DUBROVNIK REPUBLIC: Gosparski craft džin koji kreće u svijet

"Odlučili smo se za bakreni lonac, jer bakar ima neizmjerno važnu ulogu kao katalizator i regulator okusa. No, unatoč svim tradicijama i obrtništvu, željeli smo destilirati čisti gin s različitim biljem. Borovica iz Zadra među najboljima je u svijetu. Uzgaja se na padinama planine Velebit, savršen je spoj sunca, vjetra i hladnih noći - a to čini miris naše borovice doista jedinstvenim" – kažu tvorci ovog džina.

Posljednjeg dana Grand Gourmeta u makarskom hotelu Meteor (8. studenog), splitski majstor koktela Jure Vojković proveo nas je kroz 70-ak vrsta džinova, vrhunske tonike, dehidrirane dodatke i začine za barske mješavine s tim pićem. Kušali smo i izniman domaći Dubrovnik Republic koji se pravi od lokalnih sastojaka u pogonu u Zadru i prvi je dalmatinski dry gin. Proizvođači ističu kako ovaj džin slavi kozmopolitsku povijest Dubrovačke Republike (1358.- 1808.) Na etiketi je reprodukcija prvog poznatog prikaza ruže vjetrova Jadranskog mora Benedikta “Beno” Kotruljevića (1416-1469), slavnog dubrovačkog trgovca, ekonomiste, znanstvenika, diplomata i humaniste koji je 1464. godine napisao prvi poznati priručnik za jedrenje.

“Dvojac poslovnih ljudi iz Austrije, Marcus Weischhoff i Mario Matošević, koji su ranije krenuli s proizvodnjom vina u Zadru, odlučio se praviti i visokokvalitetni džin od dalmatinskih sastojaka. Posebice, jer zaleđe tog grada je bogato bobicama smreke (borovicama); glavnog sastojka ovog pića. No, sastojci ovog džina su i dubrovačka ljuta naranča s Elafitskog otočja, nekoliko zrna paške soli, motar, dalmatinsko smilje te kvalitetna voda rijeke Une. Proizvođači naručili su posebnu bakrenu bačvu za destilaciju, a nazvali su džin po dugovječnoj Dubrovačkoj Republici. Po meni je ovo jedan od najboljih džinova na svijetu, ponos Hrvatske uz neizostavni liker Maraschino, koji se kao jedino alkoholno piće prodaje u Vatikanu” – naveo je Jure Vojković koji se nedavno vratio s međunarodnog natjecanja barmena 40th Bled Cup s nagradom za dekoraciju barske mješavine.GG 2018 - Jure Vojkovic_4

Biljke, kako navode tvorci ovog pića kojeg svijet tek treba otkriti, prikupljaju se tijekom dvije noći i jednog dana, po metodi iz staroengleskog recepta za džin iz 18. stoljeća.

“Destiliramo klasičan, suhi,”gosparski” gin. Takav postupak osigurava pažljivu ekstrakciju eteričnih ulja. Zatim pažljivo destiliramo i do devet sati, pažljivo promatramo i stalno nadzirimo frakcije kako bismo osigurali postojan okus i kvalitetu. Nakon što čisti destilat odleži nekoliko dana, koristimo kristalno čistu izvorsku vodu, kako bi smanjili udio alkohola na 47% . Ne radimo hladno filtriranje gina, smatramo da to nije neophodno i smanjuje sadržaj eteričnih ulja koje smo tako pažljivo destilirali” – objasnili su Matošević i Weischhoff.

Dubrovnik Republic Gin se prodaje po cijeni od 299 kuna, a može se naručiti on line:

https://www.dubrovnik-republic.com/shop-1

Gastrobajter/ Mak Jovanović