GASTROADVENT 2018: Četiri nedjeljne gozbe u znaku češnjaka i voda

"(Ni)je luk i voda" bio je tema i slogan ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, manifestacije koja se godinama održava u došašću, a ima za cilj veličati lokalne namirnice, često i u kombinacijama kakve nikad nitko ranije nije vidio, a kamoli okusio. Iz nedjelje u u nedjelju izmjenjivali su se novinari na paljenjima adventskih svijeća, a restorani su se trudili dokazati svojim trpezama. Započelo je izvrsnim kombinacijama s češnjakom u CHOPS GRILL Steak & Seafoodu 2. prosinca, pa se nastavilo nedjelju kasnije u Zori biloj na Bačvicama. Treće paljenje svijeće Gastroadventa održano je Muzeju grada Splita gdje je za hranu bio zadužen tim restorana Perivoj predvođen chefom Bracom Sanjinom. Manifestacije je završena 23. prosinca u Galiji jelima chefice Anisije Čulić koja kombiniraju mediteransku gastro baštinu s modernim.

Paljenjem adventske svijeće (one koja simbolizira ljubav) u konobi pizzeriji Galija zatvoren je deveti Gastroadvent u Splitu, manifestacija na kojoj svake nedjelje u došašću “svjetlost u grad” već devet godina zaredom donose novinari, a hranu u okviru zadane teme na trpeze iznose bolji gradski restorani.

Pod sloganom “- (Ni)je luk i voda” na ovogodišnjem Gastroadventu kušalo se desetke jela s češnjakom, a tanjure je pratila priča o termalnim vodama bogatim sumpornim spojevima kakvima Split obiluje. Posljednju od četiri svijeće zapalili su novinari radio postaja, a specijalitete s bijelim lukom spremila je u Galiji splitska chefica Anisija Čulić. Vinski vitez Emil Novak uz hranu je osigurao maraštine, pošipe, opol, plavac mali i crljenke vinara Matela, Perišin i Putalj kako bi zalogaji s češnjakom bili zaokruženi s vrhunskim vinima kakva poslednjih deset godina nastaju u kaštelanskim vinogradima.

“Na kraju smo jednog ciklusa koji je slavio vode i češnjak, a znamo da je ta namirnica odlična u borbi protiv virusa, a posebice je zanimljivo da ih sve jednako tretira. Dodajmo da je Split je grad vode, bilo morske ili termalne, i to ga određuje geografski, ali mu predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost. More i plodovi mora temelj su prehrane stanovništva gradova uz more, pa tako i Splita. Ribe, rakovi, glavonošci, školjke, darovi iz dubine mora tijekom cijele godine redovita su ponuda na splitskoj Peškariji ispod koje se nalaze čuveni izvori termalnih voda bogati sumpornim spojevima kao i češnjak. Gotovo sve recepture spajaju bijeli luk i plodove mora koje objedinjuje i maslinovo ulje. Svi mehanizmi djelovanja ljekovitog bijelog luka nisu u potpunosti otkriveni ali je nesporno da je je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka s najširim spektrom dobrog djelovanja na ljudsko zdravlje. Čuveni antički pisac Plinije je opisao češnjak kao lijek za 61 bolest i zdravstvenu smetnju” – istaknula je splitska nutricionistkinja Olja Martinić, autorica Gastroadventa koji iz godine u godinu slavi jelima neku od namirnica ključnih za prostor ovog dijela Dalmacije.

GASTROADVENT 2019 - Galija Anisija Culic_143Anisija Čulić nedavno je započela svoju kulinarsku priču u Galiji, a radi se o kultnom splitskom mjestu gdje se na pizzu odlazi već 38 godina. Čulić je, pak, svojim jelima, osim češnjaka, dala i prstohvat gastronomske baštine Dalmacije koju predano istražuje i zapisuje svojim kuharskim rukopisom. Posluženi su štrudel od bakalara s tostiranim češnjakom, slane fritule s majonezom od češnjaka te ravioli s lososom i kozicama u bijelom umaku od češnjaka. Bio je tu i savur od tune, pa roastbeef na podlozi od rikule s pestom od češnjaka, kravlja skuta s dresingom od češnjaka i domaćom marmeladom od suhih smokava, a za desert poslužena je bijela tortica s crnim češnjakom. Priča ne bi bila poptuna bez Galijine pizze, a ovaj put je u sklopu teme napravljena “bijela s češnjakom” koju je priredio Galijin picajol.

GASTROADVENT 2019 - Galija Anisija Culic_114“U svakom jelu ima malo luka, jer mi i ne volimo da je nečega previše. U našem podneblju je pravilo da svega imamo pomalo. Ova jela su kombinacija ovdašnje povijesti gastronomije i modernog. Poigrali smo se savurom koji je nezaobilazno jelo u svim konobama, kao i s roastbeefom posluživši ga s dijon senfom i češnjakom. Tu su i slastice s češnjakom, jer ovo je u biti jako suptilna priča s bijelim lukom koja se lijepo može stopiti s vinima” – istaknula je Anisija Čulić koja na svojim tanjurima spaja gastronomsku baštinu s originalnim kreacijama posebnog senzibiliteta koji se može objasniti i time da je prije se odlučila posvetiti kuhanju bila modna dizajnerica.

Gastrobajter/Mak Jovanović