AQUAFEST 2019 – Festival koji slavi ljekovite vode i starorimsku gastronomiju

Aquafest u Varaždinskim Toplicama, festival je koji iz godine u godinu postaje sve maštovitiji i vjerniji vremenu kojem je posvećen. Memento je to na daleko nam povijesno razdoblje kada su rimskim naseljem Aquae Iasae defilirali neki posve drugi ljudi, ali u svemu pomalo nalik na današnje žitelje Toplica.

Na prostoru rimskih termi i na topličkim ulicama 31.svibnja i 1.lipnja, dvanaestu godinu za redom, oživljen je duh antike, dočaran je način života davnih žitelja Varaždinskih Toplica. Gradom su defilirale rimske povorke, a u večernjem terminu održan je scenski prikaz Svjetlo u mraku uz prinošenje žrtve ljevanice na arheološkom lokalitetu, kod rimskog foruma uz bazen termalne vode, mimohod legija pod bakljama, druženje uz ognjište u rimskom taboru. Gladijatorske borbe, prinosi žrtve paljenice bili su atrakcije sljedećeg dana, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se ulični zabavljači gutači vatre. Održane su razne radionice i natjecanja, a u pauzi znanstvenog skupa poslužena je gastronomija u znaku staroga Rima, za što se pobrinula ekipa kuhara iz Minerve na čelu s Marijom Deželić.

aquafest 2019 2

Cijelo događanje upriličuje se u slavu ljekovite vode i zdravlja jer na području današnjih Varaždinskih Toplica, uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1.do 4. stoljeća rimsko naselje Aquae Iasae. Javni dio rimskog naselja nalazio se na najgornjoj terasi topličkog brežuljka (današnji arheološki park), stambeni dio na terasama koje se spuštaju prema podnožju brijega, a u samom podnožju bili su obrtničko-trgovački i sajamski objekti. Kompleks do danas vidljivih ostataka rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve. Specifični uvjeti tla oko izvora termalne vode, odnosno sedrene naslage, uvjetovali su dobru sačuvanost rimske arhitekture, tako da je ovaj kompleks jedan od najbolje očuvanih lokaliteta u Hrvatskoj. Termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka ima posebna ljekovita svojstva. Temperature je 58 ostupnjeva Celzijusa. Ljekovitost vode znanstveno je potvrđena, a koristi liječenju artritisa i reumatskih oboljenja, kožnih bolesti, pa čak pomaže i kod Alzeheimerove bolesti. Voda je korisna za kupanje i pijenje, a posebnu ljekovitost ima i ljekovito blato. Dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora preko 2.000 godina.

aquafest 2019 5

Aquafest svake godine na mjestu arheološkog nalazišta – starih rimskih termi oživljava davno prošlo vrijeme i privlači niz gostujućih kostimiranih skupina koje dolaze iz Ptuja, Dalmacije i nekih drugih tadašnjih rimskih provincija, a ove godine tu zanimljiva igru za domaćine i uzbudljivo događanje za turiste uprizorila je kostimirana skupina Rimljana iz Splita u suradnji s topličkom geminom. Da sve prođe kako treba pobrinule su se Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica i Spomenka Vlahović, ravnateljica tamošnjeg Zavičajnog muzeja, alfa i omega za povijesnu autentičnost festivala i svega što se oko njega događa.

Marija Barić – portal HIA

https://hia.com.hr/