ŠKARTOC: Prva domaća slastičarnica specijalizirana za Kürtoskalács, drevni mađarski kolač koji je prisvojila stara Europa

U Austriji poznata je inačica ovog kolača pod nazivom prügelkrapfen, u Češkoj je to, pak, trdelnik, a u Njemačkoj se mijesi kao baumstriezel. U Švedskoj varijanta ove slastice je spettekaka, a u Poljskoj sękacz. Priprema se poslovično na ulici za vrijeme gradskih svečanosti i uoči Božića, a odnedavno i u Splitu.

Na mjestu gdje se Plinarska ulica spaja s Poljanom Tina Ujevića (ex Cankarjevom), Split je proljetos dobio mjesto gdje se i dalmatinska tradicija pravljenja slastica spaja sa staroeuropskom, a s dovoljno autentičnosti da se ovaj mali pogon dobrano izdvoji od konkurencije. Iz Škartoca ističu kako se radi o prvoj specijaliziranoj slastičarnici u Hrvatskoj za Kürtoskalács (Chimney cake), kojeg su prigodno za sugrađane nazvali imenom radnje “Škartoc” – jer u hrvatskom jeziku i nema imena za ovaj kolač. Radi se o slastici oblikovanoj poput dimnjaka iz stoljetne mađarske gastronomske tradicije za koju postoje zapisi još od Srednjeg vijeka. Punjena je različitim nadjevima, sprema se omotana oko valjaka, a tijesto za Kürtoskalács u splitskom Škartocu izrađuje se od sedam tradicionalnih, prirodnih, organskih sastojaka i ručno se valja pred kupcima. Uz to, u ponudi ove slastičarnice uskoro će biti slatki i slani, kolači „s dalmatinskim štihom“ ispunjeni različitim nadjevima, torte i štošta drugo što će vas zasigurno vratiti na njihova vrata.

Kürtoskalács TATOO

“Ideja za otvaranje javila nakon što sam prolistao stare recepte koje je moja mama naslijedila od svoje majke, a moje none Mađarice i koja je pekla mi ovaj kolač prije 50 godina dok sam bio dijete. Osim, po ponudi, razlikujemo se od drugih slastičarnica po načinu izrade, jer svaki se kolač radi ručno neposredno prije pečenja ispred kupca. Razmišljajući o tome da iz Splita u svijet ode i nešto dalmatinsko, napravili sam i slanu verziju Škartoca. Radi se o kombinaciji sa sirom, pestom od petrusimula, češnjaka i maslinovim uljem na žaru, a nakon što se ispeče, kolač se premaže i napuni nadjevom od dvije vrste sira, šunkom, dimljenom paprikom i dalmatinskim začinima” – istaknuo je Mišo Doroslovac, pastry chef Škartoca.

Dodajmo da Kürtoskalács ima svoje inačice i u drugim europskim zemljama, pa je tako u Austriji poznata varijanta ovog kolača prügelkrapfen, u Češkoj je to, pak, trdelnik, u Njemačkoj se mijesi kao baumstriezel. U Švedskoj varijanta ove slastice poznata je kao spettekaka, a u Poljskoj se zove 

sękacz. U ovim zemljama zna se pripremati na ulici za vrijeme gradskih svečanosti i uoči Božića.

Mak Jovanović/Gastrobajter

foto: Škartoc