ŽELE OD MORA – recept Hrvoja Zirojevića

Povirite u recept Hrvoja Zirojevića, chefa koji je na svojim tanjurima spaja pučke priče Mediterana te svoje iznimne kreacije po uzusima i kraljevskih gostiju iz svijeta kojima ljeti puni tanjure na hvarskom otočiću Palmižani…centaurus__hrvoje-zirojevic_03

(4 osobe)

0,3 DCL MORA IZ KAMENICA,

0,3 DCL VODE,

20 G RIBLJE MLAĐI,

10 G MORSKI ALGI,

10 G AGARA,

1 REP ŠKAMPA,

8 CRNIH MASLINA,

0,2 DCL SOKA OD NARANČE, LIMUNA I MASLINOVOG ULJA ZA EMULZIJU,

ŽLICA OŠTROG BRAŠNA,

10 DAG IKRE OD SIPE
PRIPREMA: Četiri kamenice otvorite i sačuvajte more iz njih u čaši. U more od kamenica dodajte pržene morske alge i riblju mlađ, agar i vodu. Morske alge možete nabaviti u trgovinama specijaliziranima za ribu ili sami ubrati u moru, slično kao i agar, zgušnjivač bez glutena koji možete nabaviti u dućanima zdravom hranom. Alge se poprže u miješanom vrućem ulju i lagano pobrašne oštrim brašnom. More,alge i mlađ ćete želirati tako da sve sastojke promiješate i pustite da se ohlade. Servirajte sa sirovim repom škampa na vrhu posude i pospite rep pepelom crnih maslina i ikrom sipe, a možete dodati u epruveticu emulziju od maslinovog ulja, soka od naranče i limuna.

PEPEO OD MASLINA: Otkoštale crne masline stavite u pećnicu zagrijanu na 110 C na tri sata. Masline su gotove kad vam se počnu mrviti pod prstima.