VARAŽDINSKE TOPLICE: “Termalne vode – jučer danas sutra”

Na Aquafestu 2024 predstavljeni planovi za izgradnju/renoviranje više hrvatskih toplica, a među njima i hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama. Radit će se na vanjskim i na unutarnjim bazenima i na poboljšanju interijera, uređenju trga, soba, kupaonica i kanalizacije…

Zdravstveni turizam dio je turističke industrije, koji u svijetu najbrže raste, a procjenjuje se da je stopa njegovog rasta 20-ak posto godišnje. Taj ogroman potencijal za gospodarski rast prepoznala je i Vlada RH koja je početkom godine, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, vrijedan gotovo 57 milijuna eura, odlučila financirati pet kapitalnih projekata, među kojima je i unaprjeđenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice s potporom od 17,1 milijun eura. Tako su Varaždinske Toplice, mjesto poznato po najstarijim i najočuvanijim termalnim toplicama u Hrvatskoj, ali i kao europski centar antike, postale bogatije za još jedan novi EU projekt, o kojem se, među ostalim,  govorilo na Međunarodnom stručnom skupu “Termalna voda, jučer, danas, sutra” u sklopu trodnevnog događanja Aquafest 2024

Stručnom skupu, kojeg su organizirali Turistička zajednica Grada Varaždinske Toplice koju vodi direktorica Lanom Husnjak, Zavičajni muzej, a uz potporu Grada Varaždinske Toplice, nazočili su Silvija Zagorec, Zamjenica župana, Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, Mirjana Vuković iz Ministarstva zdravstva, Antonija Drmić, voditeljica Službe za posebne oblike turizma i Tadimir Radobolja, voditelj Službe za upravljanje sredstvima Fonda za turizam, oboje iz Ministarstva turizma i sporta.

Na skupu su izlagali: Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Melita Bartoš iz Daruvarskih toplica, Anita Vondrak iz Toplica Lipik te kao poseban gost  Iztok Altbauer, direktor ‘Slovenian Spas Association’. Nova iskustva i stručnu analizu o iskorištavanju geotermalne energije predstavila je Željka Sladović iz tvrtke Geoda.

Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, najstarijeg i najvećeg prirodnog lječilišta, naglasio je važnost bolnice za cijelu destinaciju. Izrazio je zadovoljstvo, jer su se po prvi put specijalna bolnica i lječilište mogli prijaviti na ovakav natječaj. Predstavio je planove za koje su dobivena sredstva u okviru NPOO-a, a usmjerena su prema unaprjeđenju kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama. U posljednje četiri godine napravili su puno, nešto s ranije dobivenim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a sada sa sredstvima iz NPOO-a za uređenje interijera i sadržaja Minerve. U postojećim objektima – podigli su standard i proveli energetsku obnovu. Isto tako otvorili su jedan novi objekt kao Nacionalni centar za ozljede kralježnice u rujnu prošle godine i sad su u fazi javnog poziva za izvođenje radova na unaprjeđenju kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva. Radit će se i na vanjskim i na unutarnjim bazenima i na poboljšanju interijera, uređenju trga, soba, kupaonica i kanalizacije. Vjerojatno će završiti ovu ljetnu kupališnu sezonu i na jesen krenuti s radovima, najprije na vanjskim i unutarnjim bazenima, kako bi ih osposobili do sljedeće kupališne sezone. Zbog preostalih radova na jesen će vjerojatno zatvoriti objekt, no nastojat će da to bude što kraće.

Gradonačelnica Ratković istaknula je da se Varaždinske Toplice vraćaju korijenima kontinentalnog turizma, odnosno tamo gdje su nekad bile, uz vrhunsku ponudu i više manifestacija, a turističku ponudu će pojačati uređenjem hotela Minerva. Iz dobivenih sredstava hotel će se kompletno renovirati kako bi zadovoljio standarde hotela s 4 zvjezdice. Nedavno su otvorili i hotel Bernarda s četiri zvjezdice i wellnessom, što je značajno obogatilo ponudu ovoga mjesta.

