RESTORAN ŠUG: Od četvrtka do subote “Spiza iz teće” Hrvoja Zirojevića

Ekipa Šuga s Hrvojem Zirojevićem sprema nam "Dane marendina", a kuhati će po svom guštu i strarim recepturama pravu spizu iz teće - tripice, dolce garbo, pašta fažol, pašticadu, podušenu teletinu, teleću koljenica, bakalar bianco

Nakon što su donesene novogodišnje odluke, malo se odahnulo od obilja i metenja blagdanskih trpeza, vrijeme je i da se prekrše obećanja i prolongiraju planovi za vitkom figurom. Naime, restoran Šug, kojeg su nedavno i odvažno izvan sezone na adresi Tolstojeva 1a u Splitu (bivši restoran Jure) otvorila dva mlada chefa Duje Kanajet i Mateo Kordić, dovodi u svoju kužinu barbu i prvaka dalmatinske gastronomije te svog mentora – Hrvoja Zirojevića Hrču. Odlučili su nam od četvrtka do subote (10.-12. siječnja) upriličiti “Dane marendina“, kuhati s Hrčom po svom guštu i noninim recepturama pravu spizu iz teće ili da prevedemo; tripice, dolce garbo, pašta fažol, pašticadu, podušenu teletinu, teleću koljenica, bakalar bianco… Trebalo je Zirojevića i uhvatiti, jer kad ne kormilari kuhinjom Laganinija na hvarskom otočiću Palmižani, neprestano gostuje po boljim domaćim objektima, putuje svijetom i kuha dalmatinsku spizu, pa čak pravi i bankete s Bracom Sanjinom po Los Angelesu (uoči ovogodišnjeg Oscara).

ŠUG - Hrvoje zirojević

“Odazvao sam se pozivu svojih mladih kolega, koji su već dobro isprofilirali u svojim područjima. Želja im je da im doprinesem s nekim trikovima i vještinama naših starih u pripremi ovih tradicionalnih jela kao što su, recimo, kako dozirati namirnice i začine, kako što zapeći, što dodati u kojem trenutku kako bi se dobili one stare okuse koji su većinom u ovom segmenti marendi se izgubili. Namirnice za ovakvu vrstu jela moraju biti pomno odabrane, najbolje iz OPG-ova, a jela kvalitetna, ukusna i pristupačna. Pored ostalih jela, u ponudu smo uvrstiti i pašticadu koja nekad nije se nije služila za marende jer se radilo o jelu za svečanosti, a spremat ćemo je u prošeku, na panceti, svinjskoj masti, s domaćim celerom i uz obilje kapule. Bit će tu i štošta drugog što će vas vratiti okusima kužini naših starih” – najavio je Zirojević.

Dodajmo da će Zirojević sa Stevom Karapandžom i Željkom Nevenom Bremecom u Kuharskoj akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija od 21. siječnja do 1. veljače voditi Mediterranean Culinary Arts, edukaciju i radionice vrhunske kuhinje za profesionalce

Program Mediterranean Culinary Arts

Do tada svi ljubitelji domaće spize pozvani su da poprave kilažu u Šugu. Kreće se u četvrtak u 11 sati, a možete i nazvati ekipu iz Šuga na 099 4588 994 da vam osigura mjesto.

 

Gastrobajter M.J.