ZLATARICA – jedna od priča o autohtonim vinima Dalmacije vrgorske braće Gašpar

Braća Dario i Boris Gašpar oživjeli su proizvodnju vina na svojoj djedovini 2010. godine, uz puno truda obnovili sortu Zlataricu na svojim vinogradima kod sela Umčani.

U Vrgorcu posljednjih godina se događa doslovno renesansa vinarstva, naravno radi se o Jezeru, najvećem vinogorju u Hrvatskoj koje odrubljuju mjesta Umčani, Staševica, Draževitići, Kobiljača, Otrići Seoci i Dusina. JEZERATamo su vinarija Pilač obitelji Mihaljević, te OPG-ovi Franić i Gašpar, agilnih vinara koji su krenuli u strelovit uspon na domaćoj vinskoj sceni autohtonim sortama Dalmatinske zagore. Ima u polju Jezera doduše i drugih vinogradara i manjih vinara koji još ne etiketiraju svoje proizvode, a procjenjuje se da je danas tamo oko 10 milijuna loza, a nekad ih je znalo biti, kako kažu mještani, i 14 milijuna. Braća Dario i Boris Gašpar oživjeli su proizvodnju vina na svojoj djedovini 2010. godine, uz puno truda obnovili sortu Zlataricu na svojim vinogradima kod sela Umčani. vina x 3

– Prvu službenu berbu smo imali 2010. godine, iako je naša obitelj dugo pravila vina, pa još 1938. godine u Vrgorcu na korzu su naši stari prodavali vina. Nakon dugo vremena, brat i ja smo odlučili da ne prodajemo samo sirovinu kao što ovdje radi većina, već da imamo gotov proizvod. Razvijamo se iz godine u godine i rezultati sve su bolji. Nažalost još uvijek je malo vinara na Jezeru, samo Pilač, Franić i mi etiketiramo svoja vina i punimo u butelje, dok još nekolicina proizvođača s gornje strane Jezera koja administrativno pripadaju Vrgorcu prodaju svoja vina rinfuzo. To je jako malo obzirom na 10 milijuna loza koliko je zasađeno ovdje, a ovo je nekad bilo i najveće vinogorje bivše Jugoslavije i s najvećom zasađenosti trsova po hektaru obradive površine – ispričao je Dario Gašpar.

Braća Gašpar proizvede i uspjeli cuvee Merlota i Cabernet Sauvignona pod nazivom Vergolas koja nosi naziv po starom imenu Vrgorca. U asortimanu im je i autohtona Plavka, zasadili su i Trnak čije prinose očekuju tek za koju godinu, a najviše su ponositi na Zlataricu.

Vino Vergolas iz berbe 2015. dobilo je oznaku vrhunskog vina i to samo tri tjedna od izbacivanja prve vrhunske Plavke. Zlatarica će, nadamo se, tu oznaku dobiti iduće godine, a radi se o sorti koja je prije u našim vinogradima bila raspršena, recimo, kao nekakav začin, pa bi na stotinu loza kakve bijele sorte bilo 10-15 komada Zlatarice. Brat i ja odlučili smo je uzgojiti u svom vinogradu i vratiti je u život 2010. godine, te smo od četiri loze prve godine napravili njih stotinjak, a sad imamo preko 3.000 loza baš probranih klonova. Ubrzo smo primijetili razlike u pojedinim lozama, pa imamo klonove “žutke” koja daje žući grozd s jako dobrom aromatikom i voćnim šećerima, te čokote “zelenke” koji daju zeleniji grozd s dobrim kiselinama – kazao je Dario Gašpar.DARIO GAŠPAR

Lani je proizvodnja Zlatarice bila je manja bila zbog proljetnih mrazeva, te je napravljeno 2.200 litara, a bilo planirano 3.000-3.300. Ipak može je se kušati na imanju Gašpara, te u boljim splitskim restoranima kao što su Mazgoon Food, Para di šoto, Kadena. Zlatarica Gašparovih toči se u makarskim hotelima Biokovo i Miramare, te u restoranu Briškula, a ima je i na dubrovačkom području.

– Iako smo u manjku s kvantitetom, kvaliteta nam je odlična. Možete naša vina kušati kod nas kući ili vinogradu – poručuju Gašpari.

 

 

Gastrobajter/ Mak Jovanović