Novogodišnji kokteli Jure Vojkovića + recepti

Na kućnim zabavama po preporukama domaćih koktel majstora najbolji okusi se dobivaju kroz opušteni atmosferu i zafrkanciju. Za Novu godinu lako možete složiti koktel "It's OK!"Jure Vojkovića za koji ćete čašu u baru platiti 60-70 kuna, no, treba se opskrbiti s nekoliko kvalitetnih likera kao što je Grand Marnier od naranče koji je lako dostupan.

Za Novu godinu Vojković predlaže da se opskrbite s pokojom bocom likera, voćnih sirupa, nešto voća i pjenušcem, te da ćete svoje raspoloženje i zabavu učas zagrijati laganijim kombinacijama bez previše alkohola. Za odabir dobrog pjenušca kojega nećete pretplatiti, Jure Vojković preporučuje pjenušac Grabovac iz Imotskog vinogorja. Dodajmo da se i radi da o prvom pjenušavom vino u Dalmaciji koje se počelo praviti klasičnom metodom vrenja u boci nakon 60 godina stanke. Dolazi s vinograda oko mjesta Proložac, gdje se vinova loza uzgajala još u Antici na povoljnim položajima bez podzemnih voda i mrazeva.pica-za-ng

“Obzirom da su za Novu godinu tradicionalni pjenušci i šampanjci, preporučujem upravo pjenušave koktele. Ulijte dva centilitra omiljenog voćnog sirupa kao što su od višnje, naranče, jagode kakve proizvode Maraska, Voćko, Fructal, te ga produžite s 10-12 cl dobro ohlađenog pjenušca. Pripazite kod kupovine da sirup ima više voćnog udjela nego suhe tvari jer je to sama kemija u koju se niti ne zna što se stavlja. Imotski pjenušac Grabovac vrlo je dobar izbor za izradu pjenušavih koktela. U cjenovnom je razredu od oko 100-ak kuna, a nadilazi kvalitetom mnoge strane pjenušce koji su napuhani cijenom i marketinški. Predlažem s njim kvalitetan, a ne preskup koktel nazvan “Recesija” u kojem se s dalmatinskim pjenušcem sljubljuju mediteranske arome mljevenog rogača, suhe smokve i arancine, odnosno ušećerene kore naranača, te sirup Grenadina Monin koji stoji oko 50 kuna po boci. Pjenušavi kokteli imaju 10-15 posto alkohola, oni su idealni za dizanje novogodišnjeg raspoloženja, ono što se naziva happy drinks – preporučio je koktel majstor Jure Vojković, autor preko 200 originalnih koktela od kojih je dio objavio u knjizi “Kokteli – 100 ideja za hedonizam”.

Za one koji žele u novogodišnjoj noći složiti skup, otmjeni koktel, Vojković preporučuje “Moon bar Spritz” s popularnim francuskim šampanjcem Moet Chandon Rose Imperial koji po boci stoji oko 430 kuna i aperolom. Taj koktel može se ukrasiti i listićima jestivog zlata, dakako, ako ste ih u prilici nabaviti, te svoj doček Nove godine učiniti svojim gostima ili ukućanima glamuroznim.

– Na kućnim zabavama najbolji okusi se dobivaju kroz opušteni atmosferu i zafrkanciju. Za Novu godinu preporučio bih i koktel “It’s OK!” za koji ćete čašu u baru platiti 60-70 kuna. Za njega treba se opskrbiti s nekoliko kvalitetnih likera kao što je Grand Marnier od naranče koji je lako dostupan i meni najomiljeniji liker. Okus naranče je u njemu do savršenstva izbalansiran s alkoholom i bitan je sastojak mnogih mojih kreacija. Za pire (pure) koristim vrgoračke jagode koje pripravim za koktele kad im je sezona. Očistim ih i sameljem u blenderu, te zamrznem. Za jednu čašu koktela dovoljno vam je pirea od samo pola jednog ploda – dodao je Vojković.

Vojković ističe kako bez puno muke možete napraviti i klasičniji koktel za svoje društvo, ako bazu od nekog vam omiljenog voća umiješate sa žestokim alkoholnim pićima poput ruma, gina, konjaka, votke, tequile. Za kućne zabave podosta koktela poprilično kvalitetno možete izvesti i bez profesionalne barmenske opreme – shakera, barskih žlica i batića (mudlera), iako će se razlika osjetiti.

