SPLIT GOURMET EXPO 2020: Opaka priča o ginu uz koktel majstore Juru Vojkovića i Maria Majcena

Višestruki prvaci Hrvatske Jure Vojković i Mario Majcen, inače ambsador Badela 1862, uputili su nas u srijedu (3.prosinca) na Split Gourmet Expou u tajne gina. Predstavljena je Badelova linija Sax koja kvalitetom ne zaostaje za svjetskim markama, a čulo se i kako je gin izumio proizveo nizozemski kemičar Dr. Sylvius tražeći lijek za čišćenje krvi.

“Gin je nastao 1650. godine. Englezi i Niozemci kad su ratovali protiv Španjolaca, vidjeli su nizozemsku hrabrost, nakon što bi popili to piće. Zbog toga su ga odlučili donijeti u Englesku i nazvali ga gin. U narednih nekoliko godina u Engleskoj se u 1.600 kotlova prozvodilo to piće. Gin se proizvodi od žitarice i bobice smreke, za koje se smatralo da ima ljekovita svojstva. Obzirom da su Englezi ratovali svugdje po svijetu,te su imali jaku mornaričku flotu, imali su problema s kugom i malarijom. Kao lijek su ispijati tonic. Mornari su pili rum, dok su časnici pili gin. Časnicima je tonic postao dosada, pa su u njega ulili malo gina, i prema svemu sudeći u tim trenucima nastao je gin-tonic” – ispričao je Jure Vojković, splitski koktel inovator i potpredsjednik Hrvatske udruge barmena.

Jure Vojković

Sam gin jako malo gostiju konzumira. Idealna kombinacija 3 cl gina, 3 cl hladne vode, za one koji ga piju same. Čulo se i da najveći potrošač gina u sijetu su Filipinci kojo konzumiraju 40 posto svjetske konzumacije.

Vojković je razbio i neke zablude. Naime, Londron dry gin je stil dobivanja, a ne zato što je taj prozvod iz Londona. Govorio je i o povijesti korištenja čaša u kojima je ovo piće posluživano, a je se kroz desteljeća to i mijenjalo. Uglavnom, najvažnije je da je čaša ohlađena. Što se tiče voća koje se koristilo, najviše se upotrebljava limun ili limeta.

“Ima jedna velika greška što se tiče samih aroma. Puno puta sam vidio kolege, konobare, barmene i oni koji su se tako sami prozvali, rade kardinalne greške s citrusom. Kora svakog citrusa je kao spužva koja prilikom dozrijevanja apsorbira sve. Prljave kiše, pesticidi, sve to ostaje u kori’, upozorio je Vojković.

Mario Majcen, ambasadro Badela 1862