DIOKLECIJANOVA AMFORA: Od priče i recepata iz 2005. godine do danas

Natjecanje je Miro Bogdanović pokrenuo 2005. godine u Vili Dalmaciji kako bi se očuvale posebnosti dalmatinske kuhinje, a tada su se za medalje borili danas velika imena mediteranske gastronomije Hrvoje Zirojević, Pero Savanović, Željko Neven Bremec....

Šesta po redu Dioklecijanova amfora, jedinstveno natjecanje u Dalmaciji gdje se u kuhanju lokalnih specijaliteta nadmeću profesionalni kuhari mlađe generacije i predstavnici medija u izdvojenom dijelu natjecanja, održat će se u ponedjeljak Kuharskoj akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na splitskom Spinutu. Dodajmo da su prve dvije Dioklecijanove amfore održane 2005. i 2007. godine u Vili Dalmaciji na inicijativu Mira Bogdanovića povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje. Na prvoj Amfori kuhalo se hladno predjelo, glavno jelo od artičoka i desert od trešanja, a su sudjelovali

DIOKLECIJANOVA AMFORA 2005 - Zirojevic, Bogdanovic, Savanovic, Sanjin....

kuhari uglednih restorana i hotela, splitskih konoba, otočkih taverni i ugostiteljskih škola. U kategoriji hladnog predjela 2005. godine od artičoka pobijedio je Pero Savanović, u kategoriji toplog jela od artičoka Željko Neven Bremec, današnji predjsjednik ŠKMER-a. Nagradu za desert od trešanja nagradu je dobio Hrvoje Zirojević, Chef godine po Gault&Millau Croatia 2019 i danas šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani.

DIOKLECIJANOVA AMFORA 2005 - Zirojevic & Bremec

Nakon zbrajanja bodova, u ukupnom poretku pobijedio Pero Savanović, drugoplasirani je bio Hrvoje Zirojević, a treće mjesto pripalo je Soniboy Grginu. Na kraju natjecanja Miro Bogdanović je iznio teću promjera jednog metra, u kojoj je, uz pomoć ostalih kuhara, skuhao 350 artičoka s bobom, bižima i pršutom.

Druga Dioklecijanova amfora bila je u SKMER-ovoj „Godine brujeta“ 2007. godine, a u Vili Dalmaciji natjecalo se 20 profesionalnih kuhara od Istre do Cavtata i 16 amatera. Zlato je pripalo Božidaru Cvjetkoviću i Robertu Račiću iz cavtatske konobe Galije.

DIOKLECIJANOVA AMFORA 2005 recept Pero Savanovic - Articoka u mom malom vrtu

Nakon višegodišnje stanke manifestaciju je ponovo pokrenulo 2016. godine novo vodstvo udruge i od tada se održava redovito kako bi se mladim profesionalnim kuharima omogućilo da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu.

DIOKLECIJANOVA AMFORA 2005 recept Bozidar Cvjetkovic & Robert Racic Galija Cavtat Snaga mora

DIOKLECIJANOVA AMFORA 2019: Natjecanje u spremanju morske divljači i srdele te novinarsko gradelavanje palamide ( 9- 14 sati, 9. prosinca 2019., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split)

Profesionalni kuhari borit će se za medalje, pehare i druge nagrade u dvije kategorije; spremanju srdela za toplo ili hladno predjelo te u pripremi “morske divljači” (svježi ili sušeni morski pas, mačka, golub, raža i sl.). Predstavnici medija, pak, natjecat će se u spremanju palamide na velikim gradelama, na kojima će također pripraviti prilog i umak.

dioklecijanova-amfora-hr

“Amfora se planira u predblagdansko vrijeme kad se većina kuhari odmara od napornih sezona i spremna je za prezentacije svojih umijeća i receptura na bazi autohtonih namirnica. To je jedino natjecanje koji organiziramo, a da nije međunarodnog karaktera, dakle, prilika da bez stresa u ugodnom i prijateljskom okruženju kolege odmjere svoja znanja i vještine. Ova manifestacija je i prilika da predstavnici medija koji prate naše aktivnosti i natjecanja, zabave se roštiljajući, da se okušaju u onom o čemu inače izvještavaju. Naći će se i koja porcija više i za naše susjede iz Spinuta kako bi probali što se radi u ŠKMER-u” – najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec, inače voditeljica ŠKMER-ove Kuharske Akademije.

Gastrobajter

foto: ŠKMER