Žestice s japanskim zmijama povećavaju mušku izdržljivost u krevetu, a kineski gmazovi u boci sprječavaju ćelavost

Često se cijela živa zmija utapa u rižino vino, i ostavlja da fermentira nekoliko mjeseci. U kineskoj medicini rašireno je vjerovanje da takvo piće pomaže obnoviti snagu organizma i liječi tegobe kao što su gubitak kose, bolovi u leđima i reuma. Zmijsko vino se reklamira kao afrodizijak i lijek za mušku nemoć.

rakije-skorpije-i-zmijeU zemljama Mediterana poznata je tradicija stavljanja biljaka i začina u rakije dobivene destilacijom prevrelog grožđanog koma, kako bi se aromama obogatio okus te dodala ljekovita svojstva. Na drugim kontinentima tradicije se razlikuju i nije rijetkost da se jaka alkoholna pića obogaćuju ponešto bizarnim dodacima: kukcima, gmazovima i paučnjacima. Možda vam je poznat ‘urbani mit’ o crvu u tekili – riječ je ipak o meskalu, drugom tradicionalno meksičkom piću koje se također radi od prevrelog i ošećerenog soka agave. U boce se stavlja ličinka moljca koji inače napada agave, a navodno su se prije industrijalizacije proizvodnje crvi dostavljali zasebno, u vrećama uz bačve meskala. Spomenuti crv na određeni način je i simbol podjele između siromašnih domaćih seljaka s juga koji uglavnom proizvode meskal i sjevernjaka, dobrostojećih potomaka europskih doseljenika koji mahom imaju ugovore za proizvodnju tekile s velikim svjetskim korporacijama.rakije-skorpije-i-zmije-01

U zemljama sjeveroistočne Azije tržnice su prepune gmazova koji se spravljaju na različite načine, tako da su zmije očekivan dodatak alkoholnim pićima. Često se cijela živa zmija utapa u rižino vino, i ostavlja da fermentira nekoliko mjeseci. U kineskoj medicini rašireno je vjerovanje da takvo piće pomaže obnoviti snagu organizma i liječi tegobe kao što su gubitak kose, bolovi u leđima i reuma. Zmijsko vino se reklamira i kao afrodizijak i lijek za mušku nemoć. Bocuni sa zmijama utopljenim u atraktivnim položajima mogu se vidjeti izloženi na štandovima u svim turističkim mjestima u Kini i Vijetnamu, i proizvodnja je značajno porasla otkada su se zemlje otvorile najezdi turista sa Zapada. Ako namjeravate na put i želite svom kineskom domaćinu donijeti nešto umjesto boce vina, ipak pripazite – uvrijedit će se kao da ste mu donijeli limenku jeftinog piva iz Lidla.

I Japanci imaju svoju verziju zmijskog sakea – Habushu. Zanimljivo je da se otrovnica koja se priprema za utapanje prvo malo ohladi, zatim joj se izvade iznutrice, a kad se stavi u teglu s alkoholom, zmija se budi i bori za život. Zmija Habu navodno može izdržati bez hrane gotovo godinu dana, a parenje mužjaka i ženke traje i do 26 sati, što čini ovu rakiju idealnom za sve muškarce koji bi htjeli povećati izdržljivost u krevetu.

SONY DSC

U domenu bizarnog spada domaća kineska rakija od riže s mladuncima miševa koji su stari tek tri dana. Nakon godinu dana fermentacije, čudotvorni liker liječi sve žive boleštine, od astme do hepatitisa. Postoji i kineski recept za zaštitu od zloduha, općenito blagostanje i rast energije: u teglu s alkoholom ugurati tri macaklina.

Jle M./ Gastrobajterka

foto:Vincze Miklos/ io9,  Tristan Savatier