ĆEVAPING: Zadarski Stari Most u ciklusu “Ćevap & pizza iz sporednih ulica”

Gastrobajter osluškuje bilo svojih sljedbenika i kada oni traže odgovore, mi ih pronalazimo, ma kako dobro skriveni bili. Ovog smo puta obišli Zadar, Šibenik i Split u potrazi za omiljenim brzogrizima. Raspitali smo se među domaćim življem o lokacijama koje se ne vide na prvi pogled, koje turisti rjeđe pohode, a koje su među domorocima popularne kvalitetom i cijenom. Evo sažetka:

PREZIRETE SLOW FOOD, RAW FOOD, MOLEKULARNU KUHINJU, A MALO STE I TEŠKI NA TAKUJINU… NAJBOLJE VAM JE IĆI NA SIGURNO, A GASTROBAJTER SE ZA VAS UVLAČI NA MANJE MONDENE LOKACIJE DILJEM DALMACIJE!

U Zadru smo se zatekli gladni i žedni, nesposobni da procijenimo na koju stranu krenuti i kako brzo i učinkovito riješiti svoj problem. U ovakvim situacijama, presudno je mati lokalnog čovjeka, sigurnu ruku, koja će vas brzo usmjeriti ili još bolje povesti na pravo mjesto. Vedran, naš čovjek u Zadru, brzo nas je transferirao u STARI MOST, lokal koji se nalazi na izlazu iz grada, na Benkovačkoj cesti, putem prema Zemuniku i zračnoj luci. Primijetili smo da je ovo krajnje zanimljivo za putnike, koji žele prije leta još jednom osjetiti čari naše i regionalne kuhinje.

STARI MOST zanimljiv lokal, smješten na mjestu, koje bi teško pronašli slučajno, ponudit će vam vrhunsku i brzu uslugu, dobar izbor gotovih jela, ali i dobra piva i vina. Ovdje smo primjerice odmah uočili KORLAT vina, vinarije BADEL 1862 iz Benkovca. Ova su vina postigla iznimne rezultate na ocjenjivanjima na Decanteru, Vinitaly, u Parizu i Bruxellesu. Uvijek cijenimo kada restorani u ponudu stavljaju lokalna vina, a u STAROM MOSTU upravo su vina KORLAT, kao i vina vinarije KRALJEVSKI VINOGRADI postavljena na centralno mjesto i izložena, kao bi goste navela na kušanje.Stari Most - ZADAR 03

Za one koji traže pivske užitke, preporučit će SARAJEVSKO PREMIUM pivo, koje smo i mi naručili, da pripremimo teren za velike zalogaje. Kako sami za sebe kažu, maheri iz Starog mosta spajaju najbolje od dalmatinske i bosanske kuhinje. Mi smo se po preporuci našeg vodiča odlučili za specijalitet kućećevape i to gospodsku srednju porciju (7 komada). Vrhunski ćevap u sočnoj lepinji sa prilogom ukusnog kajmaka bio je pun pogodak, a naknadno smo podučeni da se tajna krije u recepturi pravog travničkog ćevapa, koja je, kako piše i na internetskim stranicama restorana stara više od četrdeset godina. Za razumnu cijenu dvojica masivnih muškaraca okrijepila su se naizgled skromnom, ali vrhunskom poslasticom s roštilja, a žeđ su utažili pitkim i britkim lagerom!

Čevap ili ćevap – pitanje je sad?

Kako lijepo objašnjava profesorica Dejana Šćurić s internetske stranice bujicarijeci.com riječ ćevap posudili smo iz turskog jezika (kebap), kao i riječi ćilim (kilim) i šećer (şeker). „Za razliku od grafema ć, grafem č upotrebljavamo pri preslovljavanju turskog ç (çiçek – čičak, çelik – čelik), što znači da mu u preuzetoj riječi ćevap nije mjesto“.

PIZZE iz sporedne ulice

Nije sve u roštilju, reći ćete, a i djeca vole brzu hranu druge vrste… U slijedećem nastavku čitajte o mjestima na kojima smo poskrivečki jeli PIZZU i srkali pivo.

Igor Gomezelj /Gastrobajter

foto: Gastrobajter, Stari Most Zadar