IN MEMORIAM: Miro Bogdanović (1954.-2017.)

Otišao je Miro Bogdanović – čovjek velikog srca koji nije znao odustati. Sprovod bit će u ponedjeljak 22.svibnja u 17 sati na splitskom Lovrincu, a očekuju se dolazak brojnih njegovih prijatelja kuhara koji će ga ispratiti u kuharskim odorama.

Vrsni splitski kuhar, prije svega kulinarski entuzijast, Miro Bogdanović, preminuo je u 63. godini života nakon duge borbe s nizom zdravstvenih problema. Proživio je kao malo tko uspona i padova, a oni koji su ga zaista poznavali upamtili su ga kao čovjeka kojega je vodilo srce i nekoga tko je uvijek znao pronaći svjetliju stranu života, i kad je bio politički proganjan u svom gradu, i kada ga je bolest učinila nepokretnim.

Posljednjih 15-ak godina radio je na povezivanju domaćih kuhara, te uspio s njima osoviti gastronomsku scenu Dalmacije, učiniti je prepoznatljivom i van Europe. Promicao je mediteransku i hrvatsku kulinarsku baštinu gdjegod je stigao, posebice kroz Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), čije je osnivanje inicirao 2005. godine. Kroz tu udrugu pokrenuo je i međunarodno kulinarsko natjecanje Biser mora, najveće u ovom dijelu Europe. Njemu je privukao svoje prijatelje iz cijele regije, a napose su počela na tu manifestaciju stizati i svjetska kulinarska imena s kojima je Bogdanović dijelio prijateljstva i strast prema pozivu.

– Imao je viziju prije vizije da se kuhari raznih zemalja trebaju povezati još davnih dana iza rata, kad smo se jednom prigodom upoznali u Arkadi. Želio je da kuharska bluza ujedinjuje ljude, te je stekao brojna prijateljstva diljem regije i šire. Htio je i da kvalitetna dalmatinska kuhinja izađe iz domova i zaživi u ugostiteljstvu, što je i uspio. Posljednjih godina prošetao bi gradom, zadovoljan koliko se kolege trude, što rade, kako izgledaju tanjuri. Nije podnosio prevare, posebice u kuhinji – ispričao je poznati kuhar Željko Neven Bremec, koji je prije nekoliko godina zamijenio Bogdanovića na mjestu predsjednika SKMER.

 

Vodio je Bogdanović restoran Arkada u Strožancu, stobrečku Struju, a do 1993. godine i splitski Stefanel koji mu je uništen u eksploziji. Bio je tih godina iznuđivan, premlaćivan, bezrazložno zatvaran zbog terorizma kao član Dalmatinske akcije. Nakon što je pretučen 1996. godine, dobio je teško oboljenje bubrega i završio na dugogodišnjim dijalizama, te mu je transplantiran bubreg. Jedna bolest vodila je drugoj, imao je srčanih problema, a zahvatio ga je i teški dijabetes, pa su mu u posljednje dvije godine amputirane noge i dijelovi šaka. Usprkos brojnim zdravstvenim problemima, Bogdanović se nije predavao. Početkom travnja došao je na 12. Biser mora u Supetar susresti se, a vjerojatno i oprostiti, sa svojim prijateljima iz cijelog svijeta. Tada je dobio nagradu za doprinos gastronomiji Dalmacije od udruge Dalmatinski timbar.

– Početkom 90-ih godina susretali smo se na gastro manifestacijama, a pomalo je to poznanstvo preraslo u iskreno prijateljstvo. Dao je nevjerojatan doprinos povezivanju nas kuhara, promociji Dalmacije i dalmatinske gastronomske priče. Bio je pionir u tom dijelu, jer dok se on nije zauzeo kuhari su bili nebitni. On nas je uzdigao, dao nam na važnosti i omogućio da se kroz SKMER kuhari imaju gdje usavršavati. Biser mora je njegovo dijete i došao je i ove godine usprkos svim zdravstvenim problemima, a samom bilo mu je neugodno da ga ljudi vide u kojem je teškom stanju bio. Borio se s nizom teških bolesti i teško bi to itko izdržao, no, ali on je imao ogromno srce koje ga je vuklo naprijed – kazao je jedan od vodećih splitskih kuhara Hrvoje Zirojević.

Po dobrom ga pamti i njegov kolega Antun Nišević. I sam je radio kod Bogdanovića u Arkadi, a bio je i jedan od prvih kuhara koji je stao uz njega u osnivanju SKMER-a.

– Bio je veliki entuzijast i humanist, čovjek koji je držao do svoje riječi i uvijek bio spreman da vas podrži i pomogne, posebice mladim ljudima. Uspio je u svom naumu da se dalmatinska i mediteranska kuhinja prepoznaju i van granice Europe, a promovirao je općenito hrvatsku kuhinju gdjegod je stigao, bilo na takmičenjima ili kao kulinarski sudac i organizator događanja. Postigao je da se ovaj poziv cijeni u Splitu – kaže Nišević.

Marija Lulić, dugogodišnja šefica kuhinje hotela Park, a danas jedna od predavačica u SKMER-u, Bogdanovića pamti kao iskrenog i pažljivog čovjeka, koji je unio duh i inovativnost u domaću gastronomiju.

– Nikad nije zaboravio nazvati me za blagdane ili rođendan, ma koliko mu bilo teško stanje. Zvao nas je s dijaliza i uvijek je imao nekakav plan, što bi mogli i na koji način napraviti. Posljednjih godina bilo nam je jako teško gledati kako se muči sa zdravljem. Bio je izniman čovjek koji je nas kuhare i svoje prijatelje puno zadužio – dodala je Lulić.

Mirov sprovod bit će u ponedjeljak 22.svibnja u 17 sati na splitskom Lovrincu, a očekuju se dolazak brojnih njegovih prijatelja kuhara koji će ga ispratiti u kuharskim odorama.

Mak Jovanović/Gastrobajter – foto: Boris Kragić