Gospodin Iztok Altbauer predstavio je iskustva slovenskih lječilišta čija su snaga blizina prirode, udaljenost od gužve kao i holistički pristup, uz napomenu da su slovenska lječilišta jedan od najuspješnijih proizvoda u njihovom turizmu. Isto tako istaknuo je da svako od lječilišta / termi ima nešto po čemu se ističe.

U Termama Zreče to su jezera puna ljekovitog blata, koja se nalaze na 1500 m nadmorske visine. Iako imaju tradiciju dulju od 600 godina, nažalost nemaju kao Varaždinske Toplice ovako sačuvane lokalitete. EU fondove su počeli koristiti već prije 15 godina, kada su počeli s izgradnjom apartmanskih naselja i kampova. Sve terme uglavnom stavljaju veliki naglasak na lječilišta. Već prije 25 godina uz lječilišta su počeli graditi nove hotele s wellness ponudom, bazenima i programima za obitelji. Zanimljiv je podatak da 12-13% noćenja ide na teret zdravstvenog osiguranja, a sve ostalo je komercijalna namjena.

Terme Laško nedavno su obilježile 170 godina postojanja, sagradili su novi wellness hotel. . Terme 3000 Moravske Toplice poznate su po crnoj termomineralnoj vodi koja se koristi u terapijske svrhe, a zgodan je detalj da su do crne vode došli zapravo tražeći izvore nafte.

Terme Olimia najpoznatije su Hrvatima, a u njima  3-4% je lječilište, a ostalo su wellness usluge, za razliku od Dolenjskih Toplica u kojima je udio lječilišnog turizma  45%. Terme koje su najsličnije Varaždinskim Toplicama su Ptuj Thermal SPA, ujedno i jedne od najmlađih, ponosne na hotel s 4+ zvjezdice.

Čateške Toplice najveći su kupališni kompleks, dok su Radeče tradicionalno kupalište iz vremena Austro Ugarske. Dobrna Thermal Spa najstarije su terme, prvi zapisi kažu da je čak 1403 prvi put upotrebljena termalna voda, a imaju park uređen po feng shui principima.

Šmarješke toplice imaju jedine drveni bazen s termalnom vodom, dok je Talaso Strunja jedini lječilišni centar koji nema svoj termalni izvor, a nalazi se u parku prirode na zaštićenom području.

Daruvarske toplice centar su medicinske i sportske rehabilitacije, izvor ljekovite termalne vode i nalazište mineralnog blata. Sredstva dobivena iz NPOO-a investirat će u lječilišni hotel Termal u kojem manji dio otpada na wellness. Njihov park jedan je od najznačajnijih pejzažnih perivoja u Hrvatskoj.

Četiri su njihova objekta pod povijesnom zaštitom, a u središtu parka je Centralna blatna kupka iz 1404 godine. U njoj planiraju u budućnosti napraviti vrhunski wellness i spa centar. U planu je izgradnja dva vanjska i jednog unutarnjeg bazena s termalnom vodom. Isto tako planiraju i uređenje bio vrta s vlastitim začinskim biljem koje bi koristio restoran Terasa – već 12 godina svrstavan u TOP 100 najboljih hrvatskih restorana.

Lipik je poznat po termalnoj vodi, lipicancima i proizvodnji stakla. Izvor je ljekovite vode još iz rimskog doba. Lječilišni perivoj postoji od 1808. godine, a uređuju i Kneip terapijsku stazu vrijednu 40.000,00 EUR. Srušit će zgradu Fontana i prenamijeniti ju u hotel za zdravstveni turizam.

https://www.facebook.com/aquafestVT

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Damir Mrvčić, Aquafest, Mak Jovanović,

Turistička zajednica Grada Varaždinske Toplice