Brown Beach House Hotel: “Jelovnik koji prati decentni dizajn Saar Zafrira i ispisuje novo poglavlje trogirske gastronomije”

Đukić se usavršavao se kod Petera Koehna, francuskog majstora koji stoji iza nizozemskog restorana „De Karpendonkse Hoeve“, 38 godina ovjenčanog Michelinovom zvjezdicom. Bio je i u timu roterdamskog restorana s dvije Michelin zvjezdice "Parkheuvela”, a u Trogir donosi originalne recepture s autohtonim namirnicama i jakim pečatom francuskih mentora.

Vukovararski chef Alen Đukić nakon 15 godina brušenja svog kuharskog talenta u nizu domaćih, kao i prestižnih stranih restorana, ovog je proljeća preuzeo kuhinju restorana Cartina, trogirskog Brown Beach House Hotela, a tim povodom predstavio i svoj meni. Riječ je o boutique hotelu s čiovske strane Trogira , nedaleko od mosta koji spaja staru jezgru s otokom, a nastalom preuređenjem nekadašnje otkupne stanice duhana poduzeća Duhanka. Ovo zdanje je britanski magazin za putovanja Condé Nast Traveller prije dvije godine uvrstio na popis 55 najboljih novih hotela na svijetu u društvu s pariškim The Ritzom i njujorškim The Whitby Hotelom. Kombinacija rustikalnog i modernog dizajna uz estetiku talijanskih odmarališta 1950-tih, složena je po zamislima Saar Zafrira iz Amsterdama, vanserijskog dizajnera koji stoji iza niza luksuznih hotela diljem Europe poput Provocateur Berlina i drugih zdanja izaelske Brown Hotels grupe, pa tako i Đukićev kulinarski rukopis mora nadizilaziti trogirsku gastrononmsku ponudu, kao što to čini i dizajn ovog zdanja.

01_BBHC_Alen Djukic

Đukićev degustacijski menu sastojao se od sedam sljedova. Bila je tu salata od sipe s koromačem, narančom i puknitim vinaigrettom za uvod, pa je zatim poslužen sous vide jaje s pireom od tartufa, krokantom pancete i uljem sušene rajčice. Nakon fileta gofa pečenog na koži slijedila je sous vide hobotnica marinirana na dimljenoj paprici s bulgurom kuhanim na kurkumi,a zatim je uslijedio steak alla robespierre. Za desert Đukićeva menija poslužena je topla krema od sira i cistrusa s toplim višnjama

” Alen je nakon stažiranja u poznatijim zagrebačkim restoranima, znao je da ukoliko želi biti vrhunski chef mora učiti od najboljih, a to je podrazumijevalo odlazak u inozemstvo. Prvih godina boravka u Nizozemskoj usavršavao se kod Petera Koehna, francuskog majstora zaslužnog što je poznati nizozemski restoran „De Karpendonkse Hoevečak 38 godina u nizu zadržao Michelin zvjezdicu. Nakon par godina postaje dio tima u kuhinji roterdamskog restorana s dvije Michelin zvjezdice, „Parkheuvelpod palicom chefa Erik van Looa. Po povratku u Hrvatsku surađuje s Prsikom Turing u Dubravkinom putu, a u viškoj Loli potpisuje menije u kojima je uživala ekipa hita „Mamma mia 2“ pa se tim putem među velikim obožavateljima Alenovih ‘pjetanci’ našla i Meryl Streep” – istaknuli su iz Brown Beach House Hotela.brown beach house hotel 01

 

Dodaju kako je utjecaj mentora, chefova francuskog porijekla, ostavio jasan utjecaj na Đukićev rad, a uvelike ga upotpunjuju i domaće namirnice.

Gdje god radim, uvijek koristim autohtone namirnice koje se uzgajaju na 50 do 100 kilometara od restorana stoga je rad u Hrvatskoj posebna privilegija. Primjenjivanje ponajboljih suvremenih tehnika kulinarstva s našim namirnicama daje fantastične rezultate.“ – dodao je Đukić.

U pojedinom jelu koristi tri do najviše pet namirnica pokušavajući izvući maksimum iz svake pa je tako u njegovim jelima autohtona namirnica prepoznatljiva, a pripremljena i prezentirana na potpuno suvremen način.

maj/Gastrobajter