o uratku Jerryja Thomasa pod nazivom “How to Mix Drinks (The Bon Vivant’s Companion)”.koktel-1

Kako bilo, tijekom ljeta hektolitri koktela se sprave po jadranskih barova, posebice za sve veći broj mladih turista iz Velike Britanije, SAD-a i Australije koji ih ispijaju kao vodu, dobrano motiviranih i četiri puta manjim cijenama nego što koštaju u njihovim zemljama, a da budemo iskreni, i sa željom da se na odmoru brzo razulare pitkim kombinacijama s puno alkohola. Recimo, u Londonu čaša koktela će vas stajati zavisno do mjesta od 7 do 22 funte, a da u njima neće biti ekstravagantnih dodataka poput prepeličjih jaja kao što rade u Nevadi u SAD-u, kavijara iz mješavina pića honkoškog Quinary cocktail bara, kamenica ili domaćeg pršuta što je, recimo, ključni sastojak u originalnom koktelu Decimum splitskog majstora Jure Vojkovića, naslovljenom po rimskom nazivu mjesta Dicmo iz kojeg potječe.

Vojković je osmislio 200-ak autorskih koktela, a lani je na svjetskom natjecanju barmena se s koktelom “Alkar” , kojeg je napravio uz 300. godišnjicu Sinjske alke, osvojio 8. mjesto. Tim je dugim pićem Vojković već bio odnio titulu prvaka Hrvatske godinu dana prije. Autor je i najvećeg koktela na svijetu ”Ništa kontra Splita” od 210 litara.

SMIJEŠAJTE KOKTELE U SVOM DOMU

gg-jure-vojkovic-55-vrsta-gina_09Vojković kaže kako i sami ljubitelji koktela mogu kvalitetno spremiti u svom domu bez shakera, barskih žlica i batića (mudlera) druge profesionalne opreme, no, ipak razlika će se osjetiti. Napominje da dobar i izbalansiran koktel nećete dobiti iz prvog pokušaja, jer za nove okuse treba eksperimentirati, nužna je doza kreativnosti, ali i da imate pokoji zanimljiv liker s voćnim aromama u vašoj ostavi poput Grand Marniera, te Moninovih likera od jagode i grenade.

    • Najlakše je napraviti koktel ako imate omiljenu voćnu bazu, te omiljeno alkoholno piće poput ruma, gina, konjaka, votke, tequile. Pomiješajte svježe voće u času i zdrobite ga s batićem, stavite kocke leda, ulijete alkoholno piće, a potom piće produžite s vama omiljenim sokom. Poslije se igrate s omjerima sve dok ne dobijete željenu kombinaciju. Bitno je imati barsku žlicu, ali možete je zamijeniti nekom sličnom kao ima dugu dršku da može promiješati mješavinu u dugim čašama. Shaker može u kući zamijeniti blender koji gotovo svi imamo. U njega stavite omiljene sastojke i led, te ih dobro izmiješajte, no, u njega ne smijete, kao niti u shaker, ulijevati gazirane sokove. Imamo i izvrsne bezalkoholne koktele koji su idealni za djecu i dječje zabave, a sve više ih zbog rigoroznih prometnih kontrola piju i vozači. Za noćnih izlazaka sve su popularniji bezalkoholni Mojito i Pina Colada. U koktele ide svako voće, većinom s korom, osim kore i lista ananasa. Od povrća jako puno se u koktelima koristi tikvica, krastavac i koraba – otkrio nam je Vojković.grand_gourmet101116_005Napomenimo, da je Vojković 2013. godine izdao knjigu “Kokteli 100 ideja za hedonizam” s nizom originalnih miješanih pića, a među njima je bio i zanimljiv serijal erotskih koktela s voćnim dekoracijama koje na zabavan način aludiraju na seks , kao i “djevičanske” mješavine bez alkohola. Tu su opisani i kokteli s inovativnim sastojcima poput maslina punjenih smrznutom votkom ili smokvama ispunjenih mrzlom lozovačom. Koristi on za pića i listiće jestivog zlata kojeg nabavlja u Švicarskoj. U svojim koktelima propagira hrvatska pića, pa je u skladu sa svjetskim trendovima osmislio Croatia spritz i Dalmacija spritz u kojima kombinira višnjevaču, maraskino i imotski pjenušavac Grabovac. Napravio je nedavno i novi koktel “Tragus” koji nosi naziv po starom imenu Trogira, kao i koktel “Triglav” za 39. trofej Bleda 2017., jedno od najvećih europskih natjecanja barmena u Europi gdje je osvojio prestižnu nagradu u kategoriji “best professional work” (za najbolji stručni rad).
    • Gastrobajter/Mak Jovanović
    • foto: SKMER, Gastrobajter