Pastry chef Damir Rožajac: “Što oči vide, ruke naprave”

Jedan od najboljih slastičara u regiji gostovao je na XVI. Biseru mora u Supetru. Njegova strast su torte s likovima iz dječjih i crtanih filmova koje priprema u svojoj slastičarnici Slatki Dvor u Sarajevu.

Na 16. Biser mora u Supetru po prvi put gostovao je i bosanskohercegovački slastičarski virtuoz Damir Rožajac (36), vlasnik sarajevske slastičarnice Slatki Dvor, višestruki međunarodni prvak i WACS-ov licencirani sudac za slastice. Održao je besplatni slatki master class Oblaganje svečane torte/Sweet masterclass coating a festive cake. Dodajmo, na Međunarodnom natjecanja u Istanbulu 2015. među 2000 kuhara i slastičara iz 35 zemalja, predstavljao je i Bosni u Hercegovinu i Hrvatsku. Natjecao se s radom sarajevski Sebilj (kultna drvena fontana u središtu Baščaršije), a radi se o vrsti torte visoke 75 cm i teške oko 30 kg za koju je utrošio mjesec dana i osvojio broncu u Turskoj. Tada je broncu osvojio i za dječju tortu s likovima iz Pinokija, a njegov tim iz BiH u kategoriji grupnog rada zavrijedio je srebrnu medalju.

– Medalja ima jako puno, no one nisu tako bitne. Bit ovakvih manifestacija su druženja i izmjene iskustava. Prvi sam put na Biseru mora, prezadovoljan sam i ljudima i gostoprimstvom na Braču. Tema mog master classa je bio predstavljanja tehnika s fondanom; izrada figurica i drugih dekoracija. Želio sam da prikažem kako i amater može postići puno. Slastičarstvo je umjetnost kad radi se s ljubavlju, drukčije nikako – naveo je Rožajac.

U Sarajevu je 15 godina radio u legendarnoj caffe slastičarnici Palma, gdje je posljednjih pet godina bio chef. Stoji i iza osnivanja slastičarne La Delicia, a trenutno je angažiran na otvaranju druge slastičarne Slatki Dvor sa svojim timom.

  • Slatki Dvor smo otvorili prije godinu dana, u vremenu korone. No ljudi su nas prepoznali kvalitetu i uporan rad, emociju i strast, ono što nas čini jedinstvenim, pa nije izosato uspjeh. U svijetu po meni su danas u slastičarstvu vrlo su jaki Turci. Imaju izvrsne radove u mnogim područjima slastičartsva, a tu su uvijek i Francuzi koji i dalje diktiraju svjetske trendove. Sam nemam nekih uzora. Uživam u dječjim tortama, pravim puno likova iz crtanih i dječjih filmova…”Furam taj fazon” i ide me od ruke, pa za jednu takvu tortu trebam pola sata, a moja je parola “što oči vide, ruke naprave” – kazao je Rožajac.

Gastrobajter (Mak Jovanović)

foto: ŠKMER (Ivana Ivanović) + Rožajac privatni arhiv