SUĆURANSKI PRČ: Vino od kojeg se ljudi okilave seksom

"Bogovi ga zovu; nektar, ljudi: prč...A uzdiže muške snage do oblaka..." stihovi su iz pera pjesnika Danka Angjelinovića (1893. – 1963.) iz Sućurja kojima je početkom prošlog stoljeća opjevao vino Prč.

 

Od davnina stariji žitelji Sućurja, mjesta na istočnoj punti Hvara, kunu se u  afrodizijačka svojstva vina Prč. Loza je bila gotovo zamrla, a obnovili su je mjesni vinar Vjekoslav Vujnović i sin mu Juraj.  Nalazili su je samoniklu po zabitima svoga kraja, pa njome zasadili svoje vinograde, te to bijelo vino muškatnog kultivara vratili u život i čaše. Na Hvaru ga nazivaju i Parč, a dodajmo da glagol prčiti prema rječnicima znači obavljati spolni čin ili dizati nos i oholiti se. U kapitalnom djelu “Dalmatinska ampelografija” autora Stjepana Bulića (1887.-1937), nećaka velikog arheologa don Frane Bulića, obrađeni su porijeklo i nazivi Prča diljem Dalmacije,a prema njemu radi se o izvornoj sućuranskoj sorti koja se još sadila na području obližnjih Gdinja i Bogomolja. Djelo je objavljeno 1949. godine, iako je još 1926. bilo pripremljeno za tisak.prč vino

“Mali nabijeni grozdovi nalik muškom spolovilu, vjerojatno, su Prču priskrbili ime. Sućurane je Prč u prošlosti stajao i nadimka “kilavci”, jer se smatralo da imaju problema s ispadanjem kile od preučestalog seksa. To je ustvari samonikla sorta na području naše općine, a to je još u 19. stoljeću istraživao ampelograf Stjepan Bulić, jedan od prvih hrvatskih vinogradarskih znanstvenika. Naši stari su smatrali da prč ima i afrodizijačka sredstva, a i Sućurje je u zlatno doba tog vina bilo poprilično razvikano po “muškoj snazi”. No, koncem 20. stoljeća Prč je praktično bio izumro, nitko se nije bavio tom sortom” – ispričao je Vjekoslav Vujnović.

On se, pak, počeo profesionalno baviti vinogradarstvom i vinarstvom 1994.godine, a jedna od vodilja mu je bila vratiti Prč u život. Uspjeli su i danas imaju 9.000 loza. Danas je u kategoriji kvalitetnog vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a mještani mu tepaju i da je “krv zmaja sv. Jurja” po kojem Sućurje i nosi ime.

“Nije bilo jednostavno obnoviti jer plemki za cjepove gotovo da nije bilo. Pronalazio sam ih po napuštenim vinogradima, po sućuranskim valama i uspio. Prije punjenja u boce ovo vino mora minimalno odležati u bačvama godinu dana. Danas je Prč vrlo traženo vino, a najviše ga prodajemo u gradu Hvaru. Osim Prča, proizvodimo još 4 vrste vina, a među njima i mali plavac Plame, koji nosi ime po lokalnom nazivu za istočni dio otoka ” – dodao je Vujnović, koji vina proizvodi strogo ekološki – bez umjetnih gnojiva i sintetičkih zaštita.prč

I u Sloveniji se diče bijelim i crnim vinima erotskog naziva Jebačin, no, ne radi se o izvornim vinima, već kupažama.

Gastrobajter/Mak Jovanović

foto: Podrum Vujnović https://www.podrum-vujnovic.hr/

Nikša Vujnović, Gastrobajter