IT’S OK! jure-vojkovic-koktel-it-s-ok
VRSTA: PJENUŠAVI COCKTAIL
SASTAV: 2,5 CL GRAND MARNIER, 1,5 CL STRAWBERRY LIKER MONIN, 1 CL GRENADINA SIRUP MONIN, 2 CL JAGODA PURE SVJEŽEG, 10 CL PJENUŠAC GRABOVAC, ČAŠA: CHAMPAGNE FLUTE, DEKORACIJA: NARANČINA KORA I LISTIĆI MENTE
Priprema: u shaker (ili blender, ako ga nemate) stavite 7-8 kocki leda i ulijte Grand Marnier, Strawberry liker, Grenadina sirup i pire (pure) od svježih jagoda, pa protresite 10-ak puta. Procijedite bez leda kroz fino cijedilo u ohlađenu champagne čašu, a potom je malo nakosite i niz stijenku nadolitjte pjenušac Grabovac. Stavite dekoraciju na postolje čaše i slamku.

MOON BAR SPRITZ – KERRYjure-vojkovic-koktel-moon-spritz-kerry
VRSTA: SPRITZ
SASTAV: 5 CL APEROL, 10 CL MOET CHANDON ROSE IMPERIAL, 2 CL MINERALNA VODA JAMNICA, NARANČA,LED, LISTIĆI JESTIVO ZLATO, DEKORACIJA: NARANČA, KORABA, LISTIĆI JESTIVOG ZLATA, ČAŠA: ZA BIJELO VINO
Priprema: u čašu stavite krišku naranče, pa desetak kocki leda, te ulijte šampanjac Moet Chandon Rose Imperial. Nakon toga dolijte Aperol, te mineralnu vodu. Staviti slamku i dekoraciju od kriške korabe na rub čaše, pa koktel pospite jestivim listićama zlata.

RECESIJA
VRSTA: PJENUŠAVI KOKTEL
SASTAV:
2 CL LIKER VIŠNJEVAČA DOCI, BARSKA ŽLICA SIRUP GRENADINA MONIN, 12 CL PJENUŠAC GRABOVAC, GRAM ROGAČA (FINO MLJEVENI), DEKORACIJA: SUHA SMOKVA, ARANCIN MENTA, ČAŠA: CHAMPAGNE FLUTE
Priprema: u čašu za šampanjac, ako nema može poslužiti i za bijelo vino, prvo ulijte Grenadina sirup, a zatim niz rub čaše dolijte hladni liker višnjevače. Čašu potom nakosite pod kutem od 45 stupnjeva, pa niz rub polako ulijte dobro ohlađeni pjenušac. Stavite slamku, arancine i smokvu za dekoraciju, a prije samog serviranja pospite koktel fino naribanim rogačem. Nakon zdravice, a netom prije konzumacije, obavezno slamkom promiješajte ovaj pjenušavi koktel.

ALKAR

VRSTA: EXOTIC LONG DRINK
SASTAV: 4 CL VODKA, 2,5 CL WATERMELON LIKER MONIN, 0,5 CL GRENADINE SIRUP MONIN, BARSKA ŽLICA LIMUN SIRUPA MONIN, 12 CL SOKA CRVENA NARANČA-ZELENA JABUKA JUICY, ČAŠA: DUROBOR , DEKORACIJA: KORABA, KANDIRANA TREŠNA (ILI NEKO SEZONSKO VOĆE)
Priprema: u shaker stavite 10 kocki leda, te ulijte sve navedene sastojke. Protresite 10-ak puta i zajedno s ledom prelijte u čašu. Stavite dekoraciju korabe, ako ste vješti iscjecite korabu u obliku alke, te umetnite slamku.

RED ZERO-ZERO
VRSTA: VIRGIN – BEZALKOHOLNO PIĆE
2 CL SIRUPA OD JAGODE, 1 CL SVJEŽEG LIMUNOVOG SOKA, 1 CL GRENADINE SIRUPA, 12 CL RED BULLA, DEKORACIJA I ČAŠA: NARANČA I MENTA
Priprema: u čašu stavite 7-8 osam kocki leda, pa ulijte sve sastojke, osim Red Bulla., te promiješajte barskom ili nekom sličnom žlicom. Potom nalijte Red Bull i ukrasite. Umjesto čaše može poslužiti i veća naranča koju ćete izdubi kako bi se dobio prostor za otprilike 30 cl tekućine. 

IZGUBLJENA GENERACIJA
VRSTA: PIPI LONG DRINK
Sastav: 3 cl vodke, 3 cl likera limunčelo, 2 cl pirea od svježih jagoda (ili 1 cl sirupa od jagoda), 12 cl Pipija, čaša: highball, dekoracija: naranča, jagoda i menta
Priprema: u čašu punu leda ulijte votku i limunčelo, te protresite u shakeru 10-­ak puta. Potom nadolijte Pipi i dekorirajte voćem i mentom. Pažljivo niz slamku nakapajte pire ili sirup od svježih jagoda.