RECEPT – Hrapoćuša – bračka torta po receptu Barbare Matulić iz Dola

Vrsna kuharica Barbara Matulić Barica iz dolske Udruge Hrapoćuša za zaštitu starina, kulture i izvornih običaja modificirala je izvorni recept, te brašno zamijenila mljevenim bračkim bademima. Ova izvorno bračka torta može i zamrznuti, te vaditi za prigode, a da neće puno izgubiti na okusu.

12 žutanjaka

40 dag šećera

naranča

čašica maraschina

kesica vanilijinog šećera

žlica krušnih mrvica

½ kg badema ili 30 dag brašna.

Biksvit:

Zamiješajte 12 žumanjaka i šećer, dodajte se sok i malo izribane korice od jedne naranče, te bičerin maraschina. Kad dobro utučete smjese, dodajte žlicu krušnih mrvica. U smjesu uspite pola kilograma mljevenih badema (može i brašno), te izlijte u u kalup za tortu ili posudu za pečenje od 4 litre. U posudu prethodno stavite papir za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180 C i pecite 45-50 minuta, a kako bio vidjeli je li biskvit gotov, možete ga pobosti čačkalicom.

Gornji dio hrapoćuše:

75 dag oraha

70 dag šećera

8 bjelanjaka

kesica vanilijinog šećera

limun

Očišćene orahe isijecite nožem na četiri-pet dijelova, te ih uspite u posudu za kuhanje sa šećerom i 8 bjelanjaka. Dobro miješajte drvenom žlicom dok ne zakuha. Potom dodajte vanilijn šećer i sok od jednog limuna. Smjesom stavite na biskvit, a to radite od ruba prema sredine. Potom cijelu tortu ponovo stavite u pećnicu dok ne porumeni. Ohladite je i poslužite.barbara-matulic-barica-hraoposuca-tz-postirafoto: TZ Postira, restoran Re Di Mare Split