BISER MORA 2018: Natjecanje na Braču završilo pobjedom kuhara crnogorskog hotela u kojem odsjedaju Madonna i The Rolling Stones

Posljednji dan 13. Bisera mora koji se održavao u Supetru na Braču od 21. do 24. ožujka, obilježile su i brojne degustacije. Dok su se natjecatelji iz 19 zemalja borili za medalje u kuharskim boksovima, moglo se štošta degustirati i ponešto naučiti o kulinarskim trendovima.

Čedomir Trifunović (22), kuhar elitnog hotela Splendid iz Crne Gore, pobjednik je 13. Bisera mora. Pobijedio je u sve tri kategorije u kojima se natjecao, te po ukupnom broju bodova osvojio zlatni pehar ove manifestacije u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija koja se održavala od 21. ožujka u Supetru na Braču. U završnici u petak poslijepodne, Trifunović je bio i najbolji između pet finalista koji su se natjecali u tzv. black box kategoriji, odnosno dobili su namirnice netom prije natjecanja da osmisle i skuhaju tri slijeda.

“U natjecanjima po kategorijama pobijedio sam u spremanju ribe, rižota i tjestenine s maksimalnim brojem bodova. U kategoriji ribe sam radio dimljenog i prženog lososa s mediteranskim aromatičnim biljkama. Uz to spremio sam kolač od motara i limuna, umak od bijelog luka i komorača. Rižot sam pravio od vrganja, šumskih šparoga iz okoline Budve, te guščje džigerice i manga. U kategoriji tjesteninu sam se odlučio za raviole aromatizirane koprivom sa Skadarskog jezera i punjene mesom divlje svinje, a sve u umaku od šumskih gljiva s pjenom od bijelih tartufa” – ispričao nam je ovaj mladi kuhar iz tima hotela Splendid u kojem su odsjedali Madonna i The Rolling Stones.

Posljednji dan 13. Bisera mora koji se od utorka održavao u Supetru na Braču, obilježile su i brojne degustacije. Dok su se natjecatelji iz 19 zemalja borili za medalje u kuharskim boksovima, chefovi iz Crne Gore su upriličili prezentaciju svojih suhomesnatih proizvoda, sireva i uštipaka, te poslovično uz obilje hrane poslužili bogati asortiman vinarije Plantaže. Radi se o pogonima u kojima se preko pola stoljeća proizvode vina do sorti s Ćemovskog polja, kraške kotline s 2.310 hektara vinograda u blizini Skadarskog jezera i tridesetak kilometara od Jadranskog mora.

U petak prezentaciju narodnih jela imao je i beogradski splav restoran “Vodenica“, poznat i pod nadimkom “najbolja kafana na vodi”. Stigli su sa svojom domaćom šljivovicom koja je posebno privukla goste iz Zapadne Europe, a bio je tu golemi lonac leskovačke mućkalice, brdo čvaraka i lepinja s kajmakom, kao i hrpe gibanice i baklava koji su brzo planuli.

“Mi smo riblji restoran koji prvenstveno nudi autentičnu dunavsku hranu. Restoran nosi ime po 400-ak godina starim hrastovima gredama iz jedne stare vodenice koje su ugrađene u naš splav” – rekao je vlasnik Nebojša Živanović.

Zagrebačka tvrtka Haby predstavila je na ovogodišnjem Biseru mora neuobičajeni roštilj i kuhinju na otvorenom pod nazivom OFYR. Radi se o nizozemskom proizvodu na kojem možete istovremeno kuhati i peći gotovo sve vrste hrane; jaja, gljive, povrće, voće, palačinke, ribu, a posebice je prikladan za meso. Ovaj roštilj i kuhalo na drva težak je oko 120 kilograma, dizajniran je da traje desetljećima, a ne treba ga prati, niti posebno održavati.biser_mora_nagrade_6

“Zahvaljujući specijalnoj leguri čelika od koje je izrađena, okrugla ploča za pripremu hrane zagrije se na temperaturu od 250° do 300°C što je optimalna temperatura za pripremu hrane. Dovoljno je samo održavati vatru bez razmišljanja o njenoj jačini i bez bojazni da će vam se hrana zalijepiti ili pregorjeti. OFYR je dizajniran da donese toplinu, hranu i prijateljstvo na otvoreni prostor, a uz to je praktičniji i elegantniji od tipičnog roštilja” – uvjerili su nas domaći zastupnici OFYR-a prilikom “pokazne vježbe” koji su upriličili uz obilje mesa i povrća sa žara na radost predstavnika medija.biser_mora_anil-gover_1

Treći put na Biser mora stigao je indijski chef Anil Grover. Taj međunarodni kulinarski sudac, a nekada predavač kulinarstva i ove je godine za publiku skuhao “jelo s potpisom Indije“. Radilo se o dobrano začinjenoj piletini s grčkim jogurtom. Mišljenja su bila podijeljena. Nekima se i nisu svidjeli jaki okusi te daleke zemlje pojačani s puno đumbira, a neki su pak dobrano prionuli te počistili Goverove tanjure.biser_mora_anil-gover_4

“Marinirao sam prvo piletinu u indijskim začinima, a nakon toga smo stavili jogurt te obilje drugih začina koji su specifični za našu indijsku kuhinju. Kasnije sam sve dekorirao đumbirom kako bi se dobila jaka svježa nota” – objasnio je Grover.

Dragica Lukin, naša najpoznatija i nagrađivanija slastičarka, također je završnog dana Bisera mora spremila obilje slastica koje je poslužila uz Paško likere. Radi se o brendu mediteranskih voćnih likera koje proizvodi firma ŠM-Čubrić d.o.o. iz Zmijavaca u Imotskoj krajini. U proizvodnji se drže tradicionalnih tehnologija i receptura, a likere, za koje su bili nagrađivani u Berlinu i Londonu, rade od voća s dalmatinskih otoka, te imotske loze.

Biser mora je završen “Bračkom večerom” koju je za sudionike organizirala Turistička zajednica Grada Supetra i Svpertvs hoteli i time predstavila otočku autohtonu hranu koju nastoje oživjeti u ponudi lokalnih restorana i konoba. Mogao se kušati butalac, ćoravi gulaš, panada, veprovina s njokima te mnoštvo drugih jela koja se vežu uz stare bračke trpeze.

“Ovo je bila prigoda da se predstavi projekt “Otočka kuhinja Supetar” naših Turističke zajednice i Poljoprivredne zadruge, koji je krajem prošle godine osvojio srebrnu nagradu „Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske“ u kategoriji najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Njime želimo autohtonu hranu uvesti u ponudu. Šteta je što i na cijelom Braču nemamo specijaliziranih restorana s iskonskom tradicionalnim jelima od bračke janjetine,a nemamo ni slastičarne koja bi se bavila isključivo našim starim slasticama. Cilj ovog projekta je, osim promocije bračke kuhinje, da se potakne ljude da otvore takve restorane koji su danas hit u svijetu” – kazao je Ive Cvitanić, direktor TZO Supetar.

Gastrobajter/Mak Jovanović

foto: Bruno Dubravec, Boris Kragić, Pero Vidaković