Dobar kus 2019 – Hvar, Palmižana i Velo Grablje kroz pjate i čaše (video i foto)

Udruženje obrtnika – Sekcija ugostitelja grada Hvara u petak (10. svibnja) je po 15. put povodom blagdana sv. Prošpera organiziralo eno-gastro izložbu 'Dobar kus' u zgradi povijesnog Arsenala. Bila je to ponovo prigoda da hvarski ugostitelji iznesu najbolja jela iz svojih kuhinja, a otočki te vinari Slavonije i Istre svoja vina. Riječ je o događanju koje se odvija u sklopu tradicionalne fjere kojom stanovnici grada Hvara slave svog suzaštinika sveca Prošpera, a njegov štovanje datira još od 1674. godine. Pogledajte kratki video i galeriju slika...

S vrata hvarskog Arsenala ekipa je Bacchusa s Palmižane goste je s vrata Arsenala dočekivala glomaznom tećom u kojoj se krčkalo 50-ak porcija škampi i školjki na buzaru. Restoran Dva ribara ponudio je roladu od špinata s njihovih obiteljskih polja i mladim sirom.

strainske DOBAR KUS - Gastrobajter 20190510_000032

Mizzarola je iznijela pravo težačko jelo “na žlicu”; makarune s hvarskim bobom i šparogama uz teletinu, slično kao i Mediterraneo s domaćom janjetinom i bižima. Narodskih jela držao se i restoran Bonaca sa sipom i bobom, purom s crnilom sipe te kolačem od rogača i džema divljih naranči, a La Bocca skuhala je junetinu s graškom. Appetit je skuhao rižoto s plodovima mora i poslužio tiramisu. Grande luna ponudili su njoke u umaku od gljiva i rozbif te makarune sa škampima i šparogama. Štajun je poslužio vrhunski carpaccio od tikvica s tartufima, rozbif s kremom bijelog tartufa, kao i svježe makarune s crnim tartufima. Tim Palače Paladini preko 50 godina ispisuje gastronomske stranice garda Hvara u staroj palači iz 15. stoljeća i vrtom stabala gorkih naranača od kojih prave likere i marmeladu, a za ovu prigodu je pripremio linguine s kozicama i vongolama te mramorni kolač s trešnjama.

strainske DOBAR KUS - Gastrobajter 20190510_000029

Novootvoreni hvarski restoran Odos (grč. ulica) nudi suvremenu mediteransku gastronomiju s međunarodnim utjecajima, pa su im se na jelovniku Dobrog kusa našli tuna tartar na posteljici od povrća i s papirom od riže, kozice, mrkve i poriluk u tempuri te svježe fettuccine Odos s gamberima i naribanim tartufima.

strainske DOBAR KUS - Gastrobajter 20190510_000006

Konoba Zbondini iz etno-eko sela Velo Grablje poslužila je pored plate s vrhunskim domaćim sirom i pršutom i čuvenu grabljansku pašticadu s domaćim njokima te “grobajski suhi koloč”, čime su pokazali kako se na otoku može kušati hrana kakvu su pripremale hvarske domaćice prije stotinu i više godina. Ekipa Dalmatina, obiteljskog restorana s 30-godišnjim stažom, pripremila je crne njoke s istarskim tartufima, a Macondo gregadu od morskog psa. S Palmižane stigao je crni rižot iz restorana Meneghello te njihov kolač s rogačem. Svaki se zalogaj dao zaliti nekim od vrhunskih vina koje su u Arsenal donijeli vodeći hvarski vinari te gosti iz Slavonije i Istre (Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Benevutti, Radovan, Kutjevo, Krauthaker,Cuj)