EKOFJERA MEDITERAN: Gastrobajterov Tedi Salato na sajmu ekoloških proizvoda na Prokurativama

Ove godine značajno je veći broj proizvođača svježeg programa, ekološkog voća i povrća, koje je u prethodnim godinama bilo deficitarno. Štandove je obišao naš operativac za zdravo bilje i šaptač kupusnjačama – Tedi Salato.

Čevrta EkoFjera otvrena je u petak (17. svibnja) na splitskim Prokurativama, svoje proizvode na štandovima stiglo je izložiti 60-ak ekoloških proizvođača Hrvatske i Italije. Tema ovog dvodnevnog sajma je promocija mediteranske prehrane i načina života, a posjetioci imaju priliku za upoznavanje s ekološkim poljoprivrednicima i stvaranje dugoročnih kontakata za nabavku ekološke hrane. Osobito je zanimljiva činjenica da je ove godine značajno veći broj proizvođača svježeg programa, ekološkog voća i povrća, koje je u prethodnim godinama bilo deficitarno.

screenshot-2019-04-01-10-07-17

“Sajam se odvija u sklopu projekta MD.net – valorizacija mediteranske prehrane kao nematerijalne baštine UNESCO-a  financiranog sredstvima Europske unije kroz program INTERREG Mediterranean. Jedan od najvažnijih rezultata projekta jest razvoj novih proizvoda baziranih na mediteranskoj prehrani. Splitsko-dalmatinska županija će aktivnosti u ovom segmentu orijentirati na razvoj proizvoda otočkih srednjoškolskih zadruga. Sajam  je od samih početaka 2016. godine bio je edukativnog karaktera te je poticao sudjelovanje djece osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine bit će organizirana „Mediteranska ekološka marenada“ za približno 500 djece prvih razreda osnovnih škola. Školskoj djeci i njihovim pratnjama prezentirat će se zdrave, ekološke verzije međuobroka te važnost održive nabavke i korištenja lokalnih namirnica u spravljanju istih. Sudjelovat će nekoliko poznatih sportaša koji će dodatno animirati djecu vlastitim primjerima zdrave prehrane” – poručili su organizatori iz Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD i Udruge ekoloških proizvođača  Dalmacije “DALMACIJA EKO”.

foto: Tedi Salato