“Grande Fantini” osmislio je raviole s Hajdukovim grbom koje će posluživati gostima uoči utakmica

"Osim što su ukusne, ove hajdučke raviole moja su priča kojom sam želio spojiti ljubav prema klubu i kuhanju. Najviše je posla bilo kako postići odgovarajuću nijansu plave boje na tjestenini. Dobio sam je kuhajući posebnom tehnikom jedno sasvim obično povrće. Uglavnom, Hajdukovi ravioli su zdravi i ukusni, bez umjetnih bojila i dodataka" – poručio je chef Karlo Fantini koji je prije karijere kuhara radio u splitskom Škveru.

Splitski chef Karlo Fantini (42) odlučio je povezati svoje dvije velike strasti – kuhanje i Hajduk. Nakon niza eksperimenta, osmislio je raviole oblikovane kao grb kluba, a punjene mesom morskog psa te skutom kako bi se ovoj deliciji dala nezaobilazna bijela boja, ali i vrhunski domaći okus.

“Osim što su ukusne, ove hajdučke raviole moja su priča kojom sam želio spojiti ljubav prema klubu, kuhanju, ali i kvalitetnim namirnicama Dalmacije. Tražio sam načine kako napraviti da ravioli izgledaju što prirodnije, a najviše je posla bilo kako postići odgovarajuću nijansu plave boje na tjestenini. Ne bih želio otkriti sve tajne ovog jela, no možete biti uvjereni da se radi o potpuno prirodnim sastojcima. Uglavnom, plavu sam boju dobio kuhajući posebnom tehnikom jedno uobičajeno povrće, a postupak je, hajdemo reći, donekle bio na tragu molekularne kuhinje. Ovi ravioli su zdravi i ukusni, bez umjetnih bojila i dodataka” – naveo je Fantini.

Karlo Fantini Trst

Sami ravioli su rađeni po starinskoj talijanskoj recepturi, a za crvenu boju Fantini je koristio domaći koncentrat rajčice. Umak je složio od naranče, meda i prošeka koje je već iskušao na natjecanju dalmatskih kuhara Dioklecijanova amfora u Splitu u prosincu. Tom je prigodom osvojio drugo mjesto. Za dekroaciju Hajdukovih raviola koristio je arancine, drevnu slasticu od kore neprskane naranče i šalšu od kombinacije rajčice te kečapa cikle.

Inače, Fantini je nedavno preuzeo kuhinju na mini kruzeru Nautilus, malom plovećem hotelu s pet zvjezdica, pa će tako i njegovi gosti, ako se ukaže prilika, imati priliku kušati Hajdukove raviole kad bude igrao Karlov omiljeni klub. Fantini je osvojio niz nagrada na međunarodnim natjecanjima kao član Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a valja izdvojiti da je lani na Trophy City of Trieste, nagrađen zlatom za pripremu mediteranskog jela te broncom za pizzu. Zanimljivo je da je Fantini karijeru kuhara započeo nakon 15 godina rada u splitskom Škveru, a svoja je kulinarska znanja stjecao pod mentorstvom chefa Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija gdje Karlo redovito volontira, posebice u humanitarnim akcijama, a povremeno tamo vodi i radionice za kuhare amatere.

Hajducki ravioli Karlo Fantini 20200312_000008

“Godinama sam radio na brodovima i u škverskim radionama gdje sam promijenio mnoštvo poslova – počeo sam od strojo-montera, a završio kao šef skladišta. No, odlučio sam se prekvalificirati zbog promjena u toj industriji, a kuhanje me privlačilo od malih nogu. Ulazak u profesionalne vode bio je na nagovor prijatelja koji su znali za moj talent te su mi platili su mi školovanje u splitskom centru za cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata. Imao sam sreću da mi je mentor postao Željko Neven Bremec. Sve me naučio; od pripreme, odabira i poštivanja namirnica do bezbroj drugih stvari važnih za opstati u svijetu kulinarstva. Nakon toga sam radio u splitskom restoranu Movi, a potom me je Bremec pozvao da radim s njim i s velikom cheficom Marijom Lulić u Lemongardenu u Sutivanu na Braču. Bio je to tek izazov, snaći se u kuhinji hotela s pet zvjezdica” – kazao je Karlo kojeg kolege chefovi sve češće nazivaju Grande Karlo.

Fantini ne propušta humanitarne akcije i kuhanja za potrebite, te redovito odlazi na natjecanja koja smatra neophodnima za svoje napredovanje. Osvajao je nagrade na Biseru moru, najvećem međunarodnom natjecanju u regiji, nagrađivan je i u Crnoj Gori te i prijašnjih godina u Trstu. Iako je samo šest godina u poslu, dokazao je kako strast i ljubav prema kuharskom pozivu mogu u kratkom vremenu donijeti iznimne rezultate.

MaJ/Gastrobajter