IKKER 2018: U Makarskoj počinje “bitka” za najboljeg kuhara regije

Od 12. do 14. veljače deset vrhunskih kuhara iz sedam zemalja,a koji su lani pobijedili na natjecanjima u svojim državama, borit će se za titulu "najboljeg interregionalnog kuhara 2018. godine". Uz natjecanje kreću i stručne edukacije te prezentacije autohtonih jela Makarske, Dalmacije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) zajedno s predstavnicima Grada Makarske i hotela Miramare u petak su najavili Interregionalni kup kuhara europskih regija – IKKER 2018. Ta manifestacija održat će se u Makarskoj 12-14. veljače 2018. u hotelu Miramare na makarskoj rivi i uz podršku Turističke zajednice grada Makarske i hotela Biokovo. Na ovogodišnji IKKER pozvano je deset vrhunskih kuhara iz sedam zemalja koji su lani pobijedili na natjecanjima u svojim državama, a borit će se za titulu “najboljeg interregionalnog kuhara 2018. godine”. Uz natjecanje, u hotelu Miramare će se organizirati stručne edukacije te prezentacije autohtonih jela Makarske, Dalmacije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

“Dolaze nam pobjednici domaćih natjecanja Bisera mora i Grand Gourmet, kao i s kuharskih kupova u Crnoj Gori, Italiji, Makedoniji. Ovo je jedinio natjecanje koje je do sada imalo pismeni ispit vezan uz struku, a od ove godine smo to promijenili, te će umjesto toga biti Medijski Grand Prix. Dakle, prvog dana IKKER-a sudionici će u intervjuu pred stručnim medijskim žirijem u15 minuta predstaviti sebe, recepte jela koja pripremaju i objekta u kojem rade što će se bodovati u ukupnom plasmanu. Dan kasnije, chefovi ulaze u natjecateljske boxove i kreću s pripremom jela na zadane teme od 10 sati. Kako nam je jedan od glavnih pokrovitelja Mesna industrija Pivac, zadane teme bit će bazirane na dosta mesnih namirnica. To se naoko čini jednostavnim, no, kuhari su već zvali i raspitivali se moraju li baš sve upotrijebiti što im je zadano. Pripreme za IKKER traju dosta vremena, a sad smo svi spremni – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Bremec je dodao kako ŠKMER u svojstvu organizatora prvog dana natjecanja sprema večeru za sudionike i uzvanike na temu autohtonih domaćih jela, a druge večeri, prilikom koje će biti dodjela nagrada, domaćini su restorani iz Sarajeva i Banja Luke koji će ponuditi specijalitete Bosne i Hercegovine. Prije natjecanja, 12. veljače u 9 sati, održat će se edukacija na temu izrade terina, deserta i pašteta. Vodi je Matthias Moser, executive chef tvrtke QimiQ, austrijskog proizvođača prirodnih vrhnja koja djeluje u 42 zemlje svijeta.

O važnosti edukacija na IKKER-u govorio je na konferenciji za novinare Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Grada Makarske.

“Sretan sam da je IKKER po četvrti put u Makarskoj, a to je važno iz više razloga. Ponajprije Makarska kao turističko mjesto i gastro destinacija želi se nametnuti na turističkoj karti Hrvatske, ali i Europe. Također, važno je da se u sklopu manifestacije održavaju stručne edukacije, na kojima sudjeluju i učenici naša Strukovne škole, te domaći ugostitelji koji imaju priliku unaprijediti svoja znanja. U turističkoj destinaciji “more i sunce” ne znači ništa bez kvalitetnih ljudi, koji su osnovi razvoja Makarske i turizma, a ova manifestacija unapređuje struku. Pozivamo vas u našu prekrasne Makarsku i hotel Miramare da od 12. do 14. veljače dođete, a svim sudionicima želim punu uspjeha” – rekao je Nemčić.ikker-2018-konferencija-za-medije-9-2-2018-01

Drago Nosić, direktor hotela Miramare i Biokovo, koji djeluju pod okriljem Mesne industrije Pivac, poručio je kako će i ubuduće podržavati IKKER jer donosi benefite njihovim zaposlenicima. Posebice jer su uključeni u pripremu natjecanja i tematske večere.

“Iz naše perspektive IKKER je promicanje gastro kulture, ne samo Makarske, već Zabiokovlja i općenito cijele Dalmacije i Hrvatske. Bitan je razlog i sudjelovanje našeg osoblja na radionicama, kao i tijekom priprema hrane.To je iskustvo je uvijek dobro došlo, a kroz četiri godine koliko surađujemo sa ŠKMER-om, vidi se ozbiljan napredak naših kuhara i osoblja, usvajaju znanja iz svijeta gastronomije koja rapidno napreduju, prate ŠKMER-ove kuhare, kao i sudionike natjecanja. Svih ovih godina, a i ubuduće podupirat ćemo ovaj projekt, a vjerujemo da ćemo se i dobro zabaviti kao i do sada. Bit ćemo najbolji domaćini” – poručio je Nosić. ikker-2018-konferencija-za-medije-9-2-2018-02

Organizatorica Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER-ove Kuharske akademije, najavila je da će natjecatelje pratiti vrhunski međunarodni stručni žiri, a pozvala je predstavnike medija da se aktivno uključe u intervjue za Medijski Grand Prix.

“Imamo potvrđene dolaske uvaženih gostiju, a tu će biti i Ana Babić, predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo što će doprinijeti i protokolarnom značaju na temastkoj večeri Bosne i Hercegovine. Pozivamo predstavnike medija da se uključe kao članovi medijskoj žirija kako bi unaprijedili prezentacije natjecatelja i njihovu kvalitetu po tom pitanju. To je novi početak, ne samo da budu umješni s kuhačama i noževima, već da kuhari s medijima mogu bolje komunicirati i predstaviti ono što rade – istaknula je Alma Harašić Bremec.