Grand Cro u splitskom restoranu Bokeria oduševio sparivanjem vina sa sljedovima Hrvoja Zirojevića i tamošnjeg kuharskog tima

Sljedove Hrvoja Zirojevića i uigranog tima Bokerije pratila su posebno odabrana vina, perjanice svake od osam vinarija iz udruge Grand Cro. Potpomognute sredstvima EU, imaju zadatak predstaviti svijetu raznolikost vina Slavonije, Istre i Dalmacije te spajati priču modernog hrvatskog vinarstva s tisućljetnom tradicijom.

Skradinski Bibich, hvarski Duboković brački Baković, paški Boškinac, kutjevački Galić, istarski Meneghetti, zagorski Petrač te Saints Hills s vinskim podrumima od Pelješca, preko Dicma do Istre, objedinjeni u udrugu Grand Cro – Premium Croatian Wine Estates, svoja su vina, neka i premijerno, predstavili u ponedjeljak pred stotinjak uzvanika u splitskom restoranu Bokeria Kitchen & Wine Bar. Osam bijelih i crnih vina poslužena su uz mala remek (d)jela chefa Hrvoja Zirojevića i tima ovog restorana što naziv duguje preplitanju imena barcelonske tržnice Boqueria s prezimenom vlasnika – obitelji Bokavšek.

GRAND CRO - Bokeria Gastrobajter foto_20

Meneghettijevu Malvaziju Black Label iz 2017. godine koja je premijerno poslužena u Bokeriji, kuharska ekipa popratila je prvim pjatom s cevicheom od brancina, a carpaccio od jakobljevih kapica sparili su s Galićevim sauvignonom. U drugom slijedu poslužen je krak od hobotnice na laganom pireu, kao svojevrsna rekonstrukcija spremanja ovog glavonošca ispod peke, koji je dodatno zapečen na gradelama i obogaćen češnjakom u košuljici, što je napose valjalo zaliti s maraštinom Duboković. Zatim stigao je na stol macerirani gegić Ocu iz paške vinarije Boškinac kojeg je vlasnik Boris Šuljić posvetio svome tati u spomen jer je potomke, između ostalog i kako nam je sam svojevremeno prepričao, odškolovao zarađujući prodajom vina po Sloveniji iz naprtnjače.

Gosti su u Splitu imali priliku doživjeti i Karizmu, kupažu cabernet sauvignona s 30% merlota, inače perjanicu vinarije Petrač koja se diči da je tlo s njihovih položaja na Hršak Bregu u srcu Zagorja vrhunsko za uzgoj bordeauxa. Uz to je vino u trećem slijedu poslužen filet mignon, a ta je tanjur zatvorila čaša Bibicheva syraha Bas de Bas od najboljeg grožđa s istoimenih vinograda.

U četvrtom slijedu na stolove je stigla Zirojevićeva pašticada u prošeku uz zapečeni rimski njok (od griza, žumanjaka, parmezana) i plavac Murvica vinarije Baković te dingač Saints Hillsa, vinarije koja je ovom prigodom dala Splićanima na kušanje i izniman novi pošip nazvan Posh. Dodajmo, kako u toj vinariji smatraju kako ta autohtona korčulanska sorta nikako bi trebalo fermentirati ili odležavati u drvetu, pa je rade u betonskim jajima – bačvama od 1600 litara koje im je svojevrmeno preporučio Michel Rolland, renomiranim svjetski enolog iz Bordeauxa.

Posh dolazi iz Čare s Korčule, a radi se o iznimno svježem vinu. Tehnologija pravljenja ovog vina odvija se u betonskim jajima kao što se rade i naša druga bijela vina, jednim dijelom u Dicmu, a drugim na Pelješcu” – ispričao je Rafael Marić iz Saints Hillsa.

Na stolovima Bokerie našlo se i Moja M bijelo vino vinarije Duboković, a Bibich, obiteljska vinarija iz Plastova kod Skradina, ovom je prilikom predstavila i svoj pjenušac koji od 2010. godine nastaje u njihovim podrumima, te će uskoro izaći na tržište.

 

Grand Cro - Bokeria Zirojevic_21

 

“Ovdje smo osam vinarija iz svih krajeva Hrvatske. Surađujemo godinama, skupa putujemo i promoviramo, a je prigoda u Splitu je proizašla iz toga da dobili smo iznimna sredstva od EU za marketing hrvatskih vina, ali ne samo mi. Ovo je događanje za naše ljude; prijatelje, kolege, za one s kojima radimo i družimo se, kao što su vlasnici restorana, kuhari..Što se tiče naše kuće uvijek je puno etiketa i sorti, a u posljednje vrijeme smo dosta posvećeni nekoliko edicija pjenušaca. Upravo ovdje predstavljamo ozbiljan pjenušac Bibich Brut Majestic koji nakon osam godina čekanja izlazi na tržište. To je pravi ekstra suhi pjenušac, s mirisima koji daju na maslac i biskvit, poželjan kao aperitiv za dalmatinska ljetna lagana jela i koji će na tržištu nuditi za oko 700 kuna – najavio je Alen Bibić, izdanak obitelji koja se 500 godina bavi vinarstvom.

Gastrobajter/Mak Jovanović

foto: Promo Event & Gastrobajter