Svjetski dan hummusa uz sarajevskog chefa Hamida Hadžića

Hummus se, kako tvrde pojedini gastro istraživači, jede na Bliskom istoku u kojekakvim varijantama i 10.000 godina. Ono što se sigruno zna da postoje recepti sačuvani iz 13. stoljeća, a kaže se i kako je to "mirotvorna namirnica" jer objedinjuje sastojke i kuhinje zemalja koje su na ratnoj nozi. Kako bilo, jede se u cijelom svijetu kao namaz kojeg obožavaju vegani, a ne zaobilaze ni "mesožderi" kao dodatak. Koristi se kao dip, dodatak umacima, juhama te brojnim drugim jelima, pa i pizzama.

Hummus, jedna od najpoznatijih namirnica Bliskog istoka, Mediterana i sjeverne Afrike, a slavi se diljem svijeta 13. svibnja. Obilježen je u Kuharskoj Akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u Splitu prigodnom radionicom Sarajlije Hamida Hadžića, dugogodišnjeg šefa kuhinje Holiday Inna, te tvrtke SANA delikatese – koprivničkih proizvođača zdravih namirnica. Hummus je namaz od slanutka i sezama s dodatkom začina hummus, a s Bliskog Istoka posljednjih desetljeća uvukao u jelovnike Europe, Amerike, gotovo cijelog svijeta. Za hummus se tvrdi da je najzdraviji namaz na svijetu; ne sadrže hidrogenirane biljne masti te ima optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih biljnih masnoća.hummus

Na radionici Hamid i ekipa pravili su falafel, juha, umake i preljeve od hummusa za tjesteninu i piletinu. Bili su tu i medaljoni, kanapei te štošta drugo od Saninog hummusa kojeg nude u klasičnoj varijanti, bilo sa zrnima slanutka, čilijem, zelenom paprikom ili bučinim sjemenkama.

Dodajmo, oko 30 godina Hamid Hadžić je radio u sarajevskom hotelu “Holiday Inn” i učio od velikana domaće kuhinje. Krenuo je kao kuhar, potom postao šef smjene te na kraju postao i šef kuhinje. U dugogodišnjoj karijeri kuhao je za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha, Recepa Tayyipa Erdoğana i mnoge druge istaknute osobe svijeta. Imao je priliku raditi u raznim državama Europe, a od svibnja je šef kuhinje hotela Miramare u Makarskoj.

Jela od Hummusa Hamid Hadzic & Sana Delikatese 20190513_000066

MaJ/Gastrobajter

foto: Gastrobajter, Damir Mršić, Anisija Čulić