Divovske tikvice štićene pripravcima od koprive

Bogat urod kaže može zahvaliti tretmanima gnjojiva kalifornijskim glistama i otopinama s koprivama koje koristi kao prirodni insekticid, a, čini se, i obilnim kišama koje su bile u proteklom periodu jer ih nije puno stigao zalijevati.

Splitski glazbenik Dušan Mitić na obiteljskom zemljištu kod Trogira uzgaja ekološko povrće za svoje potrebe, a ovih dana iznenadio ga je urod divovski tikvica među kojima je i rekorderka od preko 6 kilograma. Bogat urod kaže može zahvaliti tretmanima gnjojiva kalifornijskim glistama i otopinama s koprivama koje koristi kao prirodni insekticid, a, čini se, i obilnim kišama koje su bile u proteklom periodu jer ih nije puno stigao zalijevati.

  • Osim tikvica, uzgajam svo ovdašnje sezonsko povrće kao što su rajčice, paprike, grahorice, krastavci. Imam stabala mandarina, naranči i grejpa, te devet stabala maslina. Sve to za naše kućne potrebe jer se želimo hraniti zdravo. Tikvice su prvi mi urod s tri biljke koje sam posadio, a od njih sam u 10 dana dobio dvije gajbe ploda. Da sam imao više vremena odlaziti u vrt, ostavio bi ih još da rastu još koji dan, a ne znam kolike bi tek onda bile. Ima 5-6 tih golemih, ostale su manjeg rasta. Inače ove velike tikvice nisu baš najukusnije za grill, ali su fenomenalne za juhe i variva. Inače, za prihranu koristim gnojivo koje su obradile kalifornijske gliste, a za zaštitu tekućinu od vode u kojoj je kopriva odležala 24 dana – ispričao je Mitić.dule-i-tikvica

Kako je neprestalon na svikama sa svojim bendom Lite Motive po obali i otocima, i ne stigne se ljeti previše baviti vrtom. No, na hranu posebice pazi da nema pesticida i herbicida jer mu je u obitelji bilo zloćudnih bolesti, pa u vrt odlazi čim se ukaže kakva prilika.

  • U Francuskoj su pokušali zabraniti domeće pripravke od korpive za zaštitu bilja, a pričalo se da ima takvih namjera i kod nas, vjerojatno jer su prejeftini i ne trebate kupovati dodatke u poljoprivrednim apotekama. Dovoljno je da vodom u kojoj je kopriva odležala 24 sata poprskate povrće i zaštititi ćete ga od biljnih ušiju i mušica – dodao je Mitić.

Od agronoma doznajemo da se tikvice (lat Cucurbita pepo ) beru s 200-2500 grama težine za prodaju, a ostavlju se jedino duže kako bi im sjeme sazrilo. Plodovi se konzumiraju sasvim mladi od 5-6 dana, kad im je kora mekana. U punoj zriobi kora im je tvrda, a kao i sve tikvenjače, osjetljive su na niske temperature, a najintenzivnije plodonošenje, otkrivaju nam stručnjaci, je na temperaturama 25-27 stupnjeva.

Mak Jovanović