Pordenone & Conegliano: Kušali smo najbolji prosecco svijeta

Kišni jesenski dani odjednom su postali ljepši uz poziv Karin Mimice i GASTRONAUTA na još jedno studijsko putovanje autobusom – u Electroluxov centar izvrsnosti u Pordenoneu te posjet vinariji i destileriji Carpene Malvolti u Coneglianu.

 

pODRENONE 1

Šaroliko, veselo društvo  ugostitelja i poduzetnika  posjetilo je Electroluxov centar izvrsnosti u Pordenoneu te vinariju i destileriju Carpene Malvolti u Coneglianu, a posebno nas je obradovalo jer se u ekipi našao i jedan od najpriznatijih hrvatskih vinara  Vlado Krauthaker. On je, uz Luciju iz vinarije Deklić, pomno pazio da usta svih sudionika niti u jednom trenutku ne ostanu uskraćena zadovoljstvima koje pružaju Zelenac, Graševina Mitrovac i Pinot crni te istarska Malvazija, Chardonnay i Teran. Da ne lutamo kao vegetarijanac u mesnici, ne znajući što pijemo, pobrinuo se sommelier Mario Meštrović, dok nas je Diana Gluhak Spajić uvodila u tajne nutricionizma.  Zahvaljujući brendu DOBRO i Tomislavu Vrbanoviću, cateringu PUHAR te Rihardu Baši, puni novostečenih znanja prepustili smo se ispunjavanju gastro težnji trajnim proizvodima slavonske svinje te domaćoj pogači s čvarcima.

20191106_141556

Bili smo poput prave male školske ekskurzije na čelu koje su bili Tamara Rakovac i Domagoj Jadrešić. Simpatični predstavnici tvrtke Electrolux Professional Croatia, ugodnom su nas pričom i animacijom već tijekom putovanja uveli u ono što nas je očekivalo u njihovu velikom pogonu u Pordenoneu – prezentaciju njihove najmodernije opreme od strane chefova Electroluxove akademije. Impozantan prostor uređen u tipičnom stilu talijanskog dizajna gdje možete iz prve ruke vidjeti na koji način funkcioniraju najnovija tehnološka dostignuća Electroluxovih kuhinjskih uređaja.eLECTROLUX PODRENONE 3

 

Koliko u Electroluxu vode računa o seminarima, treninzima i radionicama, govori činjenica da čak 3.500 m2 služi ovim svrhama. Sve pripremljeno čemu smo svjedočili, posluženo nam je unutar tvrtkinog restorana, a ono na što su pogledi Gastronauta bili posebno fokusirani je porchetta – kraljica talijanskog blagdanskog stola. Topla, sočna i masna savršeno je „pozivala“ na vinsko sljubljivanje sa Krauthaker – Deklić perjanicama, no stroga pravila unutar ove švedske kompanije nisu nam išla na ruku. Snalažljivi kakvi jesmo, sigurnim i brzim korakom uputili smo se prema vinariji i destileriji Carpene Malvolti.

20191106_141628

 

Bila je 1868. kada je prvi put u Coneglianu, ugledni znanstvenik i poduzetnik Antonio Carpenè stvorio vino spumante tj. pjenušavo vino koje će postati najpopularnije svjetsko vino svoje vrste. Vinogradarski potencijal područja Conegliano Valdobbiadene je takav da predstavlja najbolje područje za proizvodnju Prosecca, a brda na kojima se nalaze vinogradi toliko su jedinstvena i spektakularna da ih je čak i UNESCO prepoznao kao dio svjetske baštine. Prosecco tj. fino, poluslatko vino dobilo je 2009. DOCG status te se nalazi pri samom svjetskom vrhu po kvaliteti što je ujedno i dokaz velike obiteljske poduzetnosti, dalekovidnosti te ozbiljne predanosti svakog od pet članova obitelji Carpenè koji su vodili kompaniju do današnjih dana.

20191106_162246

Predanost i poduzetnost smo pokazali i mi kod vođene degustacije njihova Prosecca Superiore i grappe dok smo obilazili obiteljsku kuću – muzej Prosecca, povijesno zdanje decentnog karaktera i šarmantnog interijera, a u kojem se pobliže možete upoznati i sa načinom proizvodnje i ophođenja sa pjenušcima.

20191106_162059

Lagano ispunjeni zlatnim perlama i cijelim danom zahvaljujući Electroluxu i klubu Gastronaut, krećemo puni pozitivnih dojmova natrag sa lijepom uspomenom na još jedno gastro putovanje u okruženju divnih ljudi i atmosfere koja je obilježila i uzdigla ovaj jesenski dan.

Addio bella Italia!

Napisao i fotografirao: Neno Pavinčić