Karapandžina Kina na tanjuru…video s radionice i recept

"Kultura jedenja u Kini je posve drugačija nego naša, kod njih nije neprimjereno podrigivati, mljackati, biti punih usta, a znaju i puštati plinove za vrijeme obroka u što sam se uvjerio na druženjima sa svojim prijateljima iz Azije. To sve znači da uživaju dok jedu, a kod nas je sve daleko uštogljenije, maltene kao da pridržavamo knjige ispod ruke dok prebiremo po tanjuru" – ispričao je Stevo Karapandža na radionici

Stevo Karapandža je na sječanjskoj radionici za ljubitelje kuhanja u Kuharskoj Akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u Splitu pravio s polaznicima poznata kineska jela, dijelom ona koja je posluživao u svom restoranu u Švicarskoj. Bilo je mnoštvo sastojaka, a polaznici radionice s legendarnim kuharom spremili su slatko kiselu piletinu i govedinu Szechuan koja nosi ime po velikoj i gastronomski razvikanoj kineskoj pokrajini. Spremalo se i povrće s ananasom i curryjem, pečeni tofu sa shitake gljivama te nudle s kozicama i povrćem za koje smo vam u nastavku priredili recept s radionice u donekle prilagođenoj varijanti za naše ljubitelje kuhanja.

LINK VIDEO:

Tom prigodom čulo se i puno malih priča o Karapandžinim iskustvima za azijskim trpezama, a doznale su se i neke male tajne o domaćim jelima kako ih radi prva kuharska televizijska zvijezda bivše države.

“Kinezi u svojoj gastronomskoj raznolikosti trude se postići harmonija jela kroz pet okusa koje povezuju s prirodom. Kiselo im predstavlja drvo, slatko je zemlja, gorko vatra, ljuto metal, a slano je voda. I kultura jedenja je posve drugačija nego naša, kod njih nije neprimjereno podrigivati, mljackati, biti punih usta, a znaju i puštati plinove za vrijeme obroka u što sam se uvjerio na druženjima sa svojim prijateljima iz Azije. To sve znači da uživaju dok jedu, a kod nas je sve daleko uštogljenije, maltene kao da pridržavamo knjige ispod ruke dok prebiremo po tanjuru” – ispričao je Stevo Karapandža na radionici.

tekst i fotke: Gastrobajter

NUDLE S KOZICAMA I POVRĆEM

NUDLE S KOZICAMA Kineska kuhinja radionica Stevo Karapandza Nodle s kozicama 20200123_000010

250 g širokih rezanaca – tagliatella

kozice ili škampi – samo repovi u ljusci prerezani uzduž po pola

luk

mrkva

paprika

svježa ljuta papričica

5 režanja češnjaka

100 g soja klica

5-6 listova kineskog kelja (kupusa)

50 g đumbir svježi

vezica peršina

6-7 shitake gljiva

soja sos

1 dl ulja od kikirikija

sol

papar

Sve povrće narežite na štapiće. Wok zagrijte bez ulja, a kad je ugrijan dolijte ulje, dobro zagrijte i dodajte očišćene repove od kozica u ljusci, kratko ih i naglo propržite. Izvadite na toplo. Na ostatak masnoće dodajte luk narezan na listiće i pripremljeno narezano povrće. Umiješajte sjeckani češnjak, sitno nasjeckan đumbir i kolutiće ljute papričice. Na jakoj vatri sve naglo propržite, a povrće mora ostati čvrsto. Dodajte kineski kelj, soja klice i gljive. Sada vratite kozice, dodajte kuhanu tjesteninu, malo soja umaka, posolite i popaprite. Serviraje posuto s nasjeckanim peršinom.