RECEPTI & PRIČA – Tri jela od raštike – juha, varivo sa suhim mesom i sarme

U pučkoj kuhinji nezaobilazna je kombinaciji s kaštradinom - dimljenim mesom škopljenog jarca, ovna ili brava, slaže se s ribom i orzom, stavlja se u pesta i umake. No, ovogodišnja zima, jedna od jačih, pomlatila je podosta uroda ove kupusnjače na dalmatinskim otocima.

Raštika je posljednjih godina sve više privlači ljubitelje zdrave prehrane diljem svijeta što i ne čudi obzirom da nutrcionisti tvrde da liječi rak dojke, debelog crijeva, prostate i jajnika. Kažu i da jača kosti, trudnicama se preporučuje zbog folne kiseline, a obiluje i snažnim antioksidansima luteinom i zeaksantinom, kao i provitaminom vitamina A. U pučkoj kuhinji nezaobilazna je kombinaciji s kaštradinom – dimljenim mesom škopljenog jarca, ovna ili brava, slaže se s ribom i orzom, stavlja se u pesta i umake. 20170113_164721_resize“Raštika niče cijelu godinu, no, za jelo daleko najbolje je zimi kad je led ujede. Usadimo je u travnju, ljeti se malo sasuši od vrućine, a na jesen udre nicati kao da je divlja trava. Ljetna bude žilavija i gorča za jelo, pa je treba staviti u frižider na jedan dan kako bi se bolje skuhala. Dobro je na vrh noža staviti i malo sode bikarbone u lonac da bude ukusnija. Najbolja raštike zimska je manje veličine, s listovima što življe i zelenije boje. No, ove godine raštiku tko je imao, odnio mu je led – to nam se nikad nije dogodilo. Ni ljetna nije dobro prošla, izjela ju je gusjenica. A još ti više bude žao kad pomisliš koliko u Americi plaćaju za porciju raštike, dok je u prošlosti na našem otoku jela se gotovo u siromašnim težačkim kućama, najbolje uz malo suvog mesa. Ipak, kod nas češće je bila skuhana lešo kao prilog uz pečenu srdelu ili cipliće” – ispričala nam je 83-godišnja mještanka Sućurja, mjesta na istočnoj punti otoka Hvara.

Recepti Dean Vukićević

JUHA OD RAŠTIKE juha-od-rastike-1_resize

400 G,

RAŠTIKE 200 G KRUMPIRA,

100 G MASLACA,

SOL, PAPAR

U lonac stavite nasjeckanu raštiku i krumpir izrezan na ploške, te vode da pokrije sve sastojke. Kuhajte dok krumpir ne omekša i potom štapnim mikserom ispasirajte sve sastoje. Začinite maslom ,solju i paprom po ukusu i poslužite

RAŠTIKA SA SUHIM MESOM:rastika-varivo-01

1 KG RAŠTIKE,

0,5 KG KRUMPIRA,

0,5 KG SUHOG MESA(DIMLJENA SLANINA,SUHA REBRA, DIMLJENE KOBASICE, PRŠUT)

Sve sastojke stavite u duboki lonac i podlijte hladnom vodom, te stavite kuhati. Kad meso omekša, a trebat će vam oko sat, procijedite ga, te uklonite višak tekućine. Začinite maslinovim uljem i poslužite. Solite umjereno jer je suho meso slano.

SARMA OD RAŠTIKE: (ZA 8 SARMI)20170113_162653_resize

16 LISTOVA RAŠTIKE,

500 G SVINJSKOG VRATA,

50 G RIŽE, 50 G SUHE SLANINE ILI PRŠUTA,

3 REŽNJA ČEŠNJAKA,

1 ŽLICA NASJECKANOG PERŠINA, SOL, PAPAR,

O,5 DCL PASIRANE RAJČICE

PRIPREMA: Listove raštike kratko obarite u vreloj vodi, oko 30 sekundi, ocijedite i pustite da se ohlade. Meso, slaninu, luk i peršin izrežite na sitne komadiće, a sve skupa možete i samljeti, te pomješajte s rižom, solju i paprom. Smjesu stavite u listove raštike, a treba vam dva lista za svaku sarmu i smotajte ih u svitak. Sarme složite u lonac, te zalijte s pasiranom rajčicom koju ste prema želji prorijedili vodom. Stavite kuhati na srednje jaku vatru otprilike jedan sat. Servirajte toplo uz kuhani krumpir ili tjesteninu.