Pjevač U2 ponovo stigao na delicije Hrvoja Zirojevića + recept “Tuna Laganini”

Bono Vox doputovao je iz Italije kako bi uživao u Zirojevićevim jelima i autohtonim vinima. Donosimo vam i recept jednog od mnoštva jela koja je kušao u lounge baru Laganini na Palmižani

Bono Vox svojom je jahtom Cyan potegao iz Italije kako bi u svratio u lounge bar Laganini na otočiću Palmižani kod Hvara i to kako bi se ponovo nauživao specijaliteta chefa Hrvoja Zirojevića. Pjevač U2 prije dvije godine oduševio se njegovim delicijama, a svoje je impresije o velikom splitskom chefu prenio i na Facebook stranicama benda. I ne čudi budući da je splitski kuhar jedan od najumješnijih i najoriginalnijih majstora morske kuhinje koji je osmislio stotine novih jela i kombinacija od tradicionalnih dalmatinskih namirnica. Bono je, kako je ranije obećao, vrati se na Palmižanu, te stigao na ručak s grupom mlađih prijatelja, potražio Hrču kako bi se pozdravili i malo proljudikali.

“Želio je, osim naših specijaliteta koji su mu se ranije jako dopali, kušati i autohtona hvarska vina. Ponudili smo mu selekciju Plenkovićevih crna vina s kojima je bio iznimno zadovoljan. Zaželio je nešto slično što je jeo i prošli put, pa smo im poslužili dva bogata slijeda. Bili su tu tatar od tune, sirove kamenice, carpaccio od dimljene sabljarke, carpaccio od tune s pečenom guščjom jetrom. Spremio sam im i domaće makarune s vrganjima, kozicama i tartufima, dimljeni rižot s karameliziranim sladoledom od paškog sira. Zatražio je i škampe, pa smo mu napravili viške na buzaru koje su nedavno stigle iz mora, kao i lipog šampjera na žaru, a bili su tu i gratinirani cannelloni s hobotnicom i pancetom. Iako sam fan U2-a, volim i Bonov pacifizam i čast mi je bilo kuhati ponovo za njega, on je dobio isti tretman kao i svaki drugi gost koji nam svrati u Laganini” – rekao je poznati splitski kuhar.ZIROJEVIC - Sirovi morski pjat - carpacciop, ikra jeza, bijeli i crveni balsamico u zrnu, skamp..

Zirojević je kuhao i ranije za brojne svjetski poznate kao što su supružnici Beyonce i Jay Z, nogometna legenda Andriya Shevchenko, prinčevi Jordana i Saudijske Arabije. Dodajmo da je proljetos u Japanu na poziv njihova veleposlanstva predstavljao i spremao hrvatsku kuhinju po velikim tamošnjim gradovima, a lani s Rudolfom Štefanom (restoran Pelegrin, Šibenik) bio je ambasador dalmatinske kuhinje među 30 odabranih svjetskih kuhara na mediteranskoj gala večeri u Rockefeller centru u New Yorku. Radi se o prestižnoj manifestaciji kojom organizacija Citymeals on Wheels okuplja vrhunske svjetske chefove na tematskim kuhanjima za oko tisuću uzvanika.Hrvoje Zirojevic - mODERNA RIBLJA JELA_52 RECEPT– TUNA LAGANINI Hrvoja Zirojevića

40 DAG TUNE

2 KOMADA CAPESANTA(JAKOBLJEVE KAPICE)

10 DAG HOBOTNICE

40G RIBLJE MLAĐI

10 DAG TRLJA

1 DCL MASLINOVOG ULJA

2 LIMUNA

1 NARANČA

10 G SOLI

0,5 G PAPRA

20 G MASLINA

10 G BOBA

10 G IKRE SIPE

4 DAG KAPARA

 

Tunu iskosajte nožem  na sitne kockice i začinite je s malo maslinovog ulja, sokom limuna, solju i paprom kako bi ste dobili tatar. Na tataru od tune servirajte carpaccio od sirovog mesa iz jakobljevih kapica koje ste isfeletirati,a potom posuli pepelom od boba. Riblju mlađ marinirajte u maslinovom ulju u kojeg ste dodali sokove od naranče i limuna. Začinite i dodajte joj kapare.

Kost koja vam je ostala od filetirana trlje uvaljajte u brašno i popržite u vrućem ulju da dobijete čips. Krakove hobotnice koju ste prethodno skuhali ispecite u vrućoj tavi dok joj korica ne postane hrskava. Servirajte jelo uz mariniranu ikru od svježe sipe koju ćete naći u njezinoj utrobi, posebice je ima u proljetnom periodu.

Mak Jovanović

foto: Gastrobajter & Hrvoje Zirojević