GASTROADVENT 2021…Sidi Bar & recepti s drinškim pršutom

RECEPTI: Fuži s gljivama i tartufatom, njoki s kozicama, kanapei od tortilja - a sve uvezano s pršutom koji dozrijeva na Miljevačkom platou

Prvu adventsku svijeću Gastrodevnta zapalili smo u splitskom Sidi Baru na Zapadnoj obali, a zatim smo se ozbiljno dohvatili mediteranskog finger fooda s drniškim pršutom i vinima Katich. Priča je to koja se u susret Božiću od 2009. godine gradi oko druge namirnice koja kroz stoljeća obilježava dalmatinsku gastronomiju, a ove godine autorica projekta Olja Martinić, splitska nutricionistica i dijetetičarka, manifestaciju je posvetila pršutu. Kušalo se 10-ak jela s pršutom koji dozrijeva na miljevačkom platou, a kako vele vlasnici pršutane, onog kojeg šibaju vjertovi s okolnih planina i vrleti dok se suši i dozrijeva. Ekipa Sidi Bara nanizala je na trpezi, između ostalog, kapice šampinjona punjene pestom od pršuta i lososa na kremi od parmezana, fuže s tartufima, njoke s kozicama, miješane ražnjiće, povrće u košuljici, tortilja rolice te gurmanske prutiće, dakako sve uz dodatak pršuta.

“Mikrolokacija objekta koji je u vlasništvu naše obiteljske tvrtke Drniški pršut nalazi se na miljevačkom platou kojega zatvaraju rijeke Krka i Čikola. Konstantna izmjena bure, juga i maestrala s Velebita, Dinare i Svilaje stvara iznimno pogodno područje za proizvodnju Drniškog pršuta što su ukazali nedavno i znanstvenici, a posebnost je da se imamo uvjete za stvaranje plemenite plijesni koja našim pršutima daje poseban okus. Tu su konstantna temperatura i vlaga te okolno bilje koje raste u neposrednoj blizini objekta, a proizvodnja se odvija posve na tradicionalan način; svježe meso se dimi se na vatri graba, lokalnog hrasta i suhe drače uz dodatak smilja i smreke – naveo je Mislav Samac iz obiteljske tvrtke Drniški pršut.

Moto ovogodišnjeg Gastroadventa je”Mediteranska prehrana – održiva, ostvariva i odgovorna”, a cilj je već 12 godina isti – promocija mediteranske prehrane kroz nutricionizam, lokalnu gastronomiju i turizam. Tako različiti splitski restorani pripremaju jela sa zadanom namirnicom, a novinari se okupljaju oko adventskog vijenca te tijekom četiri nedjelje do Božića pale svijeće uvezujući adventske običaje i gastronomiju koja se trudi iskoračiti iz okvira.

– Do sada upoznali smo brojne zdravstvene benefite mediteranske prehrane te svjedočili virtuoznoj pripremi jela od pojedinih namirnica. Ujedno, zahvaljujući angažmanu i sudjelovanju predanih novinara, koji i ove godine donose svjetlo u grad podno Marjana, uporno dijelimo znanstvene spoznaje utkane u gastronomske vještine. Kako bi mediteranska prehrana bila održiva moramo odgovorno raspolagati morem i kopnom te racionalno koristiti resurse. Da je isto ostvarivo, dokazuju nam tisućljeće mediteranske prehrane koja je 2010. godine prepoznata kao nematerijalna baština i uvrštena na popis UNESCO-a” – istaknula je Olja Martinić, autorica projekta.

RECEPTI SIDI BAR:

Fuži s pršutom, gljivama i tartufatom – Sidi Bar

Za 4 osobe:

400g fuži

300g šampinjona

70g pršuta

100g masla

1dcl bijelog vina

2 češnja češnjaka

1 jušna žlica tartufate

1 žličica peršina, vegete

Po želji soli i papra

Fuže skuhati prema naputku; paziti da su al dente.

Na maslu ispirjajte na tanko nasjeckane šampinjone, zatim dodateje isjeckani češnjak, peršin, vegetu i sol i papar. Zajedno promiješajte na laganoj vatrici par minuta, pa umiješajte tartufatu i dolijte oko 3dcl vode i 1 dcl bijelog vina.

Nakon što prokuha par minuta, dodajte fuže i pršut isjeckan na trakice. Ostavite na laganoj vatrici par minuta da se okusi sjedine.

Njoki s kozicama i pršutom

Za 4 osobe:

800g fuži

500g očišćenih repića kozica

70g pršuta

1dcl maslinovog ulja

2dcl bijelog vina

2dcl vrhnja za kuhanje

3 češnja češnjaka

1 žličica peršina

Prstohvat muškatnog oraščića

Po želji soli i papra

Njoke skuhajte u posoljenoj vodi. Na ugrijanom maslinovom ulju lagano popržite kozice. Zatim dodajte isjeckani češnjak, sol i papar. Zajedno promiješati na laganoj vatrici par minuta i dolijte bijelo vino. Nakon što prokuha par minuta, dodajte 1 dcl vode i pršut isjeckan na trakice. Ostavite na laganoj vatrici par minuta da se okusi sjedine, pa dodajte vrhnje i njoke te pospite peršinom.

Protresti i ostaviti par minuta na laganoj vatri do posluživanja.

Kanapei od tortille i pršuta

Za 4 osobe:

2 tortille veličine 30cm

Za namaz:

400g svježeg sira

1 avokado

1dcl kiselog vrhnja

Čajnu žličicu sušenog bosiljka i češnjaka u prahu

12 feta pršuta

18 feta cheddar sira u listićima

1 svježa crvena paprika

3-4 kisela krastavca

Svježi sir i zgnječeni avokado izmješajte u glatku kremu. Dodajte kiselo vrhnje, bosiljak i češnjak, te dodatno izmiješajte. S namazom premažite tortille, pa stavite na svaku po 6 feta pršuta i 9 listića cheddar sira. Na tako složenu tortillu, pri vrhu stavite na trakice izrezane paprike i krastavce, te zarloajte tortillu. Zamotajte je u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku 4 sata. Prije serviranja narežite tortille na kolutiće, debljine po želji i poslužiti.