40th BLED CUP: Jure Vojković osvojio žiri dekoracijom, a mladi Dubrovčanin Vinko Jeličić treći u Bartender Choiceu

Uskoro će na Grand Gourmetu 2018 – međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana u Makarskoj (6.-9.2018.) Vojković održati dvije radionice - Gin kroz kontinente i začine, te Svijet tequile: Novi trend u baru. Vinko Jeličić će se, pak, na Grand Gourmetu natjecati za titulu prvaka Hrvatske.

Niti mjesec dana od velikog uspjeha Dušana Janjatovića iz Požege koji je osvojio 2. mjesto na World Cocktail Championships 2018 u Tallinnu u Estoniji u kategoriji Flaire (pravljenju koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama), stigle su nove nagrade domaćim barmenima. Naime, na “40. Pokalu Bleda – Memorialu Avgusta Trampuša” Splićanin Jure Vojković (Moon bar) osvojio je pehar za najbolju dekoraciju uz koktel, a radilo se o lubenici koju je gravirao logom Društva barmena Slovenije. Vinko Jeličić, 23-ogodišnji barmen Caféa Festival u Dubrovniku, pak, osvojio je treće mjesto u kategoriji Bartender Choice (po izboru barmena).

Jure Vojković

Jure Vojković

“Ovo je još veliki uspjeh Hrvatske udruge barmena u kratko vrijeme, posebice što je ovo natjecanje održano po 40. put i to u vrlo jakoj konkurenciji 25 iznimnih barmena iz pet zemalja. Ovo nije samo natjecanje jer sudionici ovdje mogu štošta i naučiti od novih tehnika i specijalizirane opreme, upoznati se s vještinama u pripremanju barskih miješavina, kao i izradi dekoracija koje nam uvijek nedostaju kako bi ugođaj bio kompletan pri ispijanju barskih mješavina” – istaknuo je Frano Stjepović, predsjednik Hrvatske udruge barmena koji je pratio nagrađeni dvojac na Bledu.

Dodajmo, Jure Vojković (42) bio je prvak Hrvatske, a nakon završene Ugostiteljske škole u Splitu, prošao je edukacije i seminare u Torinu, Pragu, Münchenu, Bordeauxu, pa i u bečkom cocktail baru “Barfly” kod legendarnog Mariano Mario Castilla (1954-2010). Na Kubi je 2011. godine prošao majstorsku edukaciju izrade koktela Mojito u baru La Bodeguita del Medio u Havani gdje je taj koktel i nastao, mjestu koje je rado posjećivao i Ernest Hemingway. Vojković iza sebe ima i tečaj rezbarenja te dekoriranja voća i povrća kod svjetskog prvaka u dekoriranju stola Xiang Wanga u Luzernu u Švicarskoj.