RECEPT – GREGADA SA SLANUTKOM (U KOŠARICI OD TIJESTA)

Na natjecanju u spremanju gregade splitskih predstavnika medija na Dioklecijanovoj amfori 2017, pobjedu je odnijela ekipa izjelica i preživača koja stoji iza ovog portala. Umjesto s krumpirom spremili smo gregadu sa slanutkom, te je poslužili u košarici od tijesta što je od stručnog žirija prihvaćeno kao dobrodošli iskorak od ustaljenog. Umjesto uobičajenog dinstanja češnjaka i peršina na maslinovom ulju, od istih smo sastojaka napravili pesto kojim smo poškropili porcije što je tom kuhanom jelu od dobrih komada ribe dalo svježu notu.

AUTORSKI RECEPT PORTALA GASTROBAJTER

SASTOJCI ZA 4 OSOBE, ajmo reć – normalne):

1,2 -1,5 KG RIBE (ARBUN, GRDOBINA, PAUK, MOL….šta se ima)

0,5 KG KAPULE

0.5 KG SLANUTKA (skuhanog, ako je priša može i iz limenke)

0,5 L BIJELOG VINA

1 DCL MASLINOVOG ULJA

0,5 L RIBLJEG TEMELJCA (u nedostatku može i voda)

2 – 3 REŽNJA ČEŠNJAKA

VEZICA PERŠINA

LIST LOVORA

SOL

PAPAR

ŽLICA KVASINE (VINSKI OCAT)

KRUMPIR (po potrebi)

PRIPREMA: Kapulu izrežite na kolutove i kratko prodinstajte na malo maslinova ulja. Kad postane staklast na nju složite predgotovljen slanutak, pa ribu. Zatim zalijte vinom, uljem i temeljcem pazeći da ne potopimo sve, naime, jedan centimetar neka ostane na suhom. Zatim dodajte sol, papar, lovor i kvasinu i stavite na najjači plamen da se kuha poklopljeno. Nakon što proključa maknite poklopac i kuhajte 20-tak min uz povremeno protresanje teće (miješanje kuhačom strogo je zabranjeno). Ako vam se čini da je slanutak nije dovoljno zgusnio jelo, dodajte s gratakaže naribanog krumpir veličine šake.dioklecijanova-amfora-2017_166dioklecijanova-amfora-2017_171

U među vremenu štapnim mikserom ( ili po naški blenderom) usitnite luk, peršin i maslinovo ulje kako bi se dobio pest. Kadaje gregada servirana, tim pestom poškropimo je po vrhu.

 

 

 

dioklecijanova-amfora-2017_176KOŠARICE OD TIJESTA

SASTOJCI: 25 DAG GLATKOG BRAŠNA ( TIP 550 )

POLA ŽLIČICE SOLI

POLA ŽLIČICE E ŠEĆERA

POLA ŽLIČICE SUHOG KVASCA

1 DCL MLAKE VODE

 

PRIPREMA: Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, pa ga pustite da odmori 10 minuta.

Podijelite ga na 4 dijela, pa valjkom razvucite na debljinu od oko 5 mm. Obložite oko kalupa za kuglof ( ili posude veličine tanjura), te zapecite ga 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 250º C. U košarici servirajte gregadu.

GastroBajter/Hombre Lobo

gastrobajteri-nagrada