SVJETSKI DAN HUMMUSA 2021.: Drevni namaz od slanutka može se kombinirati i s mesom morskog psa u orahnjači

Hummus, jedna od najpoznatijih namirnica Bliskog istoka, Mediterana i sjeverne Afrike, pravi se od slanutka, sezamove tahini paste i začina, a slavi diljem svijeta 13. svibnja od 2012. godine.

Pripremom savijače s orasima, mesom morskog psa i hummusom, focaccie s papričicama punjenima namazom od slanutka, indijskog kruh naana i ruskih palačinki blini od heljdina brašna, obilježen je Svjetski dan hummusa u Kuharskoj Akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Hummus, jedna od najpoznatijih namirnica Bliskog istoka, Mediterana i sjeverne Afrike, pravi se od slanutka, sezamove tahini paste i začina, a slavi diljem svijeta 13. svibnja od 2012. godine. Uglavnom, radi se o iznimno zdravomm namazu te prilogu salatama, juhama i mesnim jelima kojima možete učas zaokružiti gurmanske okuse i u svojoj kuhinji. Za hummus se tvrdi da je najzdraviji namaz na svijetu

“Hummus neizostavan je u gastronomiji Egipta, Turske, Sirije, Libanona, Grke i Izraela, a sve je više obožavan i u zapadnom svijetu, pa ne čudi da Svjetski dan hummusa u svibnja obilježavaju milijuni ljubitelja ovog drevnog specijaliteta u 40-ak zemalja svijeta. Ima nizak glikemički indeks, bez kolesterola je, a pored svega navedenog i zaokružen vrhunski okus. Hummus sadrži optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih biljnih masnoća. Iz godine u godinu približavamo njegove benefite i recepte članovima ŠKMER-a i suradnicima, kako bi pokazali da zdrava hrana može biti itekako ukusna” – kazao je Drago Mandić (23), kuhar iz Vranjica pokraj Splita.

Mandić, inače juniorski i seniorski prvak najvećeg regionalnog natjecanja kuhara Bisera mora,Vodio je radionicu jela s hummusom za članove ŠKMER-a. Pokazao je, između ostalog, kako tijesto za orahnjaču može se nadjenuti tostiranim orasima, mesom morskog psa, pa sve povezati hummusom u nesvakidašnju, a uspješnu kombinaciju gdje se prepliću slano i slatko, okusi oraha i ribe.

RECEPT: Orahnjača od morskog psa i hummusa

tijesto :

450 g glatkog brašna

10 g soli

70 g šećera

80 g maslaca

2 žlice ruma

2 dl mlijeka

2 žumanjka.

10 g suhog kvasca

Nadjev od morskog pasa:

200 g mesa morskog pasa

100 g mljevenih oraha

20 g peršina

20 g češnjaka

0.02 l maslinovog ulja

2 žlice humus classic namaza

0,1 l bijelo vino

sol, papar

Priprema tijesta:

Kvasac pomiješajte sa žlicom brašna, šećerom i mlijekom te miješajte na laganoj vatri dok ne dosegne do 35ºC. Ostale namirnice pomiješajte zajedno u posudi i u tu smjesu polako dolijevajte mlijeko s kvascem. Mijesite tijesto 15-ak minuta dok se gluten ne oslobodi i postane mekano. Stavite ga u prigodnu posudu, pokrijte folijom i pustite da kvasa barem 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Priprema nadjeva:

U suhoj zagrijanoj tavi kratko tostirajte grubo mljevene orahe. Kad su se orasi tostirali maknite ih s vatre i na istu tavu dodajte maslinovo ulje. Na njemu propržite kratko češnjak i peršin. Čim zamiriše dodajte meso morskog pasa narezano na kockice u tavu i miješajte dok ne pobijeli. Kad se sve sjedini, podlijte bijelim vinom. Pustite da kuha nekoliko minuta dok alkohol ne ispari a riba upije svu tekućinu. Kad je gotovo, izmeljite ribu s orasima u multipraktiku. Dodajte namaz od humusa, maslinovog ulja po želji te malo soka od naranče. Izradite u kremasti nadjev.

Kvasano tijesto premijesite, podijelite u dva dijela i razvaljajte na tanko. Pola nadjeva stavite na to tijesto i dobro razmažite. Zarolajte, probodite na vrhu s vilicom na nekoliko mjesta i premažite jajem. Pustite da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi i pecite u zagrijanoj pećnice 25 minuta na 170°C.