WINEBOX: “Nudimo vina kakva ste do sada nabavljali samo kod vinara”

Vino.like, agencija za edukaciju i promocije vina, u Papandopulovoj 13 u Splitu otvorila je Gastrobajterovim dreserima vinskih mušica vrata svoje vinoteke Winebox. Naglasak je na autohtonim vinima koje nabavljaju izravno od dalmatinskih proizvođača, onima koje ćete kušati u pojedinim restoranima, no, teško ćete ih nabaviti u običnim trgovinama i trgovačkim centrima.

 

Dogodi li se nešto loše, piješ da zaboraviš…dogodi li se nešto lijepo, piješ da proslaviš, a ne događa li se ništa, piješ kako bi se nešto događalo” – mudrovao je poznati timaritelj vinskih mušica i pisac Charles Bukowski.

Poučeni ovim citatom krenuli smo prvim danom zime na otvorenje utočišta ili, bolje rečeno, pećine s blagom za ljubitelje dobre kapljice. Naime, Vino.like, agencija za edukaciju, konzalting i promocije vina, u Papandopulovoj 13 u Splitu otvorila je vinoteku Winebox, nagurala unutra, napojila i nahranila brojne uzvanike, među kojima bolje domaće vinare, ali i utrenirane vinopije koji se, kao što smo već vidjeli, nekako spontano “sparuju” jedni s drugima. WineBox...otvaranje 21.12.2018. Vino_02.likeNaglasak ponude ove vinoteke, kakve poodavno nema u Splitu, je na autohtonim vinima koje nabavljaju izravno od dalmatinskih proizvođača, onima koje ćete kušati u pojedinim restoranima, no, teško ćete ih nabaviti u običnim trgovinama i trgovačkim centrima. U sklopu ovog objekta na dvije etaže je skladište odakle Vino.like kreću distribuirati pića, točionica vina, kao i prostori za profesionalne vinske tečajeve, škole te klupska druženja.

Na policama se kočoperi impresivna kolekcija pjenušaca (ima i onih koje je najpoznatiji bivši splitski gradonačelnik volio srkutati uz ćevapčiće u jakuziju). Tu su birani džinovi i kojekakve žestice, među kojima smo nabasali i na Tito’s Handmade Vodku. Kako zagovornici Josipa Broza pred dućanom ne bi trčali štafetu mladosti, a protivnici složili bakljadu, moramo napomenuti da ne radi se o votki čiji su nastanak inspirirali njegovi lik i djelo. Radi se o bezglutenskoj i šest puta destiliranoj craft votki Berttito Butlera zvanog “Tito” koju radi preko dva desetljeća u svojim pogonima kod Austena u Teksasu. 

WineBox...otvaranje 21.12.2018. Vino_35.likeDa ne nabrajamo sva blaga od kojeg zna zadrhti ruka pisca ovih redaka, napomenimo da će se u Wineboxu nuditi i povoljna “svakodnevna” točena, a uredna vina najvećeg vrgorskog proizvođača Pilač, ne samo butelje i otmjene boce za gospodu. Osim toga, ovaj vinski centar prodavat će i odležane premium steakove nove tvrtke Why Beef koji se uvoze iz Europe, Brazila i Argentine, dakle, od goveda koja su trčkarala i hranila se travom, ne kojekakvim briketima i kemikalijama.

Winebox, kako je naložio pomno planirani protokol, otvorenim je proglasila splitska novinarka Meri Šilović, urednica priloga Vino u Slobodnoj Dalmaciji i časoopisa Maslina, i time postala kuma ove Bakusove kuće. I ne čudi, budući da je upravo Meri nagnala Sinišu Koceića i Alana Gulana iz Vino.likea da se prije pet godina daju u posao s vinima autohtonih dalmatinskih sorti.

“Sve skupa ovdje imamo 500-ak etiketa raznih pića, a od toga oko trećina je hrvatskih proizvoda. Imamo tu i 30-ak dalmatinskih, a u planu je da na našim policama budu sve autohtona hrvatska sortna vina. Ponosni smo i na probrani asortiman džinova koji su u trendu, whiskeya, rumova, likera i rakija, kao i na izbor pjenuašaca kakvog nema u gradu. No, naglasak je vinima kakve ćete naći samo u restoranima i kod vinara, a naš je želja pokazati da u Hrvatskoj imamo dobra vina koja mogu biti pristupačna i konkurentna svjetskim vinima. Imamo za svakog ponešto od vina od 20-ak do butelja koje stoje i više od 7 tisuća kuna” – kazao je Gulan.

Gastrobajter/Mak Jovanović