KARNEVALSKI RECEPTI – Krafne za 5, Castagnole, Crostoli – pastry chef Julija Beroš

Fritule, kroštule i uštipci specijaliteti su hrvatskog juga, neizostavni u doba karnevala. Slično je i u drugim mediteranskim zemljama, stoga vam izdvajamo i dva talijanska recepta.

Recepte za ove pokladne slastice izdvojila nam je Julija Beroš, pastry chef splitskog restorana Zrno soli u ACI Marini. Oni koji je prate na dobro posjećenom blogu “Torta, pinjur, pjat”, znaju da njezine kreacije neodvojive su od tradicije, a nude uvijek nešto unikatno. Julija se odlučila posvetiti kulinarstvu nakon diplome Ekonomskog fakulteta i godina rada u struci. Danas ima i diplomu slastičara, završeni tečaj modernog slastičarstva, fotografira, piše o hrani i nesebično dijeli svoje recepte.

dsc_0187KRAFNE ZA 5 BABE ANE

SASTOJCI: 700 G MEKOG BRAŠNA, 7 G SOLI, 60 G ŠEĆERA, 3 ŽUMANJKA, 2 CIJELA JAJA, 25 ML RAKIJE, 40 G MASLACA, 2,25 DCL MLIJEKA, KORICA NARANČE, VANILIN ŠEĆER, ULJE ZA PRŽENJE, ŠEĆER ZA POSIPANJE

ZA DIGNUTI KVAS:

25 G SVJEŽEG KVASA, 5 G ŠEĆERA, 1,25 DCL MLIJEKA, JUŠNA ŽLICA BRAŠNA

DODATNO 100G +100G BRAŠNA

PRIPREMA: Ugrijte mlijeko, stavite u njega kvas, šećer i brašno, pomiješajte i ostavite da se kvas podigne.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli. U drugim posudama otopite maslac, te zagrijte mlijeko. Lagano viljuškom pomiješajte jaja i žumanjke, također, u svojoj posudi, te u jaja dodajte rakiju i koricu naranče. Potom im dodajte otopljeni maslac i toplo mlijeko i promiješajte.

Ovu mokru smjesu nalijevajte u brašno i umijesite tijesto. Dobit ćete mekano tijesto koje se lagano lijepi za prste. Nakon što ste umijesili tijesto bez grudica pospite ga s prvih 100 g brašna i ostavite na toplom pokriveno oko 1 i pol sat dok se ne utrostruči volumen.

Potom rukom premijesite tijesto u veliku kuglu, stavite na stolnjak posut ostatkom brašna i pokrijte na nekih 20 min do pola sata, pa ga razvaljajte na debljinu od 1 prsta i kalupom izrežite krugove za krafne. Ostavite i krafne pokrivene da rastu oko pola sata.

Zagrijte ulje, a pazite da vam ne bude previše vrelo, jer će krafne samo “planuti”. Prije pečenja krafni prstima izbušite rupu u sredini, poklopite i čekajte oko minutu. Otklopite ih, preokrenite i pržite na drugoj strani oko 2 minute. “Šupljom” žlicom ih izvadite na kuhinjski ubrus da se malo ocijede od viška ulja, prebacite u drugu zdjelu i pošećerite.

la-castagnole-samnjeneCASTAGNOLE

SASTOJCI: 250 G MEKOG BRAŠNA, 50 G ŠKROBNOG BRAŠNA, 5 G PRAŠKA ZA PECIVO,75 G ŠEĆERA, PRSTOHVAT SOLI, KORICA LIMUNA, 30 G MASLACA, 2 ŽUMANJKA, 4,4 DCL MLIJEKA, 0,25 DCL RUMA (MOŽE I ROGAČICA), 140 G SIRNOG NAMAZA, JUŠNA ŽLICA HLADNE VODE, JUŠNA ŽLICA BRAŠNA ZA POSIPANJE

Pomiješajte brašno, škrobno brašno, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi viljuškom izmiješajte žumanjke sa šećerom, koricom limuna, rumom, maslacem, mlijekom i sirnim namazom. Spojite smjese, a možete lagano mikserom ili rukom. Ako su vam žumanjci manji- stavite i žlicu vode za povezati tijesto. Trebate dobiti mekano i lagano ljepljivo tijesto.

Na radnu plohu stavite malo brašna i na njega ga istresite. Kratko ga umijesite u glatku kuglu, te zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem na 2 sata, a može i cijelu noć. Od tijesta otkidajte komadiće težine cca 10 g i zarolajte svaki u kuglicu.

U manju zdjelu za prženje stavite ulje i zagrijte ga na idealnih 175°C. U ulje stavljajte 5-6 kuglica od jednom – nemojte više od toga- jer će vam ohladiti ulje. Tijekom prženja okrenite kuglice.

krostute-talijankei-2
CHIACHIERE (CROSTOLI )

SASTOJCI: 300 G GLATKOG BRAŠNA, 2 JAJA, PRSTOHVAT SOLI, 25 G RAKIJE/RUMA, 2 JAJA, 50 G RASTOPLJENOG MASLACA, 2 JUŠNE ŽLICE ŠEĆERA U PRAHU, PO ŽELJI KORICA LIMUNA/NARANČE, ULJE ZA PRŽENJE

PRIPREMA: Brašno stavite u posudu, napraviti jamicu u sredini i u nju stavite jaja, sol, šećer, rakiju i rastopljeni maslac. Viljuškom mutite i lagano zahvaćati okolno brašno dok ne dobijete gušću smjesu, a krenite mijesiti rukom dok ne dobijete polutvrdo glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da kratko odmori, a nije potrebno stavljati ga u hladnjak. Razvaljajte tijesto valjkom na debljinu od oko 0.5 cm. Brašnite ga pomalo, tek toliko da se ne zalijepi.

Podijelite tijesto na 4 trake i dalje ga razvlačite, a potom izrežite kotačićem trakice širine od oko 2 cm i duljine 12 cm. Možete ih oblikovati u prutića, a ako želite raditi “fjok, izrežite trakice širine 1,5 cm a duljine 15 cm i lagano svaku vežite u čvor.

Kroštule pržite u dubokom ulju zagrijanom na temperaturu 180°C. Vrlo brzo su gotove, pa ih cijelo vrijeme nadgledajte. Čim su promijenile boju s jedne strane – okrenite ih i vadite na tanjur na koji ste stavili papirnati ubrus, da upije višak ulja. Za prženje radije uzmite manju zdjelu i pržite 5- 6 kroštula od jednom. Rakija u kroštulama pomaže da ne upiju ulje.

 

 

FOTO (osim posljednje): Julija Beroš (blog Torta, pinjur,pjat)