DIOKLECIJANOVA AMFORA 2018: Gastrobajteri pobijedili rižotom s dimljenim kozicama i dagnjama uljepšanog jestivim “turistima” koji Jadranom krstare na štramcu

Gastrobajterov pobjednički rižot za dekoraciju je imao kratko zapečene kozice i lignjicu nazvanu Mirko na “madracu” od parmezana. Time smo na svom natjecateljskom tanjuru nastojali dočarati istočnoeuropsku obitelj koja pluta na štramcu trajektnim rutama po Jadranu. U tekstu je i link na prilog HRT-ovog Regionalnog dnevnika

Peta po redu Dioklecijanova amfora, jedinstveno natjecanje u Dalmaciji gdje se u kuhanju lokalnih specijaliteta nadmeću profesionalni kuhari mlađe generacije i predstavnici medija, održana je u ponedjeljak Kuharskoj akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na splitskom Spinutu. Okušalo se 17 natjecatelja s Hvara, Brača i Splita u kuhanje morskog rižota novinari, snimatelji i fotografi, a u spremanju buzare i lešade profesionalni kuhari. Radilo se o nizu inventivnih izvedenica navedenih jela kojima su se nastojali spojiti tradicija sa suvremenim tehnikama pripreme i serviranja. Po prvi put nastupio je Davor Lucić iz Svete Nedjelje na Hvaru, inače kuhar tamošnjeg restorana Bilo Idro, i osvojio je prvo mjesto.

Istovremeno su se natjecale i četiri medijske ekipe u kuhanju morskog rižota. Bili su tu fotografi agencije Cropix Hanza Media (Jakov Prkić i Božo Vukičević) pojačani novinarkom Slobodne Dalmacije – Sandrom Barčot, ekipa portala Skitopisi, kao i dvojac iz As Medije koja stoji iza emisije Zemlja Čudesa na TV Jadranu te trojac našeg portala.

Gastrobajteri su osvojili prvo mjesto, isto kao i lani na ovom natjecanju kad se kuhala gregada. U pobjedničkom rižotu ovogodišnje Dioklecijanove amfore, osim svježih, dodane su i dimljene kozice i dagnje kao tajni sastojci na koje je svaka ekipa imala prava pored propisanih namirnica. Za dekoraciju bile su kratko kuhane kozice i lignjica nazvana Mirko koji su se izležavali na “madracu” od zapečenog parmezana čime su na ovom natjecateljskom tanjuru Grastrobajteri nastojali dočarati češku obitelj koja putuje na štramcu trajektnim rutama po Jadranu.

Cropix je, pak, složio morski rižot oplemenjen ljutim pričicama “biskupova kapa” koje član ekipe Božo Vukičević uzgaja posljednjih pet godina, a podijelili su drugo mjesto s ekipom As Medije koji su spremili crni rižot s lignjama, kozicama i ljutikom. Skitopisi su, kao i ranijih godina, na natjecanje donijeli mnoštvo tajnih sastojaka kako bi “izmeli” konkurenciju, a ovaj put iznenadili su rižotom s pistacijom i sladoledom od parmezana te zavrijedili broncu.

Dodajmo da je cijela manifestacija vinima bila dobrano u znaku maraštine, babice, plavca malog i izvrsnog bijelog vina vlaška Ivana Kovača Matele, jednog od najboljih kaštelanskih vinara.

Vinska oaza nadomak Splita