ZDRAVI SLADOLEDI: I domaci sladoledari rade ih bez glutena, laktoze, umjetnih aroma, bojila i konzervansa

Sladolede bez laktoze, umjetnih aroma, bojila, stabilizatora i konzervansa, potpuno bez ili s manje rafiniranih šećera i masnoća, kao i one od namirnica isključivo prirodnog porijekla, sve više prave domaći proizvođači i slastičari slijedeći svjetske trendove zdrave prehrane. Među agilnijim proizvođačima zdravih sladoleda mala je tvrtka Frigus Vecla sa sjedištem u gradu Krku koja se od 2004. godine osovila svojim brendom Gelati d’Oro. Usko surađuju s makarskim Premisom, inače najvećim proizvođačem sladoleda u Dalmaciji, koji osim finalnih proizvoda rade i baze od djevičanskog maslinovog ulja, paste i preljeve za proizvodnju sladoleda bez laktoze za kupce koji imaju intoleranciju na mlijeko i vegane. Među malim slastičarnicama koje nude zdrave domaće i ručno rađene sladolede od sezonskih namirnica nezaobilazna je “Luka Ice & Cream” u Splitu, mali pogon slastičarskog majstora Luke Klimczaka iz Poljske.

– Prošle godine smo pod imenom Gelati d’oro Natura u suradnji sa tvornicom sladoleda Premis iz Makarske predstavili smo potpuno prirodnu liniju sladoleda sa prirodnim sastojcima bez umjetnih dodataka, aroma, bojila, konzervansa i sl., koristeći isključivo najkvalitetnije sirovine dostupne na našem tržištu. Inače, Gelati d’Oro dobio je ime po nazivu Isola d’Oro – Otok od zlata kojim su još stari Rimljani zvali otok Krk gdje se sladoledi i proizvode. Mi smo mali proizvođač sladoleda i većinu plasiramo na području Primorsko-goranske županije te manjim dijelom Istarske županije i Zagreba. Zbog toga smo se udružili s tvornicom sladoleda Premis čime smo postali drugi proizvođač u Hrvatskoj s proizvodnjom od 500.000 litara sladoleda godišnje što nam uvelike omogućuje širi prodor na tržište – kazao je Dalibor Jurina iz Frigus Vecla.preljev-za-sladoled-od-crnog-vina-gelati-doro-2

Poslovna filozofija ove krčke tvrtke je, proizvoditi bolje i kvalitetnije, ne obazirati se na brzu zaradu i pozicionirati se među proizvođače najkvalitetnijih proizvoda. Trenutno proizvode preko 30 različitih okusa u pakiranjima od 120 – 1000 ml pripremljenih za prodaju u trgovinama, ali i većih od 6000 te 8000 ml za prodaju u ugostiteljskim objektima „na kuglice“.

– Zdravim sladoledom smatra se sladoled koji ima manje rafiniranih šećera i masnoća te kod kojeg se koriste sirovine isključivo prirodnog porijekla. Naravno puno je teže i skuplje napraviti sladoled od pravog lješnjaka nego s aromama te se zbog toga neko vrijeme išlo “linijom manjeg otpora“ . Trend proizvodnje zdravih sladoleda krenuo je usporedno s trendovima zdrave prehrane te danas i u Hrvatskoj imamo sve više proizvođača, pogotovo slastičarnica koje rade zaista kvalitetne proizvode, što mi je kao proizvođaču ali i kao kupcu zaista drago vidjeti – dodao je Jurina.gelato_749 dsc_0050 gelato_700

Frigus Vecla, kao i njihovi partneri Premis,  za svoje proizvode nabavljaju provjerene svjetske sirovine, kao i hrvatsko mlijeko, jaja i jagode. Sladolede zaslađuju i stevijom, a kravlje u nekim proizvodima zamjenjuju sojinim mlijekom. Makarska tvrtka Premis najveći su hrvatski proizvođači nakon Leda, a proizvode impulsne sladolede (za pojedinačnu prodaju), ugostiteljska i obiteljska pakiranja već 24 godine, te nude 40 okusa.

  • Pod linijom proizvoda ”Sapori dal Mondo” objedinjujemo visokokvalitetne sirovine iz cijeloga svijeta kao što su 100-stopostotni pistachio Kerman pire iz Irana i lješnjak Piemonte iz Italije. Kava Arabica nam stiže iz Kolumbije, s Filipina Cocco di sulu, Cacao cru s Kariba, a vanilija s Madagaskara. Pratimo i svjetske trendovi bio-slaloleda, dakle, one koji su bez laktoze, šećera, stabilizatora, a imamo i linije baze za izradu sladoleda s extra djevičanskim maslinovim uljem bez dodatnih masnoća. Tu je i “Organic Pure” – naša linija baza i pasta za izradu sladoleda sa Bio-certifikatom od koje se može napraviti Bio organski sladoled ukoliko su mlijeko i šećer koje dodaje slastičar sam, također, organskog porijekla. Pod linijom “Vegan OK” – pravimo baze, paste i preljevi za proizvodnju sladoleda bez laktoze za kupce koji imaju intoleranciju na mlijeko i vegane – naveo je Zoran Premeru, komercijalni direktor tvrtke Premis.

Oduševljen energijom i ljetnim ugođajem Splita, Poljak Luka Klimczak (32) odlučio se preseliti u grad pod Marjanom i prije dvije godine otvorio je pokraj HNK pravi hram sladoleda. Pred “Luka Ice Cream & Cakesom”, kako je nazvana njegova slastičarnica u Svačićevoj ulici, neprekidno su dugi redovi ljubitelja hladne slastice, ali i drugih njihovih delicija.

  • Split sam prije nekoliko godina posjetio kao turist i primijetio da je u gradu ima mnogo mjesta za kupiti sladoled, ali nedostajalo je domaćeg. U tome sam uvidio priliku i u meni se probudila strast za stvaranjem beskompromisnog proizvoda. Pomogla su mi iskustva vođenja slastičarnice u mom rodnom gradu Wielun, te rada u Francuskoj i Velikoj Britaniji – ispričao je Klimczak.
    Luka je od otvaranja do danas ponudio više od 150 okusa sladoleda, a Splićane je osvojio aromama badem-naranče, šumskog voća, karamele i slanog krekera, te varijantama s lješnjacima. Ponuda mu se mijenja iz dana u dan, te ovisi o dostupnosti namirnica.
  • Neki od posebnijih okusa su okusi smokve, ružmarina, lavande, chili-čokolade, šljive, menta-limete – dodao je Luka.

Ubrzo nakon otvaranja, po želji kupaca Luka i njegov tim, koji je danas broji 15 zaposlenika, počeli su raditi torte i kolače. Pored tradicionalnih, “Luka Ice Cream & Cakes” asortiman su proširili modernijim slasticama poput torte, fererro torte, semifredda, a posebno su ponosni na Dioklecijanovu tortu i orahnjaču.

  • Poslovna filozofija nam je jednostavna – pružiti nešto kreativno i drugačije, a opet kvalitetno i dostupno svima. Tako u našoj ponudi možete pronaći slastice bez glutena, sećera, kao i veganske kolače i sladolede. Kvalitetu proizvoda postižemo jednostavnom pripremom pri kojoj koristimo svježe, sezonske namirnice. Svaki proizvod probavamo i unaprijeđujemo sugestijama kupaca čije nam je mišljenje najbitnije – poručio je Luka.

 

 

Mak Jovanović

foto: Frigo Vecla  – Dalibor Jurina