KREMPITA U ČAŠI – RECEPT Duje Gale

Sastojci:

15 ŽLICA GLATKOG GRAŠNA
4 JAJA

3 VANILIJA PUDINGA
380 G ŠEĆERA U PRAHU
1.8 L MLIJEKA 3.2%M.M. ILI 3.8%M.M.
1 L VODE
6 ŽLICA MARASCHINA
3 VANILIJA ŠEĆERA (30G)
2 VANILIJA ŠTAPIĆA
250 G MASLACA
500 G LISNATO TIJESTO (LEDO) – ZA TRADICIONALNU KREMPITU U TEPSIJI
0.8 L VRHNJA ZA ŠLAGkrempita-u-casi-obrad-od-gore
____________________IZRADA KREME: Stavite kuhati vodu i vanilija štapiće u veći lonac. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka koje ćete „stući“ u snijeg. U međuvremenu u posudi pjenjačom izmješajte mlijeko, šećer u prahu, maraschino, puding, vanilija šećer, žumanjca i brašno. Dobro izmiješati da ne ostane grudica. Kada voda prokuha, izvadite vanilija štapiće i dodajte izmiješanu smjesu u lonac, te pjenjačom dobro i konstantno miješajte dok se ne zgusne. Pri kraju zgušnjavanja dodajte maslac, te miješajte na laganijoj temperaturi dok se ne rastopi. Na kraju dodajte i stučeni bjelanjak, pa na laganoj temperaturi dobro sve još jednom pjenjačom izmiješajte. Krema za krempitu je gotova.

PRIPREMA U PLADNJU ZA PEČENJE:  Prije pripreme kreme, u pećnici ispecite dvije kore od lisnatog tijesta na veličinu pladnja (preporuka: 42x26x6cm), te ih ostavite ih se ohlade. Na dno tepsije stavite jednu koru te izlijte vruću kremu na koru. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo ohladi. U međuvremenu napravite šlag srednje tvrdoće i namažite ga po kremi. Na kraju dodati drugu koru koju već prethodno možete narezati na manje sve jednake dijelove. Sami procijenite kolike na komade krempite želite, te tako i iscijecite zadnju koru. Prije posluživanja pospite sa šećerom u prahu. Kada se ohladi spremno je za posluživanje.

PRIPREMA U ČAŠI ILI TEGLICAMA: Dno čaše/teglice pokrijte izmrvljenim korama. Ovisno kolike porcije želite, toliko stavite kreme u čašu. Kada se malo ohladi dekorirati sa šlagom i komadima kore. Kada se ohladi spremno je za posluživanje.krempita-u-casi-obrad-01