FEŠTA O’ BOBA 2017. – Od boba u slasticama do “Nadanovog boba” od divljači

Specijalitet od boba s divljači posvećen lovačkim strastima Nadana Vidoševića skuhao je tim Moto kluba "Uspomena" iz Kaštel Sućurca. U njemu nije bilo slonova, nosoroga, zebri i lavova, ali jest mesa jazavca, vepra, srne i medvjeda s pokojom sačmom.

Pobjednici

Kaštelani tvrde da nema namirnice koje se ne može stopiti s bobom – od morskih plodova i ribe, poljskih puževa, preko suhog do svježeg mesa, pa sve do jagoda – što se potvrdilo i ovogodišnjoj, 12. po redu “Fešti o’ boba” održanoj u subotu u Kaštel Kambelovcu. Okupila je ova gastronomska manifestacija 29 ekipa od kojih se 23 i nadmetalo u spremanju te nezaobilazne namirnice starih Kaštelana na tradicionalne, kao i do sada neviđene načine. Kuhao se bob s puževima u toću i na ražnjićima, u kombinacijama s bakalarom, kozicama, sipom i hobotnicom. Dodavao se kolačima i pekao u fritulama. Bilo je boba s divljači, suhom svinjetinom, janjetinom, junećim tripicama i jetricama. Članovi poljske kulturne udruge „Polonez“ iz Kaštel Starog želirali su bob s jagodama u slatkoj torti, punili njime palačinke i piroške. Dodajmo da radi se o udruzi koja okuplja Poljake bračno uvezane s Kaštelanima, pa i na svojim druženjima nastoje spajati poljsku nacionalnu gastronomiju s dalmatinskom kuhinjom.festa-o-boba-2017-polonez_3

O jelima odlučivao se žiri predvođen iskusnim chefom Antunom Niševićem. Bili su tu Jure Mula iz rogozničke marine Frapa, vrsni kuhari Jure Patrlj i Nikola Tomić, profesorica Ružica Budimir, kao i autor ovog teksta u ime portala Gastrobajter i novina 24 sata.

Po broju bodova, a ocjenjivala se kvaliteta, i izgled jela, zastupljenost boba s drugim namirnicama, korištenje crljenka, pobjedu je na ovogodišnjoj Fešti o’ boba zavrijedio kulinarski tim restorana “Baletna škola” iz Kaštel Kambelovca. Spremili su tradicionalnu kaštelansku sipu s bobom te bob u kombinaciji divljači, pa osim najveće kuhače koja se dodjeljuje pobjednicima, odnijeli i pršut. Samo bod manje dobila je blitva s bobom udruge “Kaštelanske nevjeste“. Na trećem mjestu našli su se članovi KUD-u Karol Woytila za hobotnicu s bobom, a na četvrtom mjestu djelatnici i učenici škole Braća Radić koji su napravili junetinu s bobom, slatku pitu od boba i sira, te paštetu od te mahunarke.

NADANOV BOB

Specijalitet od boba s divljači posvećen lovačkim strastima Nadana Vidoševića skuhao je tim Moto kluba “Uspomena” iz Kaštel Sućurca koji su preklani na ovoj manifestaciji bili nagrađeni za “Najsporije skuhano jelo”. Naime, tada im je trebalo dobrih šest sati da na svom štandu dovrše junetinu s mladim bobom i osvoje svoju jedinu nagradu u 10 godina sudjelovanja na ovoj manifestaciji. Tonći Stipulin, glavni kuhar “Uspomene” uvjeravao nas je da u “Nadanovom bobu“, kako su nazvali svoj specijalitet, nema slonova, nosoroga, zebri i lavova, ali ima mesa jazavca, vepra, srne i medvjeda s pokojom sačmom.dscn0409

Kao i svake godine, najveća gužva je bila na štandu ekipe “Večeri dalmatinske pisme“. Iz godine u godinu okupljene osnažuju besplatnim porcijama boba koje spremaju u pokretnoj vojnoj kuhinji iz 1. svjetskog rata te kaštelanskim vinom. U vojničkoj pak kuhinji iz 2. svjetskog rata bob s tripicama je kuhala domaća “Udruga o’ boba”.

– Ovo je vojna kužina na drva koju smo nabavili preko Crvenog križa s nekog vojnog otpada. U njoj smo danas zakuvali 20 kila boba i skoro toliko tripica, a bilo je i krumpira i svega drugoga šta treba da ovo jelo bude kako triba – ispričao je Frane Metličić.

Vlado Perišin, organizator, istaknuo je kako je Fešta o boba iz godine u godine sve posjećenija, a bob sve popularniji.

– Ima 12 godina da smo krenuli s ovim. Motiv je tada bio da osim pjesme i kaštelanskog crljenka, ponudimo našim gostima nešto i za pojesti u tradiciji ovog kraja. Evo, danas je “nestalo” oko 4.000 tanjura jela s bobom, a imali smo 29 ekipa koje su ga spremale na mnoge načine. Bob je jedno vrijeme bio gotovo iščezao s jelovnika, a sad je sve više mladih ljudi u Kaštelima koji ga ponovo sade. Od davnina nadomještao sve što je starim Kaštelanima trebalo nakon napornih radova u polju, to je bila prava težačka spiza, a najviše se kod nas kombinirao s manistrom i ljutikom – istaknuo je Perišin.

Mak Jovanović/GastroBajter